Νέα απάντηση του Δημάρχου Βέροιας για τα δημοσιεύματα για χωματερές στον Δ. Βέροιας - Σχόλιο του InVeria.gr για την... συνολική αλήθεια

Νέα απάντηση του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη σε δημοσιεύματα ΜΜΕ (χωρίς να είναι σαφείς οι αποδέκτες της απάντησης, πλην της εφ. Espresso) σχετικά με τις παράνομες χωματερές στον Δήμο:

Περί αποκατάστασης της (δημοσιογραφικής) αλήθειας

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε την επαναδημοσίευση θέματος αθηναϊκής εφημερίδας σε συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου μετά λύπης διαπιστώσαμε την έλλειψη στοιχειώδους διασταύρωσης στοιχείων για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι οι παράνομες χωματερές και οι ασυνείδητοι πολίτες που πετούν κυριολεκτικά όπου βρουν μπάζα, σκουπίδια και λαχανικά. 

Η εντονότατη απογοήτευσή μας -για το πλαίσιο δεοντολογίας όπου ασκήθηκε η δημοσιογραφία- είναι έκδηλη, καθώς συμπεραίνουμε πως πρόκειται για πυροτέχνημα εντυπώσεων, την ώρα που ως δημοτική αρχή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συχνούς επιτόπιους ελέγχους και καθαρισμούς.

Στα κείμενα τόσο του αρχικού δημοσιεύματος όσο και των αναπαραχθέντων σχολίων, αναφέρεται πως δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας επικρατούν απαράδεκτες εικόνες ρύπανσης, την ώρα που δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες μέχρι και από τον πρώην ΧΑΔΑ Ριζωμάτων! 

Και επίσης, άξιο απορίας για εμάς, ήταν το γεγονός ότι οι εν λόγω φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν είχαν αποτυπωθεί στον φακό όχι πρόσφατα, αλλά το 2021! Και για του λόγου το αληθές: Η δημοσίευσή τους έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 2021 στην εφημερίδα ΛΑΟΣ της Βέροιας, σε υπογεγραμμένο άρθρο με τον τίτλο «Πανέξυπνη πόλη ή… Και το περιβάλλον;». 

Παρ’ όλα τα στοιχεία τα οποία -όπως προκύπτει από τα παραπάνω- βρίσκονται στη διάθεση του καθένα, τα εν λόγω δημοσιεύματα φαίνεται πως έγιναν χωρίς καμία έρευνα, χωρίς διασταύρωση των πληροφοριών και των δεδομένων, χωρίς να έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με τους αρμόδιους, ούτε καν η στοιχειώδης αναζήτηση στο αρχείο!

Έτσι μάλλον βόλεψε… Βέβαια για το ποιος εκτέθηκε τελικά; Η απάντηση δόθηκε…

***

ΣΧΟΛΙΟ InVeria.gr:

Η κατάσταση στον Δ. Βέροιας - λένε πως - αντιμετωπίζεται...

Ας δούμε ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκε πρόσφατα  η εφημερίδα "InVeria" για την κατάσταση πλησίον του Αλιάκμονα και ας δούμε πόσο αντιμετωπίζεται κι αυτό, έτσι για την... αλήθεια:


Η ενασχόληση της εφημερίδας "InVeria" δεν έγινε με το... γκλάμουρ θέμα της Βεργίνας και, φυσικά, δεν υιοθετούμε απαραίτητα τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Espresso. Ωστόσο, έχουμε δικά μας ρεπορτάζ που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης (και όποιος τα αμφισβητεί, εδώ είμαστε!). 

Επίσης, θα παρακαλούσαμε τον Δ. Βέροιας να κοινοποιήσει με την πρώτη ευκαιρία στα ΜΜΕ στοιχεία για πόσες μηνύσεις έγιναν σε βάρος πολιτών ή επιχειρήσεων που ρυπαίνουν, τι μέτρα πρόληψης ελήφθησαν για να εντοπιστούν ή να αποτραπούν οι παραβάτες (πχ: περιπολίες δημοτικής αστυνομίας, μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, δημόσιες καταγγελίες στον Τύπο, ενεργοποίηση εθελοντών κλπ) και τι έγινε σχετικά με τις αυστηρές συστάσεις από το Σώμα Επιθεωρητών του Υπ. Περιβάλλοντος σχετικά με 4 ανεπίσημους ΧΑΔΑ στα όρια του Δ. Βέροιας (βλέπε το έγγραφο παρακάτω). 

Διότι δεν είναι μόνο το δημοσίευμα της Espresso το πρόβλημα (πέρα από το ρεζιλίκι που προκάλεσε) και το πως προέβαλαν το θέμα, αλλά η κατάσταση σε πολλά σημεία που χρόνια τώρα αναδεικνύεται μέσα από τα ΜΜΕ και πολίτες (κάποιοι όντως τα είδαν... αργά λίγο, αλλά δεν παύει να είναι σοβαρά τα όσα αποκαλύπτουν), ενώ οι ιθύνοντες (όχι μόνο του Δ. Βέροιας) κρύβονται πίσω από την διάχυση ή την αποποίηση ευθυνών.

Για να δούμε τι ανέφερε η έκθεση αυτοψίας της υπαλλήλου της Υποδ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ημαθίας, Μπαστάνι Μπανού Αρχιτέκτονα Μηχανικού, σχετικά με την κατάσταση στον Δ. Βέροιας. Ημερομηνία, Ιανουάριος 2023.... 


Επί αυτής της αυτοψίας και των καταγγελιών των δημοτικών συμβούλων Θεόδωρου και Κυριάκου Θεοδωρίδη για το θέμα, το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπ. Περιβάλλοντος ζήτησε άμεσες ενέργειες, εντός 2 μηνών...


Ας περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και θα βγάλουμε όλοι μαζί τα συμπεράσματα, στο τέλος...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο