Αναβίωσε και φέτος το παραδοσιακό "κουρμπάνι" του Αγ. Αθανασίου στην Φυτειά (φώτο - βίντεο)

Αναβίωσε και φέτος το πατροπαράδοτο έθιμο "κουρμπάνι" προς τιμήν του Αγ. Αθανασίου στην ορεινή Φυτειά Ημαθίας, στο προαύλειο του ομώνυμου Ναού του χωριού, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024. 

Το έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αναβιώνει κάθε χρόνο από την παραμονή της εορτής του Αγ. Αθανασίου, όταν από το πρωί αρχίζουν οι προετοιμασίες και μετά τον Εσπερινό το ψήσιμο των προς διάθεση σφαγείων και η παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού γίδα στιφάδο. Την επομένη, τα μεν ψητά και ωμά κρέατα διατίθενται προς δημοπρασία, το δε στιφάδο προσφέρεται σε όλο τον κόσμο δωρεάν, παράλληλα με το τοπικό κρασί. 

Στον Εσπερινό και στην Θ. Λειτουργία της πανήγυρης του Αγ. Αθανασίου συμμετείχαν ο Αρχιμ. Θεοφάνης Νικοδημόπουλος και ο εφημέριος του χωριού π. Λούκας Πέκαλης. Το "παρών" έδωσαν πολλοί, Φυτειώτες και μη, μεταξύ των οποίων οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και Λάζαρος Ασλανίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Συρμούλα Τζήμα - Τόπη και Στέργιος Μουρτζίλας, ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Πέτρος Βασιλείου, καθώς και οι πρόεδροι της Φυτειάς Στέφανος Ζιώγας και Τριλόφου Γιάννης Καραγιάννης.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από το μουσικό σχήμα των Απόστολου και Γιώργου Τσιρώνη και Άννας Κουτσιμανή, ενώ τον πρώτο χορό έσυρε ο ιερέας του χωριού, π. Λουκάς.

Βίντεο και φωτογραφίες:


Δείτε το κουρμπάνι της Φυτειάς το 1997:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο