Βιολογικός καθαρισμός και "ξεκατινιάσματα" περί "μαύρης εργασίας" στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας


Το θέμα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Βέροιας συζητήθηκε, ως μοναδικό θέμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας της Πέμππτης 9 Μαρτίου 2023, έπειτα από σχετικό αίτημα 15 δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας. 

Στη συνεδρίαση παρέστη τελικά ο ιδρυτής της μεθόδου που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της Βέροιας, πατέρας του σημερινού εργολάβου που τυπικά διαχειρίζεται το έργο. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν δεκάδες ερωτήματα και πολλά από αυτά δεν έλαβαν άμεσες απαντήσεις, αλλά... υποσχετική για απάντηση στο μέλλον, γραπτώς. 

Η συνεδρίαση διήρκησε 4,5 ώρες και στο τέλος μόνο 4 δημοτικοί σύμβουλοι έμειναν μέχρι το τέλος, γεγονός που σχολιάστηκε δεικτικά από την πλειοψηφία και έδωσε το δικαίωμα στον Δήμαρχο να σχολιάσει πως "τελικά δεν τους ενδιέφερε το θέμα, αλλά ήρθαν να κάνουν ντόρο...".

Η ουσία του θέματος που τέθηκε από την μειοψηφία θεωρούμε πως στην βάση της είχε δύο σκέλη, την αφορμή της συζήτησης (δυσλειτουργία του βιολογικού στις 31/12/2022 και τις σχετικές καταγγελίες) και την ουσία της (αν τελικά όντως η μέθοδος είναι τόσο σπουδαία που δεν αφήνει καθόλου λυματολάσπη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας δαπανούν χιλιάδες ποσά για την διαχείρισή της). 

Ο Γιώργος Γκανάτσιος, εκπρόσωπος της εταιρίας που διαχειρίζεται τον βιολογικό καθαρισμό, απάντησε ξεκάθαρα πως ο ισχυρισμός του είναι ότι όντως δεν υπάρχει κανένα υπόλειμα λυματολάσπης, καθώς με την μέθοδό του τα όποια αρχικά υπολείματα ξαναμπαίνουν στην γραμμή διαχείρισης και με διάφορες μεθόδους (υδρόλυση κλπ) αποδομούν κάθε υπόλειμα. 

Αυτός ο ισχυρισμός είναι άλλωστε και το "μήλον της έριδος". Διότι, αφενός οι αμφισβητούντες την μέθοδο δεν δέχονται ότι μπορεί να υπάρχει 100% εξαφάνιση (ή αποδόμιση ή όπως αλλιώς τεθεί) της ύλης, ούτε καν της ιλύος (λάσπης) και αφετέρου ο κ. Γκανάτσιος και όσοι πείθονται από την μέθοδό του ισχυρίζονται ή πιστεύουν πως αυτό είναι κάτι πρωτοποριακό μεν, αλλά πρακτικά εφαρμόσιμο. 

Από την συζήτηση ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία πιστοποίηση στην μέθοδο, διαψεύδοντας παλαιότερους ισχυρισμούς του προέδρου της ΔΕΥΑΒ Στέργιου Διαμάντη περί ύπαρξής της, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος, λέγοντας πως είχε λανθασμένα την εντύπωση πως επρόκειτο για χαρτί πιστοποίησης. Κατά συνέπεια, η μέθοδος δεν έχει καμία πιστοποίηση, ωστόσο ο κ. Γκανάτσιος του που διαχειρίζεται τον βιολογικό της Βέροιας ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ κοντά στο να λάβει η μέθοδος μία τέτοια πιστοποίηση. 

Εκ μέρους της ΔΕΥΑΒ, πέρα από τον πρόεδρό της Στέργιο Διαμάντη, τοποθετήθηκαν τόσο ο Γενικός Διευθυντής της Επιχειρήσης Θωμάς Αχτσής, όσο και ο Τεχνικός Διευθυντής Δημήτρης Δάσκαλος. Επίσης, πέρα από τους δημοτικούς συμβούλους που έθεσαν ερωτήματα ή τοποθετήθηκαν για το θέμα, καθοριστική ήταν η συμβολή τόσο του Νίκου Ασλάνογλου (από την Οικολογική Ομάδα Βέροια και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων), όσο και του "ερασιτέχνη δημοσιογράφου, συνταξιούχου μαθηματικού και πολίτη του Δ. Βέροιας" (όπως αυτοπαρουσιάστηκε προς αποφυγή... αντιδράσεων) Χάρη Καφτεράνη. Ξεχώρισαν, από τους δημοτικούς συμβούλους, οι παρεμβάσεις των Παύλου Παυλίδη (επικεφαλής "Συνδημοτών"), Γιώργου Γουλτίδη, Κυριάκου Θεοδωρίδη, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, που φαινόταν πως είχαν ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα, καθώς και των επικεφαλης παρατάξεων Αντώνη Μαρκούλη και Γιώργου Μελιόπουλου

Από το... καφέ νερό στην "μαύρη εργασία"

Η συζήτηση για το θέμα του βιολογικού της ΔΕΥΑΒ έκλεισε μία ένα παρεμπίπτον θέμα, που αν ισχύουν όσα ακούστηκαν ο Δήμος Βέροιας αποτελεί καταφύγιο παραβίασης εργοδοτικής νομοθεσίας και μαύρης εργασίας. 

Όπως ανέφερε ο Στέργιος Διαμάντης, σε έντονη λεκτική αντιπαράθεσή του με τον πρώην αντιδήμαρχο (επί Χ. Ουσουλτζόγλου) και ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο (εκλεγμένοι στην ίδια παράταξη) Θεόδωρο Θεοδωρίδη, δούλευε ανασφάλιστος και έχοντας κάνει υπεύθυνη δήλωση ότι προσφέρει εθελοντική εργασία ως συνεργάτης του κ. Θεοδωρίδη, λαμβάνοντας 400 ευρώ (ή 500 ευρώ, σύμφωνα με τον πρ. αντιδήμαρχο). Δηλαδή, στον Δήμο Βέροιας υπήρχε ένας εργαζόμενος (που σήμερα είναι πρόεδρος δημοτικής επιχειρήσης) που δήλωσε με γνήσιο υπογραφής ότι είναι εθελοντής, αλλά έπαιρνε "μαύρα" χρήματα και ένας αντιδήμαρχος που τον χρησιμοποιούσε σε θέσει ευθύνης. Προφανώς, εν γνώση της πρώην Δημάρχου, αλλά και όλων όσων χαμογελούσαν από τις αποκαλύψεις στην συνεδρίαση της Πέμπτης (9/3/2023)...

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας των όσων ελέχθησαν είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας διέκοψε κακήν κακώς τον κ. Διαμάντη και δήλωσε ότι "δεν γράφονται όσα λέγονται στα πρακτικά". 

Βέβαια, ο ίδιος ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στη συνέχεια ξαναέθεσε το θέμα στο μικρόφωνο και προς επίκοον όλων: "Ένσημα έβαζες; Αυτό είναι το θέμα. Ρε, έβαζες ένσημα, θέλω να μάθω. Γιατί αλλιώς είναι παράνομος εργοδότης, άμα δεν έβαζε ένσημα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιαζίδης, χαμογελώντας.  

Για να δούμε... Αν δεν ασχοληθεί επισταμένα κάποια δημόσια αρχή με το θέμα του βιολογικού, μήπως ασχοληθεί με τις αλληκατηγορίες των πρώην "φίλων" περί "μαύρης εργασίας" στον Δήμο;

 Και, μήπως, εξεταστεί και το ερώτημα του Γ. Μελιόπουλου από την ΛΑΣ: "Το ότι δούλευε ένας εργαζόμενος χωρίς ένσημα δεν είναι για γέλια. Μήπως και υπάρχουν και τώρα ανασφάλιστοι στον Δήμο μας χωρίς ένσημα;". 

Μπορεί το τελευταίο θέμα να κινείται στα όρια του "ξεκατινιάσματος" και να αποπροσανατολίζει από το αρχική - και μείζον - θέμα, αλλά έχει κι αυτό την σημασία του!

Δείτε όλη την συνεδρίαση στο παρακάτω βίντεο του Δ. Βέροιας (ο επίμαχος διάλογος περί ανασφάλιστης εργασίας στα τελευταία λεπτά του βίντεο):

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο