Συνέντευξη στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria": Φρόσω Καρασαρλίδου, υποψήφια βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ)

 

Μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου, η υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Φρόσω Καρασαρλίδου μιλά στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria” και στον δημοσιογράφο Νίκο Βουδούρη για το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ημαθία, τη δράση της ως βουλευτής από το 2015 έως το 2021 και τις προτάσεις της για την ανάπτυξη του νομού.

-----------------------------------------

ΕΡ: Πως αξιολογείτε το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ για την Ημαθία; Και – σε σύγκριση με την δική σας θητεία – ο νομός έτυχε της προσοχής που του αξίζει τα τελευταία 8 χρόνια; 

ΑΠ: Η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε μια πολιτική τα τελευταία χρόνια πλήρους εγκατάλειψης της περιφέρειας. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να προωθήσει τα μεγάλα έργα του λεκανοπεδίου της Αττικής στους “κολλητούς” της, στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η Ημαθία δεν μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη. Εγκατάλειψη των αγροτών χωρίς μεγάλα έργα υποδομής, χωρίς ουσιαστική στήριξη του εισοδήματός τους. Μεγάλα οδικά έργα δεν έγιναν, ενώ παραμένει άγνωστο ακόμη τι θα γίνει με το δρόμο Νάουσα - Πατρίδα - Εγνατία και τη χρηματοδότησή του. Το Τελωνείο στην Κουλούρα έχει παγώσει και οι εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ λεηλατούνται! 

* Ειδικότερα, για το Τελωνείο στην Κουλούρα, κάνοντας πράξη κάτι που αποτελούσε αίτημα πολλών χρόνων για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ημαθίας, τους αγρότες, την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, καταφέραμε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ και φέραμε το θέμα ένα βήμα πριν την υλοποίηση του. Το έργο σήμερα ακόμα λιμνάζει.

* Για τον κάθετο άξονα σύνδεσης με την Εγνατία οδό, είχαμε μια ολόκληρη κυβερνητική θητεία της ΝΔ χωρίς ένα βήμα εμπρός. Τα τμήματα Βέροια - Πατρίδα & Μονόσπιτα - Σκύδρα βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο μελετών, ενώ δεν προβλέφθηκε καν χρηματοδότησή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Είναι δυο έργα άμεσης προτεραιότητας για το κόμμα μας. Και παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επανέλθουμε στην διεκδίκηση δυο ακόμη σημαντικών έργων για την Ημαθία: 

• Τη σιδηροδρομική Εγνατία που θα μας συνδέσει με τον “δρόμο του μεταξιού”. 

• Τον κάθετο οδικό άξονα με βόρεια Ευρώπη, που μειώνει κατά περίπου 50% το κόστος και τον χρόνο μεταφοράς των νωπών αγροτικών προϊόντων.

Στη Βιομηχανία Ζάχαρης, οι πομπώδεις δηλώσεις κυβέρνησης και επενδυτή για το ιστορικό εργοστάσιο αποδείχθηκαν πομφόλυγες, με την αυτοψία να δείχνει ένα πρωτοφανές πλιάτσικο, που μεταφράζεται σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ έγινε έρμαιο στα χέρια της κυβέρνησης και των κολλητών της με συνέπεια το θάνατο της τευτλοκαλλιέργειας, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν έχει φυτευτεί τεύτλο.


ΕΡ: Πιο συγκεκριμένα, τι έκανε η Φρόσω Καρασαρλίδου για την Ημαθία στα χρόνια που ήταν βουλευτής (από το 2015 – 2019 κυβερνητική και από το 2019 έως το 2021 αντιπολίτευση);

ΑΠ: Διετέλεσα για εξίμισι χρόνια βουλευτής και στο διάστημα αυτό ήμουν παρούσα σε κάθε πρόβλημα του νομού μας. Δεν σταμάτησα στιγμή να φέρνω σε κεντρικό πολιτικό σημείο τα αιτήματα των αγροτών, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων. Διεκδίκησα τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας του νομού μας, με νέες προσλήψεις (196 προσλήψεις στο Νοσοκομείο Βέροιας, 95 στο Νοσοκομείο Νάουσας), προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μεγάλης κλίμακας, προμήθεια ασθενοφόρων, δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου καρδιολογικής κλινικής στο Νοσ. Βέροιας, νέος αξονικός στο Νοσ. Νάουσας, αναβάθμιση Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Κέντρου Υγείας Βέροιας, ψηφιοποίηση του ακτινολογικού εργαστηρίου, αύξηση κινήτρων για την προσέλκυση επιστημονικού προσωπικού στο Νοσ. Νάουσας.  Υπάρχουν και πράγματα που διεκδίκησα και έχουν μείνει στη μέση, όπως ο πλήρης εκσυγχρονισμός του Κ.Υ. Αλεξάνδρειας και η δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Αποκατάστασης Ασθενών στο Νοσοκομείο Νάουσας, ένα έργο πνοής για την πόλη. 

Στον αγροτικό τομέα, συνεισέφερα στη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας των δικτύων άρδευσης των ΤΟΕΒ Νάουσας και Νησίου Αλεξάνδρειας, στην απελευθέρωση ποσού άνω των 3 εκ. ευρώ για αγροτική οδοποιία, στην ενίσχυση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας με επιπλέον προσωπικό, στην έγκριση χρηματοδότησης του αρδευτικού Βεργίνα - Μελίκη - Αιγίνιο για ποσό 2.500.000 ευρώ. Έργο που παραμένει παγωμένο από το 2019 με απώτερο σκοπό την εκχώρησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Διεκδίκησα τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συνθηκών και των δομών, εξασφαλίζοντας κονδύλια για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, για την προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού, φροντίζοντας για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών. Την παραχώρηση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την στέγαση του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Για τους εργαζόμενους του νομού μας, διεκδίκησα και πέτυχα: Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1000€ σε πρώην εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΕΝΚΛΩ, Αφοί Καρυπίδη και Παπαδόπουλος - Παγούρας. Τη μεταφορά των εργαζομένων της πρώην ΕΤΑ Α.Ε του Δήμου Νάουσας σε υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας. Τη μεταφορά της περιουσίας της πρώην ΕΤΑ ΑΕ στον Δήμο Νάουσας. Τη μη διακοπή της κάρτας ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους που συμπληρώνουν από 1 έως 70 μεροκάματα/χρόνο σε εποχικές εργασίες.

Ως βουλευτής Ημαθίας ασχολήθηκα εκτενώς και συνεργάστηκα με όλους τους εμπλεκόμενους για την εγκατάσταση του Τελωνείου στο χώρο της αγοράς Κουλούρας. Έκανα συνεχείς παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς για τη σύνδεση του κάθετου άξονα Νάουσα - Πατρίδα με την Εγνατία οδό. Έχω καταθέσει δυο Ερωτήσεις προς το Υπ. Περιβάλλοντος ζητώντας την μη εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Συνεισέφερα στη χρηματοδότηση Προνοιακών Ιδρυμάτων. Ήμουν εδώ για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών μας συλλόγων καθώς και στην κατασκευή πολιτιστικών και αθλητικών έργων στο νομό μας.


ΕΡ: Ποιοι οι βασικοί σας στόχοι για την επόμενη θητεία;

ΑΠ: Η Ημαθία ως κατεξοχήν αγροτικός νομός πρέπει να δώσει έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Μικροκλίμα ιδανικό για τρόφιμα, ηλιοφάνεια, βιοποικιλότητα, μας τα χαρίζει η φύση και δε μπορεί κανείς ανταγωνιστής μας να τα αποκτήσει. Η επεξεργασία και η τυποποίηση, το branding, θα πρέπει να είναι ο πυλώνας και η στρατηγική για τη μεγιστοποίηση των εξαγωγών και την επιστροφή του κέρδους στον τόπο παραγωγής. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, που με ευθύνη της Πολιτείας θα περιλαμβάνει: Αναπτυξιακή τράπεζα που θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του σχεδίου. Εξασφάλιση βιωσιμότητας γεωργικής εκμετάλλευσης. Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος και κοινωνικών υπηρεσιών για την ύπαιθρο (μόνο το 4% της νεολαίας θέλει να παραμείνει στην ύπαιθρο). Επιδοματική χρηματοδότηση της αγροτικής εργασίας. Επιστημονική και τεχνολογική στήριξη. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από φυσικά φαινόμενα, αλλά και οικονομικές κρίσεις των αγορών. Πολιτική και οικονομική δέσμευση όλων των εμπλεκομένων. Ισχυροί μαζικοί συνεταιρισμοί - έμποροι διακινητές - κονσερβοποιοί - μεταφορείς.

Στον τομέα των υποδομών και των αναπτυξιακών έργων, απαιτούνται έργα για την φιλοπεριβαλλοντική τουριστική ανάπτυξη του Βερμίου, τον αρχαιολογικό και θρησκευτικό τουρισμό, τη σύνδεση με την Εγνατία οδό, το Τελωνείο της Κουλούρας, έργα στον αγροτικό τομέα, στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια. Έργα που μαζί με άλλα, μικρότερα, θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του νομού μας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ημαθιωτών. Είναι αναγκαία επίσης μια ολοκληρωμένη δέσμη ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που παλεύει με τη μείωση του τζίρου, τα συσσωρευμένα χρέη, τον τραπεζικό αποκλεισμό, την πληθωριστική κρίση. Τέλος, απαιτείται η στήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων της Ημαθίας, ενώ άμεσης προτεραιότητας αποτελεί και η λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο νομό, ένα έργο το οποίο εξαρχής βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα μου και για το οποίο είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και σήμερα έχει παγώσει.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο