Καταγγέλλουν σεξιστική επίθεση και λεκτική βία κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ - ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ:

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων την 29η Μα΅Ιου 2023, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος προς την πρώτη εξ ημών Άννα Βασιλειάδου, με έντονο εκνευρισμό, της είπε τα εξής:

«Τι γελάτε κυρία μου; Τι γελάτε; Να σας πάρουμε καμιά φωτογραφία; Όταν στενοχωριέμαι να βλέπω το χαμόγελο σας και να μου φεύγει η πίκρα. Έχετε δει τον εαυτό σας να γελάει;… Στο διάολο από κει πέρα».

Παρόντες στο συμβάν ήταν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, ο Δήμαρχος, τοπικά μέσα ενημέρωσης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Δήμου Νάουσας.

Έχουν περάσει ήδη δύο μέρες και καμία  δημόσια τοποθέτηση περί του πρωτόγνωρου αυτού περιστατικού έλαβε χώρα εκ μέρους της Διοίκησης, μέλος της οποίας αποτελεί ο Πρόεδρος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι χώρος ανταλλαγής δημοκρατικών απόψεων και ευπρέπειας. Διαπιστώνουμε ότι έχει καταντήσει ένας χώρος όπου η δημοκρατία πλέον δεν προάγεται. 

Οι κουβέντες που ειπώθηκαν εις βάρος μιας γυναίκας δημοτικής συμβούλου αποτελούν μελανή σελίδα στις συνεδριάσεις του «δημοκρατικού» αυτού οργάνου.

Η συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών παραμένει επίκαιρη όμως, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι ένα ξεκάθαρο περιστατικό λεκτικής βίας και μάλιστα σε έναν χώρο καταφανώς ακατάλληλο για τέτοιες εκφράσεις, δεν αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού, καταδίκης ή και μεταμέλειας.

Οι μέρες προστάζουν μηδενική ανοχή στο σεξισμό, μηδενική ανοχή σε περιστατικά λεκτικής βίας. Οι γυναίκες παλεύουν για ισότιμη αντιμετώπιση παντού. Και στην πολιτική. Υπόνοιες και σχόλια σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση μιας δημοτική συμβούλου όπως και εξυβριστικές εκφράσεις είναι απόλυτα κατακριτέες και αποδοκιμαστέες.

Καλούμε άμεσα την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας να λάβει θέση επίσημα απέναντι στο περιστατικό αυτό και δηλώνουμε την αγανάκτηση μας για το συμβάν αλλά και την απόλυτη απουσία αντίδρασης προς αυτό.

Λυπόμαστε βαθιά καθώς θεωρούσαμε ότι, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων περί βίας, η κοινωνία μας είχε φτάσει σε ένα σημείο που κάποιες έννοιες έχουν παγιωθεί και είχαμε απαλλαχτεί από αναχρονιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν σε χρόνιες παθογένειες!

Η φράση «έχετε δει τον εαυτό σας όταν γελάτε;» απέναντι σε μια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο αντικατοπτρίζει μια άκρως προβληματική αντίληψη: ότι οι γυναίκες είναι προορισμένες ως πλάσματα να δείχνουν τα κάλλη τους, τα οποία αν δεν διαθέτουν, κατά την  άποψη κάποιου, αποτελούν αντικείμενο απαξίωσης.

Η φράση «στο διάολο» απέναντι σε μια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο αποτελεί λεκτική κακοποίηση μέσα σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο εκ του οποίου αντλεί δύναμη ο προσβάλλων, αντιμετωπίζοντας υποτιμητικά το έτερο φύλο.

Η αδράνεια της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας να παρέμβει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, η αδράνεια πολλών παρόντων,μας οδηγεί στο σκληρό συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση. 

Ίσως υπάρχει και έλλειψη εν συναίσθησης. 

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι το συμβάν αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο μίας εξ ημών. Είναι πρόβλημα  όλων μας.

Νάουσα, 31 Μαΐου 2023

Οι διαμαρτυρόμενες

1. Άννα Βασιλειάδου, δημοτική σύμβουλος Δήμου Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»,

2. Δέσποινα Λαζαρίδου, δημοτική σύμβουλος Δήμου Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»,

3. Αθηνά Μαλάκη, δημοτική σύμβουλος Δήμου Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»

4. Μαρία Βαρβέρη, τοπική σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»

5. Ανθούσα Καλαϊτζή, τοπική σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»


***

ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ

Νάουσα, 1 Ιουνίου 2023

Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας των γυναικών Δημοτικών Συμβούλων, που μας κοινοποιήθηκε χθες, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στη Δημοτική Σύμβουλο Άννα Βασιλειάδου, η οποία, στη συνεδρίαση της 29ης Μαΐου, έγινε θύμα πρωτοφανούς απρεπούς συμπεριφοράς και λεκτικής βίας εκ μέρους του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας Γιώργου Βασιλείου.

Εμείς, σαν «Δύναμη Δημιουργίας», μια παράταξη που σήμερα εκπροσωπείται μόνο από γυναίκες, βαθύτατα προσβεβλημένες από την κατάσταση που δημιουργήθηκε και αδυνατώντας δυστυχώς να παρέμβουμε για να τη διορθώσουμε, αναγκαστήκαμε στο χρονικό εκείνο σημείο να αποχωρήσουμε από την αίθουσα συνεδρίασης, αποδεικνύοντας εγκαίρως και εμπράκτως τη συμπαράσταση μας. Ύστερα από όσα προηγήθηκαν ήταν αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση σαν να μη συνέβη τίποτε.

Ενώνουμε όμως τη φωνή μας με τη φωνή των διαμαρτυρόμενων γυναικών συμβούλων και ζητάμε μηδενική ανοχή σε παρόμοιες περιπτώσεις, στις οποίες πρέπει να αποβάλλεται από την αίθουσα ο προσβάλλων και όχι να αποχωρεί ο προσβαλλόμενος. 

Για την «Δύναμη Δημιουργίας»

Ίλια Ιωσηφίδου

Πασχαλίνα Δούμου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο