Δήμος Βέροιας: Τα σενάρια για την επιλογή αντιδημάρχων και προέδρων - «Ακτινογραφία» στις προθέσεις του Κώστα Βοργιαζίδη

(Το άρθρο αναθεωρήθηκε την Τρίτη 19/12/2023*): Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 ορκίζονται οι νέοι δημοτικοί άρχοντες του Δ. Βέροιας! Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης (για 3η φορά), οι 35 δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι πρόεδροι και τοπικοί σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων, στα χωριά μας. 

Για τα της ορκωμοσίας θα τα πούμε στο επόμενο φύλλο, αλλά μέχρι τότε θα επιχειρήσουμε να «διαβάσουμε» τις σκέψεις του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη σχετικά με τον ορισμό αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων…

Λέμε «θα διαβάσουμε», διότι μέχρι στιγμής ο κ. Βοργιαζίδης κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό» τις προθέσεις του, καθώς επιθυμεί να τελειώσει με τα θέματα της παρούσας θητείας και μετά να… ανοίξει τα υπόλοιπα. 

Όπως λένε οι πληροφορίες της ψηφιακής εφημερίδας «InVeria», ο Δήμαρχος θα ανακοινώσει στους ενδιαφερόμενους τις προθέσεις του μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Άρα, Χριστούγεννα με απορία (ή αγωνία) και Πρωτοχρονιά με χαμόγελα ή κατήφεια, κατά περίπτωση! 

Ας δούμε όμως μερικά δεδομένα και ποια η εκτίμησή μου σχετικά με τις επιλογές του κ. Βοργιαζίδη: 

Οι διαθέσιμες αντιδημαρχίες είναι 9 το πολύ, εκ των οποίων οι 6 είναι αποκλειστικής απασχόλησης (άρα έμμισθες). Επίσης έχουμε τις προεδρίες σε ΚΕΠΑ, ΔΗΠΕΘΕ και ΔΕΥΑΒ, την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και το ΔΗ.ΒΡΕ.ΣΤΑ.. Σύνολο 14 θεσπισμένες θέσεις ευθύνης, οι 11 επ’ αμοιβή. Υπάρχουν επίσης και ορισμένες έμμισθες αντιπροεδρίες. 

Οι… μνηστήρες για τις 14 θέσεις πολλοί. Θεωρητικά 21, όσοι και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης.  

* Η αναθεώρηση αφορά στον υπολογισμό και του ΔΗ.ΒΡΕ.ΣΤΑ. στις θέσεις ευθύνης, καθώς συνεχίζει την λειτουργία του.


Πως θα αξιοποιηθούν οι 21 δημοτικοί σύμβουλοι του Κώστα Βοργιαζίδη;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προβάδισμα στην απόκτηση μίας θέσης αντιδημάρχου έχουν οι ήδη αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος, Στέλιος Ασλάνογλου, Λάζαρος Ασλανίδης και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, όχι απαραίτητα όλοι τους στο ίδιο πόστο. 

Επίσης, με πολύ καλές προοπτικές απόκτησης αντιδημαρχίας κινούνται οι Θανάσης Δέλλας, Λεωνίδας Ακριβόπουλος, Μιχάλης Τζαφερόπουλος και Γιώργος Μιχαηλίδης. Ειδικά για αυτούς, αξίζει να επιχειρηματολογήσουμε λίγο παραπάνω:

Ο Θανάσης Δέλλας αποτελεί ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να συζητηθεί, πέρα από αντιδημαρχία, και για την προεδρία της ΚΕΠΑ ή του ΔΗΠΕΘΕ επίσης, καθώς με την θητεία στο ΚΑΠΑ έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής. 

Ο δικηγόρος Λεωνίδας Ακριβόπουλος, μετά από την ΚΕΠΑ και το ΚΑΠΑ, όπου διετέλεσε πρόεδρος, αποτελεί μία από τις επιλογές για αντιδημαρχία. Θα μπορούσε να αναλάβει αντιδημαρχία με Κοινωνικά θέματα στο τομέα ευθύνης της.

Ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος θα μπορούσε να πάρει την αντιδημαρχία που θα «συγχωνεύσει» το νομικό πρόσωπο ΚΑΠΑ (πχ «αντιδημαρχία Αθλητισμού και Εθελοντισμού»). Ως αστυνομικός θα μπορεί να πάρει μία από τις άμισθες θέσεις, αφού θα μπορεί να πληρώνεται από την υπηρεσία του, όπως προβλέπεται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. 

Τέλος, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, που από 1-1-2024 θα είναι εκλεγμένος με την παράταξη Βοργιαζίδη, αποτελεί μία από τις επιλογές για αντιδημαρχία και μάλιστα για μία από τις 3 άμισθες, αφού είναι επίσης δημόσιος υπάλληλος. Η εμπειρία του στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού στο παρελθόν ίσως παίξουν ρόλο στην σχετική κατανομή αρμοδιοτήτων. 

Στο «τραπέζι» των αντιδημαρχιών και προεδριών υπάρχουν ακόμη τα ονόματα του Ηλία Τσιφλίδη (σήμερα αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης), ο οποίος όμως φέρεται να επιθυμεί την ΔΕΑΥΒ, του Μιχάλη Χασιώτη (πρωτοεμφανιζόμενος στα δημοτικά έδρανα), αλλά και του σημερινού προέδρου της ΔΕΥΑΒ Στέργιου Διαμάντη, ο οποίος επίσης φέρεται να επιθυμεί να παραμείνει στην θέση του.

Επίσης, ο τραπεζικός Κώστας Βασιλειάδης (σήμερα πρόεδρος στον ΔΗ.ΒΡΕ.ΣΤΑ. «Θ.Ζωγιοπούλου») και ο πρόεδρος του Σωματείου καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος Κώστας Σαμανίδης που μπαίνει για πρώτη στο  δημοτικό συμβούλιο, αποτελούν μία από τις επιλογές για αντιδημαρχία ή προεδρία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Γιώργος Τσιλογιάννης (σήμερα πρόεδρος στην Δημοτική Κοινότητα Βέροιας), ο οποίος τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές σημειωτέον, δεν φαίνεται προς το παρόν να επιθυμεί κάποια θέση ευθύνης (τουλάχιστον όχι αποκλειστικής απασχόλησης), λόγω εργασίας. Αν θέλει να τον αξιοποιήσει ο Δήμαρχος και δεν μπορεί όντως ο κ. Τσιλογιάννης για λόγους εργασίας, το ΔΗΠΕΘΕ είναι μάλλον μονόδρομος…

Ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Άρη Λαζαρίδη. Αν τελικά παραμείνει ή αν του ανατεθεί κάποια άλλη θέση. Θεωρείται από τους καλούς προέδρους και, σε κάθε περίπτωση, έχει την απόλυτη στήριξη της ομάδας του. 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ή θα παραμείνει στην Προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου ή θα αναλάβει κάποια αντιδημαρχία (Τεχνικών ή Πολεοδομίας). 

Από την άλλη, για την θέση του προέδρου κάποιοι συζητούν το όνομα του σημερινού αντιδημάρχου Τεχνικών Αλέξανδρου Τσαχουρίδη. Δεδομένων των πρόσφατων και παλαιότερων στιγμών που εκτέθηκε με την άγνοιά του ή την συμπεριφορά του, εκτιμάται ότι ο κ. Βοργιαζίδης δεν θα τον «καλύψει», πολλώ δε μάλλον να τον προτείνει για Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν τον πρότεινε, το πιο πιθανό είναι να καταψήφιζε όλη η μειοψηφία, αλλά και μεγάλο μέρος της πλειοψηφίας! Ο κίνδυνος για ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του Δημάρχου του 58% θα ήταν μεγάλος. Άλλωστε, δεν έχει ανάγκη ο κ. Βοργιαζίδης να καλύψει κανέναν για την ανεπαρκή συνεισφορά του ή την προκλητική συμπεριφορά του. 

Οι υπόλοιποι εκλεγμένοι με την παράταξη του Κώστα Βοργιαζίδη (Χρ. Βοργιάδης, Κ. Ρίζος, Ιορδ. Παπαδόπουλος, Π. Βασιλείου και Στ. Κελεσίδης) αναμένεται να αξιοποιηθούν βεβαίως, ο καθένας σε τομείς που έχει γνώση ή έχει αποκτήσει πολιτική εμπειρία. Για παράδειγμα, ο Χρηστος Βοργιάδης, επειδή είναι και εξάδελφος του Δημάρχου, ενδεχομένως να μην μπει σε κάποια έμμισθη θέση, αλλά θεωρούμε δεδομένο ότι θα μετέχει σε κάποιο σχήμα που έχει να κάνει με την Αγροτική Ανάπτυξη, καθώς υπήρξε πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας. 

Ο ουρολόγος Κώστας Ρίζος θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος στο Δημοτικό Ιατρείο και σε άλλες κοινωνικές δομές του Δήμου.

Ο Στάθης Κελεσίδης θα συνεχίσει οπωσδήποτε το σημαντικό έργο στην Δημοτική Αστυνομία της Βέροιας, ενώ και οι πρωτοεισερχόμενοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέτρος Βασιλείου και Ιορδάνης Παπαδόπουλος θα αξιοποιηθούν καταλλήλως, όπως θα αξιοποιηθούν και όσοι από τους προαναφερθέντες στις  προηγούμενες παραγράφους δεν «χωρέσουν» τελικά στην παρούσα φάση στο διοικητικό σχήμα του Δήμου. 


Το 58% του Κώστα Βοργιαζίδη και τα λιγοστά περιθώρια αντιδράσεων 

Τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις, «πίσω από τις λέξεις» αναγνώσεις και αξιοποίηση πληροφοριών. Όπως προαναφέρθηκε, δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από… κύκλους κοντά στον Δήμαρχο, κατά την κλισέ δημοσιογραφική έκφραση, καθώς ο Δήμαρχος αποφάσισε να μην αφήσει καμιά «διαρροή» να επηρεάσει την παρούσα θητεία. Πιθανότατα έχει πάρει τις αποφάσεις του, αλλά ενδεχομένως, για κάποιες θέσεις, ακόμα να «ψάχνει» την τελική απόφαση. 

Σε κάθε περίπτωση, λόγω του ισχυρού ποσοστού, είναι σε θέσει να επιβάλλει τις απόψεις του χωρίς να αφήνει περιθώρια για… αντιδράσεις. Διότι έχει «δεμένη» μια ομάδα με ισχυρό ποσοστό και κάθε ένας που θα «αντιδρούσε» επειδή δεν αξιοποιήθηκε, απλώς θα… χανόταν στον μεγάλο χρόνο που ακολουθεί (5 ολόκληρα χρόνια!) μέχρι τις επόμενες εκλογές. 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου 2023 - Φύλλο 86)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο