Η ορκωμοσία στην Σχολή Αστυφυλάκων Νάουσας

Η τελετή ορκωμοσίας των 294 σπουδαστών της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις της Σχολής. 

Την ορκωμοσία των δόκιμων αστυφυλάκων τέλεσε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ενώ μετά την τελετή ο διοικητής της Σχολής Αστυνόμος Α' Βασίλειος Κεφτές ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Ταξίαρχος Γιώργος Αδαμίδης, οι βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, Τάσος Μπαρτζώκας και Βασίλης Κοτίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, εκπρόσωποι του Στρατού και της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας Απόστολος Μούρτης, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και πλήθος συγγενών των σπουδαστών. 

Η ημερήσια διαταγή που ανέγνωσε ο διοικητής της Σχολής Βασίλειος Κεφτές, Αστυνόμος Α':

Σεβασμιώτατε, κύριε Γενικέ, αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού και της Πυροσβεστικής, περιφερειακοί σύμβουλοι, κύριες & κύριοι αντιδήμαρχοι, κυρίες και κύριοι καθηγητές της Σχολής, λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι, αξιότιμοι συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, 

Η σημερινή ημέρα αποτελεί, ορόσημο και αφετηρία, για όλους εμάς, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας, καθόσον έχουμε την τιμή, μετά από δέκα χρόνια σιωπής και σιγής, σε αυτόν εδώ το χώρο, να καλωσορίσουμε τους πρώτους 294 νέους πρωτοετείς δόκιμους αστυφύλακες εκπαιδευτικής σειράς 2023-2026. 

Με την τελετή ορκωμοσίας, και μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος της Κύριας Βασικής Εκπαίδευσης, ξεκινά πλέον επίσημα η αστυνομική εκπαίδευση των νέων Δοκίμων Αστυφυλάκων, που μας εμπιστεύθηκε η πολιτεία να εκπαιδεύσουμε, ώστε να καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν στο κοινωνικό λειτούργημα του Αστυνομικού, για το οποίο προορίζονται.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι η πνευματική, ψυχική και σωματική προετοιμασία των Δοκίμων Αστυφυλάκων, η άρτια επαγγελματική τους κατάρτιση και η διαμόρφωση ήθους και χαρακτήρα, ώστε να καταστούν άριστοι Αστυνομικοί και να καταξιωθούν στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.

Να διαμορφώσουν ισχυρή προσωπικότητα, να αποκτήσουν Αστυνομική αγωγή και να ενστερνιστούν τις ηθικές αξίες και αρετές που πρέπει να έχει ο σύγχρονος Έλληνας Αστυνομικός.

Κυρίες και κύριοι δόκιμοι, 

«από Θεού άρξασθαι»

Πριν λίγα λεπτά, με τις ευλογίες της Εκκλησίας και την εξαιρετικά τιμητική παρουσία των δικών σας, δώσατε τον νενομισμένο όρκο υπό την σημαία της σχολής και ενταχθήκατε –επίσημα πλέον- στο ένδοξο και ιστορικό Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, μετά από έναν δύσκολο αγώνα μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αποφασίσατε να κάνατε ένα νέο βήμα στη ζωή σας, αφήνοντας την ασφάλεια της πατρικής σας οικίας και πλέον ανήκετε στη μεγάλη οικογένειας της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό να το πιστέψετε και να το κάνετε βίωμα της ζωής σας. Η Ελληνική Αστυνομία είναι μία μεγάλη οικογένεια, της οποίας είστε πλέον μέλη. 

Σας συγχαίρω θερμότατα για την επιτυχία σας και την επιλογή που κάνατε και σας διαβεβαιώνω ότι επιλέξατε ένα ενδιαφέρον, πολύπλευρο και με μεγάλους ορίζοντες και προοπτικές λειτούργημα.

Αν και είχατε την ευχέρεια της επιλογής φοίτησης και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε άλλους ορίζοντες επιστήμης και τεχνολογίας όπου μπορούσατε με τις ικανότητες που έχετε να σταδιοδρομήσετε και εκεί με επιτυχία, εσείς επιλέξατε να υπηρετήσετε την Ελληνική Αστυνομία. 

Φορέσατε ενσυνείδητα τη στολή του δοκίμου αστυφύλακα, του πρώτου βαθμού στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που φέρει πάνω της το εθνόσημο και κάθε ημέρα απονέμετε χαιρετισμό στην Ελληνική σημαία, την οποία ορκισθήκατε πλέον να υπηρετήσετε. 

Να νιώθετε περήφανοι για την επιλογή σας αυτή.         

Το λειτούργημα που επιλέξατε μπορεί να ασκείται, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι όμως σπουδαίο, τιμητικό για αυτόν που το ασκεί και προξενεί χαρά και ικανοποίηση μετά την εκπλήρωση του καθήκοντος. Αυτό θα το διαπιστώνετε καθημερινά στην σταδιοδρομία σας στο Αστυνομικό Σώμα. 

Κυρίες και κύριοι δόκιμοι, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης πιστεύει: 

«Τριών έφη δειν παιδεία, φύσεως, μαθήσεως, ασκήσεως»

Για μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική εκπαίδευση, απαιτούνται από τους εκπαιδευόμενους τρεις διαφορετικές ικανότητες:

Η έμφυτη ικανότητα, η μελέτη και η εξάσκηση.

Η Σχολή Αστυφυλάκων αποτελεί το θεμέλιο λίθο, το κύτταρο της Αστυνομικής Εκπαίδευσης, το μέλλον του Σώματος, γι αυτό και η παρεχόμενη εκπαίδευση σας δεν θα αντιμετωπιστεί απλά και μόνο, ως διαδικασία παροχής γνώσεων, αλλά και ως διαδικασία δημιουργίας προτύπων, ηθικών αξιών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων που θα εμπνέουν  εμπιστοσύνη στον Έλληνα πολίτη, θα προσδίδουν κύρος, πειστικότητα και αποδοχή.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα σας προσφέρουν οι καθηγητές και οι εκπαιδευτές σας, με την πρακτική εκπαίδευση που θα πραγματοποιήσετε στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, με τη βοήθεια του θεού αλλά κυρίως με το δικό σας ενδιαφέρον ζήλο και μόχθο, θα γνωρίσετε την νομική επιστήμη, την τεχνολογία και την αστυνομική πρακτική, θα έρθετε κοντά στο μάχιμο αστυνομικό και τη δύσκολη αποστολή του και θα δημιουργήσετε την υποδομή για την μετέπειτα πορεία και εξέλιξη σας στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να καταστείτε άξιοι και ικανοί αστυνομικοί. 

Για να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας, σας προτρέπω να βιώνετε καθημερινά το περιεχόμενο του εμβλήματος της Σχολής μας 

«ΟΥΚ ΕΩΜΕΝ ΑΡΧΕΙΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟΝ»

(Δεν επιτρέπουμε να εξουσιάζει ο άνθρωπος, αλλά ο Νόμος).

Στα αγαπημένα σας πρόσωπα που παρευρίσκονται εδώ την ιερή και συγκινητική αυτή στιγμή και σας καμαρώνουν, επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιτυχία σας και να τους διαβεβαιώσω ότι το παιδί τους, είναι ασφαλές στη νέα του «οικογένεια», την Αστυνομική οικογένεια, ότι θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας και ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε, η φοίτησή σας στη Σχολή και η σταδιοδρομία σας στο Αστυνομικό Σώμα να είναι αντάξια των προσδοκιών τους. 

Η αγωνία τους θα είναι και δική μας αγωνία στην καθημερινή σας προσπάθεια και η δική σας χαρά και επιτυχία θα είναι για μας η καταξίωση και η κατάκτηση της κοινωνικής αποδοχής.

– Κύριε Γενικέ, σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας και στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας και σας παρουσιάζουμε τους 294 νέους δόκιμους Αστυφύλακες του Τμήματος μας οι οποίοι σε λίγα λεπτά θα παρελάσουν ενώπιον σας. 

– Στο σημείο αυτό, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω όλους όσους συνέδραμαν για να φτάσουμε σε αυτήν την ημέρα. Τους αξιότιμους κυρίους βουλευτές της Π.Ε. Ημαθίας, τα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και της Π.Ε. Ημαθίας, την Πολιτική & Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Προϊστάμενο και τους αξιόλογους συναδέλφους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, τους Προϊσταμένους και το προσωπικό της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, της Δ/νσης Αστυνομίας Ημαθίας, των συνδικαλιστικών ενώσεων, όλους τους συναδέλφους του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας, την τοπική μας Εκκλησία, αλλά και όλους τους φορείς και ιδιώτες που με την προσωπική τους συνεισφορά, ανέστησαν ως το Φοίνικα μετά από 10 χρόνια σιγής, το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας. 

Νέοι δόκιμοι αστυφύλακες, 

Η Σχολή, προσφέρει χαρές και ικανοποιήσεις, αλλά συγχρόνως αξιώνει περιορισμούς, κόπους και θυσίες, που επιβάλλονται από το σκοπό, την οργάνωση και τις επιδιώξεις της. Εδώ θα αναπτύξετε δεσμούς φιλίας μεταξύ σας που θα παραμείνουν ακατάληπτες και αναλλοίωτες για όλη σας τη ζωή. 

Σε μια εποχή, που όλα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και η δομή της κοινωνίας αλλάζει, η Αστυνομία ως ζωντανός οργανισμός, πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζεται και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών και στο κοινωνικό περιβάλλον που συμμετέχει. 

Εσείς, τα νέα στελέχη, να ατενίσετε το μέλλον με αισιοδοξία, να αξιοποιήσετε τις θετικές συγκυρίες, να δομήσετε με τις ιδέες σας για την Αστυνομία του μέλλοντος, για την Αστυνομία που ονειρευόσασταν και επιζητούσατε πριν 4 εβδομάδες που ήσασταν ακόμη πολίτες. Σαν αυτή που έχουν ανάγκη οι γονείς σας, οι συγγενείς σας και οι φίλοι σας. 

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και συναδελφικότητας χαιρετίζω την είσοδό σας στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας και εύχομαι από καρδιάς με τη χάρη του Θεού να έχετε υγεία, καλή φοίτηση και καλή σταδιοδρομία στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως άξιοι συνεχιστές της ιστορικής του πορείας και σας καλώ να αναφωνήσετε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο