Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

ΔΤ από Εύξεινο Λέσχη Βέροιας: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης  της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας.  

Ξεκινώντας  από το Σάββατο  6  Μαΐου 2023 όπου στον προαύλιο  χώρο του 1ου Γενικού  Λυκείου Βέροιας διοργάνωσε  εκδήλωση με  θέμα τη μετονομασία της οδού Ρωσοπροσφύγων, κεντρικού δρόμου του συνοικισμού Πανοράματος, σε οδό 19ης Μαΐου και ενημέρωση των συμπολιτών μας  για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με ομιλητή τον Γιώργο Παναγιωτίδη οικονομικό αναλυτή  και παρουσιαστή της εκπομπής Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός της PELLA τηλεόρασης.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 σε συν-διοργάνωση με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και με τη συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική παράσταση "Θυμούμαι...." προκειμένου να αποδοθεί η πρέπουσα  τιμή για τον άδικο χαμό των ποντίων προγόνων μας, που συντελέσθηκε πριν από έναν αιώνα κατά τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας από τους Τούρκους, με την συμμετοχή:    

-Της Θεατρικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου.

-Toυ συνόλου παραδοσιακής μουσικής του  Μουσικού Σχολείου.

-Των  Χορευτικών Τμημάτων της  Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας με σύνθημα  "δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε". 

Το Σάββατο 20 Μαΐου στις 09.30 τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των αδικοχαμένων  προγόνων μας στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής  και ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση, ολιγόλεπτη αναφορά για το γεγονός από τον πρόεδρο της Λέσχης και κατάθεση στεφάνου  στην πλατεία Καπετανίδη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής στην πλατεία Καπετανίδη με κύριο ομιλητή τον καταξιωμένο δημοσιογράφο, διευθυντή του περιοδικού "ΠΟΝΤΟΣ" καθώς και του Ραδιοφώνου των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης Φωκίωνα Φουντουκίδη. Την Ιστορική αναφορά του ομιλητή επένδυσε μουσικά με λύρα και τραγούδι ο δάσκαλος λύρας της Λέσχης Χρήστος Καλιοντζίδης. 

 Όλοι οι συμμετέχοντες μαζί έδωσαν την εξής υπόσχεση: <<δεν ξεχνάμε και απαιτούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την δημόσια συγγνώμη από τους απογόνους των θυτών και των συνεργατών τους και δηλώνουμε επίσης ότι ο αγώνας αυτός δεν έχει ημερομηνία λήξης και θα περνάει από γενιά σε γενιά μέχρι την τελική δικαίωση>>. 

Με τιμή, για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                           Η Γ. Γραμματέας

Χαράλαμπος Καπουρτίδης                        Ευαγγελία Τογκουσίδου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο