Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού: Μία δικαίωση για τους απανταχού Έλληνες μετά από μισό αιώνα (άρθρο του Τ. Μπαρτζώκα)


Άρθρο του βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Τάσου Μπαρτζώκα*: Η δυνατότητα, να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, προβλέπεται ήδη από το Σύνταγμα του 1975. Η συζήτηση, λοιπόν, για το εάν και κατά πόσον πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες, που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο προσωρινής ή μόνιμης διαμονής τους, είναι μία συζήτηση που διαρκεί σχεδόν μισό αιώνα.

Στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική θητεία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνηση πέτυχαν για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού Κράτους, μία μερίδα Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσει σε εθνικές εκλογές. Η αλήθεια είναι, ότι για να υπάρξει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έγιναν συμβιβασμοί και περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των Ελλήνων, που μπορούσε να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση.

Όμως, έγινε η αρχή! Για πρώτη φορά, αυτή η Κυβέρνηση δίνει το μήνυμα, ότι το Κράτος ανήκει στο έθνος και όχι το αντίθετο. Εξάλλου, οι Έλληνες σε όλη την υφήλιο πάντα συνέχιζαν να ζουν, να εργάζονται και να δραστηριοποιούνται, χωρίς να ξεχνούν την πατρίδα τους, ακόμα και σε περιόδους που η επικοινωνία δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Σήμερα, οι Έλληνες της διασποράς έχουν άμεση και ζωντανή εικόνα, του τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον παράλογο να τους αρνούμαστε τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους. Οφείλουμε να ανοίξουμε τις πύλες της δημοκρατίας μας για όλους τους Έλληνες πολίτες, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της χώρας και το δεσμό τους με την πατρίδα μας.

Εν τέλει η δυνατότητα της ψήφου από το εξωτερικό καθιστά την Ελλάδα, κράτος που προασπίζεται τα συμφέροντα του έθνους. Δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας και συνταγματική επιταγή κατά το άρθρο 108 του Συντάγματος “η μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα”, αλλά και μέθοδο ενίσχυσης των θέσεων του Κράτους μας παγκοσμίως.

Η δυνατότητα της ψήφου είναι κάτι περισσότερο από ένα ζήτημα που "απλώς πρέπει να διεκπεραιωθεί". Είναι μία εθνική προσπάθεια, που πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ενισχύει το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων του εξωτερικού, βοηθώντας την Ελλάδα να ξεφύγει από τα σύνορά της. Κάνει την Ελλάδα, Ελλάδα των 5 ηπείρων!

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή" της 19/07/2023

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο