editorial εφημερίδας "InVeria": Ήθος, μπέσα, αξιοπρέπεια, καλός χαρακτήρας. Τι σπάνια χαρίσματα!

Πολλές φορές στη ζωή καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ του «σωστού» και του «εύκολου», που συνήθως δεν είναι και πολύ σωστό (ενίοτε είναι και εντελώς λάθος). Και αν σε θέματα που ορίζονται από τον ποινικό κώδικα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα (θέλοντας και μη, αν δεν θες να βρεθείς στο σκαμνί επιλέγεις το… σωστό), σε θέματα ηθικής - για παράδειγμα – αποδεικνύεται τελικά και το ποιόν σου. 

Υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν την αξιοπρέπεια, παρά το κέρδος. Προτιμούν να αργήσουν να ανέλθουν σε μία δουλειά, να μην κατακτήσουν μια επιτυχία, να χάσουν μία ευκαιρία, αλλά δεν θα χάσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Υπάρχουν και άλλοι που δεν διστάζουν, ακόμα και χωρίς να είναι καν απαραίτητο, να τα «πουλήσουν όλα» μπρος στον σκοπό τους. 

Δεν έχει να κάνει με την ηλικία, ούτε με το φύλο, ούτε καν με την μόρφωση. Αν είσαι «σκάρτος» (επιεικής ο όρος), μπορείς να είσαι πάντα και παντού. Έχουμε γνωρίσει νέα παιδιά με «μπέσα και αρχές», έχουμε γνωρίσει πιο μεγάλους «σκέτη απογοήτευση». Έχουμε δει παιδιά χωρίς σπουδαία μόρφωση να έχουν αδαμάντινο χαρακτήρα και έχουμε δει κάτι σπουδαγμένους που... σιχαίνεσαι να πλησιάσεις, λόγω του χαρακτήρα τους. Και άντρες και γυναίκες. Καμία διαφορά και εξαίρεση. 

Βεβαίως, το πιο λυπηρό θέαμα είναι όταν βλέπεις ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας, με διακεκριμένη κοινωνική, επαγγελματική και πολιτική θέση, να χάνουν ενώπιον μεγάλης μερίδας ανθρώπων (συναδέλφων τους και μη) κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, λόγω του χαρακτήρα και των πράξεων τους.  

Το ήθος, η μπέσα, η αξιοπρέπεια, ο καλός χαρακτήρας είναι χαρίσματα, σπάνια και μοναδικά. Σε αντίθεση με την ανηθικότητα, την πονηριά, την ανυποληψία και τον παλιοχαρακτήρα. Μακάρι να μπορούμε να είμαστε και να περιτριγυριζόμαστε από τους πρώτους και να είμαστε μακριά (και όχι σαν κι αυτούς) από τους δεύτερους!

Τελικά, το πόσο σημαντικό είναι να προσπαθείς να βελτιώνεσαι ως άνθρωπος και πρωτίστως και να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου, δεν λέγεται! Δεν συμφωνείτε; 

(editorial του Νίκου Βουδούρη στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" της Κυριακής 4 Ιουνίου 2023, φύλλο 61ο)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο