Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Πρώτη τακτική συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη (17/1/2024) με βασιλόπιτα και... φάουλ

Η πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας υπό τη νέα του σύνθεση, αλλά και η πρώτη τακτική συνεδρίαση της χρονιάς, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου της Βέροιας, Αγ. Αντωνίου.

Η αρχή της συνεδρίασης έγινε με κοπή βασιλόπιτας από τον πρόεδρο του Σώματος, Γιώργο Μιχαηλίδη, ενώ μοιράστηκαν βασιλοπιτάκια σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. 

Στην μεγάλη βασιλόπιτα, το «φλουρί» έπεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο (το είχε παραλάβει ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Μιχάλης Σουμελίδης), ενώ στα πιτάκια τυχερός ήταν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Στέλιος Ασλάνογλου, ο οποίος έλαβε ως δώρο ένα ρολόι, χορηγία του Μιχάλη Τρανίδη.


Τα... θετικά της συνεδρίασης

Στα… θετικά της συνεδρίασης, θα μπορούσε μεταξύ άλλων να αναφερθεί η παρέμβαση της Πετρούλας Παπαδίνα, γραμματέα του Σώματος και δημοτικής συμβούλου της παράταξης Κορωνά, η οποία, μεταξύ άλλων, ρώτησε για την πορεία παρεμβάσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προκειμένου να εναρμονιστούν με την νομοθεσία (ένα θέμα που ασχολήθηκε εκτενώς και η εφημερίδα μας). Για καλή μας… τύχη, δόθηκε νέα παράταση, διότι με τα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα θα ήμασταν εκτός. Όπως απάντησε σχετικά ο Θανάσης Δέλλας, ο οποίος την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε ως πρόεδρος του ΚΑΠΑ την σχετική αρμοδιότητα, θα γίνει συμβασιοποίηση για 5 από τους 6 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και έτσι θα είναι ο Δ. Βέροιας εντός χρονοδιαγράμματος. 

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η «φόρα» με την οποία έρχεται από την προηγούμενη θητεία ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, επίσης από την παράταξη Κορωνά, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει την διοίκηση της ΔΕΥΑΒ για τον βιολογικό καθαρισμό που – όπως είπε – συνεχίζει να μην λειτουργεί και άρα να ρυπαίνει. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της αντιπαράθεσης που υπάρχει σχετικά με την Παλαιά Μητρόπολη και των παρακείμενων κτιρίων που εφάπτονται σε αυτή.  Για το θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Ανδρέας Χατζησαλάτας, ρωτώντας σε τι βαθμό είναι ενήμεροι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων για τα νέα δεδομένα. Ο κ. Χατζησαλάτας, ως κτηνίατρος και ο ίδιος, δήλωσε μάλιστα στον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιο για τα θέματα των αδέσποτων, Στέλιο Ασλάνογλου, ότι θα είναι δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί στο θέμα των ζώων. 


Από την παράταξη Παλουκίδη, ενδιαφέρον και η πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Παλουκίδη Αργύρη Σακαλή, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και σχολικού εκφοβισμού από πλευράς του Δ. Βέροιας, ενώ θετική εντύπωση προκάλεσε η πρώτη παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης Παλουκίδη, Πολυξένη Ντάγκα. Η νέα δημοτική σύμβουλος δήλωσε πως θα παρέχει την συναίνεσή της σε θέματα που είναι προς όφελος των δημοτών της Βέροιας, ενώ ευχαρίστησε τους δημότες για την υποστήριξή τους, ενώ ο Χρήστος Μακρίδης, από την ίδια παράταξη, αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεσή του να λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου, ενώ σχολίασε και την προγενέστερη συνεργασία Βοργιαζίδη – Μπατσαρά, η οποία συνεργασία – κατά την άποψή του – λειτούργησε αποκλειστικά υπέρ της παράταξης του Δημάρχου. 

Τέλος, τον λόγο έλαβαν στην πρώτη τακτική συνεδρίαση δύο πρόεδροι Κοινοτήτων, ένας πρωτοεμφανιζόμενος (ο πρόεδρος της Φυτειάς Στέφανος Ζιώγας) και ένας παλαιός (ο πρόεδρος του Τριλόφου Γιάννης Καραγιάννης). Ο κ. Ζιώγας ευχήθηκε για τη νέα χρονιά και προσκάλεσε του δημοτικούς συμβούλους στο «κουρμπάνι» της Φυτειάς που θα γινόταν την επόμενη ημέρα, ενώ ο κ. Καραγιάννης, πέρα από τις ευχές για υγεία, δύναμη, υπομονή και ομόνοια,  εξέφρασε τον προβληματισμό του διότι, όπως είπε «βλέπω ένα - ένα τα φρούρια του Ελληνισμού, της Πατρίδας και της Χριστιανοσύνης να τρίζουν και να λυγίζουν και λέω ο Θεός να βάλει το χέρι του». 


Ενημερώσεις του Δημάρχου

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο «τέλος παρεπιδημούντων» που για το οποίο  υπάρχει πλέον ψηφιακή πλατφόρμα που γίνεται η είσπραξη, ενώ μέχρι τώρα εισπράττονταν εάν και εφόσον δήλωναν οι επιχειρηματίες τον τζίρο τους. Ωστόσο, ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ ότι θα υπάρχει παρακράτηση του 20% και, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, ελπίζει να ανακληθεί αυτή η απόφαση, αφού δεν έχει νόημα να δίνουν ενισχύσεις στους δήμους και από την άλλη να τους αφαιρούν πόρους. 

Επίσης, ο κ. Βοργιαζίδης αναφέρθηκε στην απόφαση για την ανάθεση στους Δήμους του καθαρισμού επαρχιακών δρόμων, που μέχρι τώρα την ευθύνη για αυτό είχε η Περιφέρεια. Υπήρξε διαμαρτυρία των Δημάρχων, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι ο Α’ και Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης πρέπει να συνεργάζονται και όχι να μετακινεί ο ένας τις ευθύνες στον άλλο. Σχετικά με το θέμα του καθαρισμού των επαρχιακών δρόμων, αποφασίστηκε ότι για κάθε χλμ οδού θα εισπράττουν οι Δήμοι 400 ευρώ. Στον Δήμο Βέροιας ανατέθηκαν 126 χλμ, οπότε θα εισπράξει ο Δήμος περίπου 50.000 ευρώ. Ο κ. Βοργιαζίδης σημείωσε ότι προτείνει, αφού βρέθηκαν τα χρήματα, να τα δώσουμε στην Περιφέρεια για να κάνει τον καθαρισμό, που ούτως ή άλλως είναι δική της υποχρέωση. Πάντως, η απόφαση αυτή θα προσβληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπως και η απόφαση για το τέλος ταφής απορριμμάτων, από την ΚΕΔΕ και τους Δήμους. 


Τα… φάουλ του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων

Με… φάουλ ξεκίνησαν και οι τέσσερεις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου Βέροιας την αυτοδιοικητική τους διαδρομή, στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Σώματος, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024. 

Ο επικεφαλής της μονοπρόσωπης παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση για τον Δ. Βέροιας» Παναγιώτης Χατζησάββας θέλοντας να δικαιολογήσει την πρακτική της αφισοκόλλησης (που όταν δεν μαζεύονται γίνεται και αφισορρύπανση) του ΚΚΕ, ακολούθησε την ολοκληρωτική ρητορική του «τσουβαλιάσματος» και μάλιστα για λόγο αστείο, κατά την άποψή μας. 

Τι είπε, λοιπόν, ο κ. Χατζησάββας στο Δημοτικό Συμβούλιο; Με αφορμή συζήτηση ενός θέματος για υποβολή προστίμου σε εταιρία για παράνομη διαφήμιση, η κουβέντα πήγε και σε περίπτωση που το Α.Τ. Βέροιας επέβαλλε πρόστιμο στο ΚΚΕ για αφισορρύπανση. Για να δικαιολογήσει ο κ. Χατζησάββας την πρακτική της μαζικής αφισοκόλλησης, τα… έριξε στα ΜΜΕ που δεν τους προβάλλουν στις εκλογές. 

Βέβαια, το πρόστιμο επιβλήθηκε για αφίσες για την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την οποία όμως πρόβαλλε η πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ, τόσο πριν την πραγματοποίησή της, όσο και μετά. Οπότε τα περί «κοψίματος» του ΚΚΕ που το «εξωθεί» στην τέλεση παράτυπων ενεργειών δεν ευσταθεί. Ο κ. Χατζησάββας «έσωσε» λίγο το θέμα όταν άφησε ένα… μικρό ποσοστό κάποιων ΜΜΕ που δεν απέκλεισαν την παράταξή του στις δημοτικές εκλογές. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ και οι παρατάξεις που στηρίζει διαχρονικά δεν επιλέγει την επί πληρωμή πολιτική διαφήμιση και αρκείται σε όσα επιβάλλει ο νόμος ως υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων. Παρά ταύτα, είναι πάγια τακτική να παραπονιέται για «κόψιμό» του, επιζητώντας την δωρεάν διαφημιστική προβολή ακόμα και για πληρωτέες υπηρεσίες ιδιωτικών επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια, ο κ. Χατζησάββας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διαφημίζεται δωρεάν το ΚΚΕ και όταν αυτό δεν γίνεται (ή ακόμα και αν γίνεται) διατηρεί πάντα το δικαίωμα να γεμίζει με αφίσες τις πόλεις και, παράλληλα, να ρίχνει το… φταίξιμο στα ΜΜΕ (ακόμα και αν τους παρέχουν χώρο και χρόνο). 

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας μιλώντας νωρίτερα, κατά την διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης, αναφέρθηκε στην  προστασία της λαϊκής οικογένειας από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατά οφειλετών των δήμων, στην αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση ζωών και περιουσιών των δημοτών, στο κακό οδικό δίκτυο της Βέροιας και των χωριών (Πατρίδα, Μακροχώρι κ.ά) και στα προβλήματα των κατοίκων στην Ελαφίνα (απουσία αποχετευτικού δικτύου, ελλιπής φωτισμός).


Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – ΑλλάΖΟΥΜΕ» Θεόφιλος Κορωνάς εμφανίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ως άτομο που δεν έχει καμία σχέση με τις παραγόμενες πολιτιστικές δράσεις του Δ. Βέροιας, ενώ – αντιθέτως – όχι μόνο έχει μεγάλη σχέση, υπήρξε και πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας, έχοντας αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη με το πέρασμά του. 

Ωστόσο, ο κ. Κορωνάς άνοιξε τα… τεφτέρια και άρχισε να μετρά έσοδα και έξοδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι παραστάσεις των τμημάτων θεατρικής υποδομής επέφεραν περισσότερα έσοδα από την κεντρική σκηνή, που αποτελούνται από επαγγελματίες ηθοποιούς. Μια μικρή αναφορά στο θέμα δεν θα ήταν κακή και η παρότρυνση για να μελετηθεί μήπως μπορεί να βελτιωθεί η εισροή εσόδων από τις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ. Αλλά το γεγονός ότι επέμεινε για πολύ ώρα να μιλά για το οικονομικό του Θεάτρου, φτάνοντας στο σημείο να προτείνει να έρχονται εμπορικότερες παραγωγές, άρχισε να μας προκαλεί εντύπωση. 

Δεν ξέρει ο κ. Κορωνάς ότι ακριβώς για να μην χρειάζονται «εμπορικές» παραστάσεις υπάρχει η χρηματοδότηση του Υπ. Πολιτισμού και των κατά τόπους Δήμων στα ΔΗΠΕΘΕ; 

Αυτή η επιμονή θύμισε σε όσους γνωρίζουν την περίπτωση ενός δημοτικού συμβούλου πριν μερικά χρόνια, ο οποίος συμμετείχε στο Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ και, εντελώς άσχετος ο άνθρωπος με το αντικείμενο, πρότεινε ενώπιον όλων να γίνει επαφή με τον Σεφερλή. Τότε κάποιοι γέλασαν, άλλοι προβληματίστηκαν με το επίπεδο των ανθρώπων που μετέχουν εκ μέρους το Δήμου στο Δ.Σ. του ΔΗΕΠΕΘΕ. 

Επαναλαμβάνουμε, δεν θεωρούμε ότι ο κ. Κορωνάς δεν έχει άποψη περί των πολιτιστικών. Ωστόσο, μάλλον έπεσε «θύμα» της εμμονής ορισμένων προσώπων με το ΔΗΠΕΘΕ και ενώ είχε όντως χρήσιμα πράγματα να πει περί της ανάγκης προσεχτικής διαχείρισης των κονδυλίων κλπ, έφτασε στο σημείο να μοιάζει (ενώ δεν είναι) σαν άτομα που προτιμά το… Δελφινάριο που φέρνει έσοδα στα ταμεία, αντί του Εθνικού Θεάτρου. 

Σημειώνεται ότι αν τα ΔΗΠΕΘΕ λειτουργούσαν με όρους εμπορικούς, ειδικά στις μικρές περιφερειακές πόλεις θα είχαν κλείσει. Τελικά, θέλουμε να κλείσουν ή να αρχίσουμε να ανεβάζουμε παραστάσεις τύπου «Πήρε τοστ το Σαββατόβραδο», ο «Μάγος του Ροζ» ή «Τι βρακί θα παραδώσεις μωρή». Δεν θέλουμε να προσβάλλουμε την δουλειά του Μάρκου Σεφερλή και όσους τους αρέσει, αλλά όπως και να το δούμε, με το ΔΗΠΕΘΕ όπως τα οραματίστηκε η Μελίνα δεν ταιριάζει το στυλ αυτό… 

Πάντως, η ουσία της αρχικής παρέμβασης του κ. Κορωνά φαντάζει σωστή, καθώς ανέφερε ότι θα έπρεπε να οριστούν τα νέα Δ.Σ. σε ΚΕΠΑ και ΔΗΠΕΘΕ και αυτά να επιλέξουν το προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δράσεων για τη νέα χρονιά και όχι να επιλέξουν οι απερχόμενοι όσα θα πρέπει να υλοποιήσουν τα μελλοντικά μέλη των Δ.Σ. των δημοτικών επιχειρήσεων. 

Για την ιστορία, ο κ. Κορωνάς αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης του Τριτάμου, στην ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης για το κολυμβητήριο της Βέροιας ή την λύση της ενεργής σύμβασης της ΓΓ Αθλητισμού (και όχι του Δ. Βέροιας) με τον ανάδοχο του έργου, ενώ ρώτησε σχετικά με τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, λαμβάνοντας την απάντηση ότι θα μείνουν οι ίδιοι ως έχουν.  


Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ισχυρός Δήμος» Κώστας Παλουκίδης προκάλεσε αρνητική εντύπωση για δύο λόγους (τουλάχιστον). Ενώ στην ορκωμοσία υποσχέθηκε στο κοινό της Βέροιας «αντιπολίτευση από το μέλλον» τον είδαμε από τη μία να μιλά από τα μικρόφωνα του Δημοτικού Συμβουλίου ως πρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας, ρωτώντας γιατί επιλέχθηκε άλλος φορέας να συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ. Μια επισήμανση και ερώτηση δεν θα ήταν κακή, με την ιδιότητα του πολιτικού προσώπου, αλλά να γίνει ολόκληρη φασαρία με αναφορές περί απαξίωσης των μηχανικών, αρεστών και μη αρεστών συλλόγων κλπ, κάθε άλλο παρά νόημα είχε. 

Εκεί όμως που έδωσε «ρέστα» ο κ. Παλουκίδης είναι η αναφορά του σε «δουλική συμπεριφορά» προέδρου πολιτιστικού συλλόγου που προάγει «μόνο προσωπικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της παράταξης του Δημάρχου», όπως χαρακτηριστικά είπε, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Πατρίδας και πρόεδρό του Αντώνη Καγκελίδη… Γιατί έχει «δουλική συμπεριφορά» ο πρόεδρος του Συλλόγου της Πατρίδας, κατά τον κ. Παλουκίδη; Επειδή στον χορό που έκανε ο Σύλλογος (στον οποίο ήταν παρών και προσφωνήθηκε  και ο κ. Παλουκίδης) αποφασίστηκε να δοθεί μια τιμητική πλακέτα προς τον Σύλλογο «Τα Παιδιά της Άνοιξης» και, ως είθισται, αντί να την δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Συλλόγου, κάλεσε τον Δήμαρχο να την δώσει και, με την ευκαιρία, έκανε έναν χαιρετισμό 30 δευτερολέπτων. 

Αυτό που γίνεται παντού, στην περίπτωση της Πατρίδας θεωρήθηκε από τον κ. Παλουκίδη «δουλική συμπεριφορά» και «προαγωγή προσωπικών συμφερόντων» του Προέδρου. Ένα σωματείο με τόση μεγάλη προσφορά στον Πολιτισμό και όχι μόνο, θέλησε να τιμήσει ένα άλλο Σωματείο που ολοκληρώνει ένα σπουδαίο έργο στην Πατρίδα. Και ενώ έχουν τελειώσει οι εκλογές, έχει ξεκινήσει η νέα δημοτική περίοδος, θεωρείται «δουλοπρέπεια» να προσφέρει ο πρώτος πολίτης της Βέροιας μια αναμνηστική πλακέτα. Η λεκτική επίθεση του Κώστα Παλουκίδη κατά του Αντώνη Καγκελίδη φανταζόμαστε δεν θα μείνει αναπάντητη. Όσον αφορά στα βαθύτερα αίτια αυτής της προσωπικής επίθεσης, μάλλον πρέπει να τα αναζητήσουμε στις… πικρίες των εκλογών. 


Ο Δήμαρχος Βέροιας και επικεφαλής της παράταξης «Δράση με Γνώση» Κώστας Βοργιαζίδης δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα με το «φάουλ» του. Η προσωπική κόντρα – βεντέτα που έχει δημιουργηθεί με τον πρώην συνεργάτη του Θεόφιλο Κορωνά δεν του επιτρέπει μάλλον να μένει μακριά από έντονες εξάρσεις. Απαντώντας σε ερώτηση του Θεόφιλου Κορωνά σχετικά με αγωγή που υπέβαλε το «Ζωγιοπούλειο Ίδρυμα» κατά του ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας για μη απόδοση μισθωμάτων για χρήση διαμερίσματος ιδιοκτησίας του πρώτου από το δεύτερο. 

Οι «επίμονες» διακοπές από πλευράς Κορωνά προς τον Κώστα Βοργιαζίδη οδήγησαν τον Δήμαρχο να σχολιάσει με απαξιωτικό τρόπο τον κ. Κορωνά, λέγοντας πως «έχει προβλήματα ακόμα από τις εκλογές, αλλά δεν πειράζει, θα το συνηθίσει» και, στην συνέχεια της λεκτικής αντιπαράθεσης, επανέλαβε την φράση που συνηθίζει ο Δήμαρχος να λέει κατά του πρώην συνεργάτη του, φωνάζοντας: «Εσείς σηκωθήκατε και φύγατε όταν μείνατε άμισθος κ. Κορωνά, εγώ δεν έκανα τίποτα. Εσείς ήσασταν δέκα χρόνια και φύγατε όταν μείνετε άμισθος κ. Κορωνά, έτσι; Και πρέπει να το ξέρει όλο ο κόσμος αυτό εδώ πέρα. Μικρή είναι η Βέροια κ. Κορωνά!»…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βοργιαζίδης αναφέρεται στην παλαιά του συνεργασία με τον κ. Κορωνά. Η κάθε πλευρά μπορεί να έχει την «αλήθειά» της, αλλά αν πρόκειται κάθε φορά που ο Θεόφιλος Κορωνάς «πιέζει» τον Δήμαρχο να… θυμούνται τις εκλογές, άρα το 58% της νίκης και το γεγονός ότι κάποτε υπήρξαν συνεργάτες, δουλειά δεν γίνεται! 

Ό,τι έγινε την προηγούμενη περίοδο, έγινε. Ο Θεόφιλος Κορωνάς, ο οποίος διαθέτει εμπειρία και γνώση, φαίνεται ότι θα αποτελεί την πιο ισορροπημένη φωνή της μειοψηφίας. Συνεπώς τα περί αποτελέσματος των εκλογών και ποιος ήταν άμισθος ή έμμισθος τα προηγούμενα χρόνια κάθε άλλο παρά προάγουν τον δημοκρατικό διάλογο. Και η συνεχιζόμενη αναφορά στα υψηλά ποσοστά, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως αλαζονική στο μέλλον. Ας μείνουμε στο «σήμερα» και στην «ουσία» των συζητήσεων, με νηφαλιότητα, άπαντες! 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, φύλλο 90)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο