Η ΝΔ καταδικάστηκε για υπαλλήλους με "μαύρη εργασία" σε γραφεία τοπικών οργανώσεων - Και στη ΝΟΔΕ Ημαθίας το ίδιο καθεστώς

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυγή" που κάνει λόγο για καταδίκη της ΝΔ από το Εφετείο Αθηνών, καθώς απασχολούσε - σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την απόφαση - 15 εργαζόμενες με καθεστώς αδήλωτης εργασίας σε Νομαρχιακές Οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα, όπως και στην Ημαθία, όπου υπήρχε εργαζόμενη στην ΔΕΕΠ (πρ. ΝΟΔΕ) Ημαθίας με το ίδιο καθεστώς και μάλιστα μέχρι το Φθινόπωρο του 2021!

Υπό το πρόσχημα της "εθελοντικής εργασίας" τα άτομα που προσέφυγαν τελικά στην δικαιοσύνη εργάζονταν ως υπάλληλοι στις ΝΟΔΕ (σημερινές ΔΕΕΠ) και το 2016 οι περισσότεροι εκδιώχθηκαν. 

Σε απάντηση επί του θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι είναι σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά μαύρη και αδήλωτη εργασία δεν υπάρχει στη ΝΔ. Βέβαια, για περισσότερες λεπτομέρειες παρέπεμψε στην γενική διεύθυνση της ΝΔ.

Με δύο λόγια, φαίνεται πως υπήρχαν άτομα που εργάζονταν ως υπάλληλοι στα γραφεία τοπικών οργανώσεων της ΝΔ, τους έβαζαν να υπογράφουν συμβάσεις "εθελοντικής εργασίας", αλλά τους πλήρωναν κατά καιρούς κάποια ποσά (μέσω τράπεζας), ως... δώρο προφανώς, αφού δεν είχαν πρόσληψη για να θεωρηθεί κανονικός και νόμιμος μισθός. 

Μάλιστα, πρωτόδικα δεν δικαιώθηκαν, άσκησαν έφεση και τελικά δικαιώθηκαν το 2021, αλλά η απόφαση έκανε 2 χρόνια να καθαρογραφτεί και αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία του δικηγόρου των πρώην εργαζομένων - δήθεν εθελοντών - των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ. 

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της "Αυγής" και - στο βίντεο - την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Καταδίκη στο Εφετείο - Αναγνώρισε ότι 15 εργαζόμενες στα κομματικά γραφεία δούλευαν με «μαύρα» επί 7 συναπτά έτη - Αμοιβή 250 ευρώ για καθημερινή 9ωρη εργασία

Αποζημιώσεις σε 15 εργαζόμενες υπαλλήλους γραφείου και μέλη της που υποχρεώθηκαν να εργάζονται με καθεστώς αδήλωτης εργασίας από το 2009 και απολύθηκαν άτυπα και παράνομα το 2016, όταν διεκδίκησαν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, υποχρεώνεται να καταβάλει η Νέα Δημοκρατία μετά από τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο εργασιακός μεσαίωνας που επιφύλαξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα από το 2019 εφαρμοζόταν κατά γράμμα στη Νέα Δημοκρατία μια δεκαετία νωρίτερα. Οι εργαζόμενες πληρώνονταν «μαύρα» -καθώς δεν τους καταβάλλονταν ούτε εργοδοτικές εισφορές- με το ελάχιστο ποσό των 250 για εργασία που ξεπερνούσε καθημερινά τις 9 ώρες!

Οι 15 εργαζόμενες τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. (ΝΟΔΕ Βέροιας, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Χανίων, Κομοτηνής, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κατερίνης, Έδεσσας) προσέφυγαν δικαστικά για την άκυρη και παράνομη απόλυσή τους, καθώς εργάζονταν για επτά χρόνια με αδήλωτη εργασία ή με συμβάσεις εθελοντισμού, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη απασχόληση ως υπάλληλοι γραφείου, ήδη από το 2009.

Η δικαστική περιπέτειά τους ξεκινάει το 2018, όταν το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή τους με νομικίστικα τερτίπια και κατόπιν οι 9 εργαζόμενες προσέφυγαν στο Εφετείο Αθηνών κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Το 2021 εξεδόθη η με αρ. 3836/2021 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο κάνει δεκτή εν μέρει την αγωγή των εργαζομένων και ρητά αποδέχεται ότι παρά τις συμβάσεις εθελοντισμού που παρανόμως είχε καταρτίσει η Νέα Δημοκρατία με τις εργαζόμενες, αλλά και την αδήλωτη εργασία, η πραγματική τους σχέση εργασίας είναι αυτή της εξαρτημένης σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου. Και πάντα σύμφωνα με την απόφαση, οι εργαζόμενες αυτές μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσής τους.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το Εφετείο Αθηνών μέχρι και το 2023 δεν είχε καθαρογράψει την εν λόγω απόφαση ώστε οι εργαζόμενες να συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα. Έπειτα από πρωτοβουλία του πληρεξουσίου δικηγόρου των εργαζομένων, ο οποίος καθαρόγραψε ο ίδιος την απόφαση, προχώρησε η δημοσίευσή της.


Η απάντηση Οικονόμου:


ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Τόσο καιρό ξέραμε για τα απλήρωτα δάνεια της ΝΔ και των υπουργών της, τώρα μάθαμε και για την μαύρη εργασία στα κομματικά της γραφεία

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται:

Η καταδίκη της ΝΔ στο Εφετείο για συνθήκες εργασιακής γαλέρας στα κομματικά της γραφεία και η υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων είναι κόλαφος. Αποδεικνύει ότι ο εργασιακός μεσαίωνας ήταν ο κανόνας για την ΝΔ , προτού τον νομοθετήσει με τον νόμο Χατζηδάκη.

Η σημερινή αποκάλυψη της Αυγής για μαύρη εργασία 15 εργαζόμενων σε γραφεία της ΝΔ με αμοιβή 250 ευρώ, από το 2009 έως το 2016 και για παράνομη απόλυση τους το 2016, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, αποδεικνύουν πώς αντιμετωπίζει διαχρονικά τους εργαζόμενους η ΝΔ, ακόμη του ίδιου του κόμματός της.

Αλήθεια, εκείνοι που δεν τηρούν την εργασιακή νομοθεσία στο ίδιο τους το κόμμα, μπορούν να πείσουν κανέναν ότι ελέγχουν την εργοδοτική αυθαιρεσία σε μια ολόκληρη αγορά;

Ο κ. Μητσοτάκης που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2016 γνώριζε για την παράνομη απόλυση 15 εργαζόμενων από την ΝΔ; Ο τότε διευθυντής της ΝΔ κ. Παπαθανάσης γνώριζε; Ποιος έδωσε την εντολή για τις παράνομες απολύσεις;

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/4/23, 7:39 μ.μ.

    Τρεις (3) βουλευτές της ΝΔ, εις εξ αυτών και Υπουργός, δεν έχουν σχολιάσουν τίποτα επ'αυτού, ενώ φέρεται να εμπλέκεται και η ΝΟΔΕ Ημαθίας; Εφετειακή άρα τελεσίδικη απόφαση, παρά ταύτα κατά τον κο Εκπρόσωπο δεν υπάρχει "μαύρη" εργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο