"Ρεζίλι των... σκουπιδιών" έγινε ο Δ. Βέροιας - Η εφημερίδα Espresso εκθέτει πανελλαδικά την δημοτική αρχή του Κ. Βοργιαζίδη

Μπορεί η εφημερίδα Espresso να είναι μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα, ωστόσο δεν παύει να έχει πανελλαδική κυκλοφορία και σίγουρα κάθε άλλο παρά κολακευτικό είναι ο Δήμος Βέροιας να γίνεται αρνητικό πρωτοσέλιδο και, πλέον, πανελλαδικά ρεζίλι. 

Έχουμε γράψει πολλές φορές για σοβαρά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας, τα αναδείξαμε, τα καυτηριάσαμε, τα αποκαλύψαμε, ωστόσο ήταν λίγο πιο... τοπική υπόθεση. Πλέον, όλη η Ελλάδα έμαθε πως δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπως συμβαίνει και δίπλα στον Αλιάκμονα και άλλες περιοχές του Δ. Βέροιας, επικρατούν απαράδεκτες εικόνες ρύπανσης (τουλάχιστον). 

Από τη μία η Βέροια ακουγόταν σε όλη την Ελλάδα για την πολύ ωραία πρωτοβουλία του ΤΟΒ με τις ανθισμένες ροδακινιές και από την άλλη, ακόμα και δίπλα στις Αιγές, οι εικόνες ντροπής. Παράλληλα, τρέχει και το... σήριαλ με τον βιολογικό, που... βρωμάει η υπόθεση (κυριολεκτικά και μεταφορικά). 

Τα μέτωπα που ανοίγονται είναι πολλά. Ωστόσο, πάγια και προσφιλής τακτική είναι η αποφυγή ανάληψης ευθυνών, πολιτικών ή όποιων άλλων. 

Το κακό για την δημοτική αρχή του Κώστα Βοργιαζίδη είναι ότι υπάρχουν αδιάψευστα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την τραγικότητα των καταστάσεων. Δεν είναι κάτι που ΘΑ γίνει, είναι κάτι που υπάρχει, σε αντίθεση με όσα λένε ότι ΘΑ κάνουν. Κακό, επίσης, για αυτόν είναι ότι διοικεί ήδη 9 χρόνια και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την παραλαβή... καμένης γης. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού συμμετείχε και στην προηγούμενη διοίκηση, ως αντιδήμαρχος. 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, λοιπόν, ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της πόλης και του Δ. Βέροιας, παρά τις στοχευμένες και ήδη επιτυχημένες προσπάθειες της αντιδημαρχίας Τουρισμού και του αρμόδιου αντιδημάρχου Λάζαρου Ασλανίδη, η Δημοτική Αρχή του Κώστα Βοργιαζίδη "κλωτσάει" - με την ανεπάρκειά της στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων - την "καρδάρα με το γάλα". 

Για αυτό και το γεγονός ότι οι εκλογές έρχονται, αλλά τα πολυαναμενόμενα έργα δεν φαίνονται και το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα είναι οι αποκαλύψεις (και το πανελλαδικό ρεζίλεμα), φανταζόμαστε θα οδηγεί σε πολλές δεύτερες σκέψεις όσους επέλεξαν να στηρίζουν μια δημοτική αρχή που ήρθε και... δεν ακούμπησε. Ίσως ακόμα και τον ίδιο τον Δήμαρχο θα μπορούσε να προβληματίσει το θέμα, αν έβλεπε καθαρά και "απεξαρτημένος" από την... μέθη της εξουσίας και της ενδεχόμενης αλαζονείας* που αυτή φέρνει. (*ίσως αυτή η αλαζονεία οδήγησε την δημοτική αρχή να μην απαντήσει στο ρεπορτάζ, που ενδεχομένως θα μπορούσε να "περιορίσει" κάπως το ξεφτιλίκι).

Παρακάτω παρατίθεται αυτούσιο το δημοσίευμα της Espresso για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται όλη η Βέροια, καθώς και οι δηλώσεις των υποψηφίων Δημάρχων Μιχάλη Χαλκίδη και Θεόφιλου Κορωνά για το θέμα:

Χωματερή η γη του Μεγαλέξανδρου! Εικόνες ντροπής μια ανάσα από τους βασιλικούς τάφους

Ελλάς το μεγαλείο σου! Μετά τις κορδέλες από τον πρωθυπουργό «παρέλαση» απόβλητων «αναμνηστικών ενθυμίων» για κάθε τουρίστα στην Βεργίνα

Μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή συντελείται στην περιοχή της Βέροιας, καθώς τόνοι σκουπιδιών θάβονται μέσα στο χώμα και μπαζώνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων, με τη γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, να έχει μετατραπεί σε απέραντη χωματερή!

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» και τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα που έχουμε εξασφαλίσει και δημοσιεύουμε σήμερα, ο ποταμός Αλιάκμονας έχει μετατραπεί σε χωματερή λίγα μέτρα μακριά από το νεοσύστατο Μουσείο των Αιγών με τα μοναδικά εκθέματα του μακεδονικού αρχαίου πολιτισμού που έγινε ξακουστός παντού!

Η «μάχη» μπουλντόζας με τόνους σκουπιδιών

Πριν πάρει τον δρόμο για το μουσείο, λοιπόν, ο τουρίστας για να αντικρίσει, μεταξύ άλλων, και τη βασιλική ταφική συστάδα του Φίλιππου Β΄, θα έχει αντικρίσει πρώτα σωρό από σκουπίδια, παίρνοντας μαζί του και ως «αναμνηστικό ενθύμιο» τη βρόμα και τη δυσωδία! Στην καλύτερη των περιπτώσεων, βέβαια, γιατί στη χειρότερη θα αποκτήσει και μερικά… ενθύμια για την υγεία του!

«Πυρά» από δημοτικό σύμβουλο

Μάλιστα, για όλο αυτό το θέαμα της κατάντιας και του… ελληνικού μεγαλείου έχουν γίνει και σχετικές καταγγελίες. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει και ο δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βέροιας Θοδωρής Θεοδωρίδης, τα απορριμματοφόρα καταλήγουν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Εκεί τα σκουπίδια ξεφορτώνονται σε μεγάλα κοντέινερ πρέσες, για να τα μεταφέρουν σε επίσημους ΧΥΤΑ. Η Βέροια όμως δεν έχει ΧΥΤΑ και μέσα σε αυτόν τον χώρο θάβουν τα σκουπίδια. «Ανοιξαν τουλάχιστον δύο ορύγματα περίπου 2,5 μέτρων βάθος, τα γέμισαν σκουπίδια και τα σκέπασαν με χώμα» λέει στην «Espresso» ο δημοτικός σύμβουλος και συνεχίζει:

«Πρόκειται για μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς τα ρέματα είναι γεμάτα σκουπίδια, με τον ποταμό Αλιάκμονα να έχει μετατραπεί σε έναν σκουπιδότοπο! Είναι πέρα από κάθε λογική και νόμους τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα (αμίαντος, χημικά, οργανικά κ.λπ.) να βρίσκονται διάσπαρτα παντού στον Δήμο Βέροιας και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα ποτάμια, οι λίμνες και τα κέντρα πολιτισμού. Σε αυτά τα εδάφη παράγεται και από αυτά τα νερά ποτίζεται η τροφή μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θαψίματος εκατοντάδων τόνων σκουπιδιών στον Σταθμό Μεταφόρτωσης υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τα θαμμένα σκουπίδια ήταν άγνωστης σύνθεσης και τοξικότητας. Ακριβώς κάτω από τον σταθμό και σε μικρή απόσταση υπάρχουν πηγές από τις οποίες υδροδοτείται το Δημοτικό Διαμέρισμα Αμμου. Είναι δεδομένο ότι το νερό της βροχής που περνά μέσα από απορρίμματα, αυτό που βγαίνει ως διασταλάγματα, είναι τοξικό» εξηγεί ο κ. Θεοδωρίδης.

Σωρός σπασμένων γυαλιών - Αμαυρώνεται η Ιστορία

Επίσης ντροπή προκαλούν οι εικόνες με τα πεταμένα σκουπίδια μόλις λίγα μέτρα από το μουσείο των Αιγών (Βεργίνα), που περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Μάλιστα, το μουσείο εγκαινιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόλις λίγο καιρό πριν και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2022: «Μέρος των χιλιάδων επισκεπτών των μουσείων στις Αιγές στη Βεργίνα θέλει να γνωρίσειμε περιπάτους και την ευρύτερη περιοχή. Σε λίγες εκατοντάδες μέτρα πέφτουν πάνω σε εικόνες ντροπής, που ανατρέπουν το μεγαλείο της τοπικής Ιστορίας» επισημαίνει ο Θοδωρής Θεοδωρίδης.

Η «μάχη» μπουλντόζας με τόνους σκουπιδιών

Μετά όσα ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και έχοντας τις φωτογραφίες της ντροπής στην κατοχή μας, επικοινωνήσαμε, όπως οφείλαμε, με το γραφείο του δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, προσπαθώντας να έχουμε και τη δική του θέση για το ζήτημα που μας κάνει διεθνώς ρεζίλι.

Οι άνθρωποι του γραφείου του, στους οποίους γνωστοποιήσαμε τους λόγους της επικοινωνίας μας, μας είπαν ότι θα ενημερώσουν τον δήμαρχο και ότι θα επικοινωνήσουν μαζί μας. Ε, όσο χτύπησε το δικό σας τηλέφωνο, αγαπητοί μας αναγνώστες, από το γραφείο του δημάρχου, άλλο τόσο χτύπησε και το δικό μας!

(Ρεπορτάζ από τον Βαγγέλη Καράλη, στην espressonews.gr)


Δήλωση του Μιχάλη Χαλκίδη

Πρωτοφανείς οι εικόνες που κατέγραψε και δημοσίευσε η πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδα Espresso και που περιγράφουν την τραγική κατάσταση στον ιστορικό χώρο πλησίον του Μουσείου των Αιγών! 

Ο Δήμος μας διασύρεται και αυτό οφείλεται προφανώς στην ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής έστω μετά από οκτώ χρόνια να καταφέρει το αυτονόητο. Να φροντίσει, η συγκέντρωση, εναπόθεση και επεξεργασία των απορριμμάτων να γίνεται με τρόπο που δεν θα  οδηγεί σε εικόνες τρίτου κόσμου.

Αν μάλιστα οι εικόνες αυτές, τεθούν δίπλα στις πολλές άλλες  που  χρόνια τώρα δημοτικοί σύμβουλοι με περιβαλλοντικές  ανησυχίες έχουν αποκαλύψει, θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Η Δημοτική αυτή Αρχή ότι είχε να δώσει στις δύο θητείες της το έδωσε. 

Για την παράταξη "Μαζί για τον Δήμο Βέροιας"

Υποψήφιος Δήμαρχος 

Μιχάλης Χαλκίδης


Δήλωση του Θεόφιλου Κορωνά

Το αφήγημα της χρηστής δεύτερης θητείας του Δημάρχου Βοργιαζιδη καταρρέει μέρα με τη μέρα. Είναι γεγονός πλέον πως ο Δήμος Βέροιας διασύρεται και πανελλαδικά.Κοινως από σήμερα και επίσημα  "τον κρέμασαν στα μανταλάκια".
Το πρωτοσέλιδο της espresso που ακολουθεί αποτελεί ντροπή για τον Δήμο Βέροιας και τον Δήμαρχο Βοργιαζιδη, που όπως φαίνεται και από το άρθρο του δημοσιογράφου της εφημερίδας, δεν έδωσε την παραμικρή απάντηση.
Κε Βοργιαζιδη πότε θα απαντήσετε επιτέλους σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στον Δήμο Βέροιας; Για τον Βιολογικό Καθαρισμό ούτε λέξη , για τις χωματερές και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τις αντίστοιχες καταγγελίες, άλαλος επίσης!
Κάθε μέρα που περνάει η ανεπάρκεια σας είναι  όλο και περισσότερο εμφανής στους δημότες,τώρα μάλιστα άρχισε να γίνεται αντιληπτή και εκτός των γεωγραφικών ορίων του  Δήμου μας.
Το συμπέρασμα είναι ένα ,ότι δεν έχετε να προσφέρετε το παραμικρό.


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/3/23, 9:53 μ.μ.

    Μάλλον ξεχάσατε και το χαλί σε όλους τους δρόμους της πόλης που αντί να τους φτιάξουν τους κάνανε χωματόδρομους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/3/23, 10:26 μ.μ.

    Είναι ντροπη να αγωνία ο Χαλκίδης για τον Δήμο Βέροιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/3/23, 7:07 π.μ.

    Που βρέθηκαν ντομάτες ροδάκινα και φασολάκια στην καρδιά του χειμώνα απορώ. Η φώτο είναι παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/3/23, 7:09 π.μ.

    Που βρέθηκαν ντομάτες ροδάκινα φασολάκια στην καρδιά του χειμώνα απορώ. Η φώτο είναι παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο