Κολυμβητήριο Βέροιας: Για γέλια ή για κλάματα η διαχείριση του θέματος;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει το κόμμα της Ελληνικής Λύσης για το «βαλτωμένο» έργο της Γ.Γ. Αθλητισμού για την κατασκευή κολυμβητηρίου στο ΔΑΚ «Δ. Βικέλας», στο Μακροχώρι, τόσο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όσο και στην τρέχουσα, που έχει και βουλευτή το κόμμα στην Ημαθία, τον Βασίλη Κοτίδη

Ανάλογες ενέργειες, μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων κατόπιν σχετικών συναντήσεων με τον Δήμαρχο Βέροιας έκανε στο πρόσφατο παρελθόν και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Άγγελος Τόλκας

Το έργο της κατασκευής του κολυμβητηρίου της Βέροιας είναι μια πολύ παλιά ιστορία, έρχεται από τα χρόνια πριν τα μνημόνια. Συγκεκριμένα, υπήρχαν προσπάθειες για να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ωστόσο τελικά δεν προχώρησε κάτι τέτοιο, αλλά στον αντίποδα υπήρξε υπόσχεση για κατασκευή κολυμβητηρίου. Το 2009, επί Δημαρχίας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου, με χρηματοδότη την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δηλαδή το Ελληνικό Κράτος. 

Πρόκειται για έργο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως συχνά – πυκνά δηλώνει ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, επειδή στο μυαλό πολλών υπάρχει ως έργο του Δήμου Βέροιας. 

Σχετικά και αναλυτικά ρεπορτάζ έχει παρουσιάσει στο παρελθόν και πρόσφατα η εβδομαδιαία έντυπη εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ

Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας στις 29/1/2024 αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής σχετικά με το ιστορικό του έργου:

«Η σύμβαση για την «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Βέροιας» υπογράφηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 με ανάδοχο την εταιρεία «Καρατζιούνης ΑΤΕΒΕ» με έδρα τα Τρίκαλα, συνολικού προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ.

Το έργο θα κατασκευάζονταν δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου στο «Δημήτριος Βικέλας» και περιλάμβανε ένα νέο κτίριο που αναπτύσσεται σε δυο κύρια επίπεδα με συνολικό εμβαδόν 9.383 τ.μ. (κάλυψη 5.760,29 τ.μ.). Σε αυτό θα περιλαμβάνονται δύο (2) κολυμβητικές δεξαμενές, μια ολυμπιακών διαστάσεων 50Χ25μ., μια παιδική 10Χ12,50μ. και κερκίδες χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Στον εξωτερικό χώρο έχουν προβλεφθεί θέσεις για 105 οχήματα. 

Με τα πρώτα χρήματα που εκταμιεύτηκαν είχαν γίνει εκσκαφές στην προβλεπόμενη έκταση, «έπεσαν» κάποια «μπετά» στις θεμελιώσεις, αλλά μέχρι εκεί. Από 29 Ιουνίου 2010 και μέχρι σήμερα το έργο διακόπηκε γιατί σταμάτησε η χρηματοδότησή του. Ήρθε η οικονομική κρίση και λόγω της έλλειψης ρευστότητας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και της μη πληρωμής των εγκεκριμένων Λογαριασμών, ο ρυθμός των εργασιών ήταν αργός και βρίσκονται σε αναστολή λόγω της δήλωσης διακοπής εργασιών από τον ανάδοχο του έργου από 29-06-2010».


Η απάντηση που εκθέτει το Υπουργείο

Βέβαια, μέσα από πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο βουλευτής Ημαθίας του κόμματος του Βασίλης Κοτίδης, προέκυψε ότι λάθος εντύπωση για τον υπεύθυνο του έργου δεν την έχουν μόνο άσχετοι με το θέμα, αλλά και το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο! 

Συγκεκριμένα, στις 10/1/2024 οι Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλης Κοτίδης κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Υπουργό Ανάπτυξης με θέμα ««Φάντασμα παραμένει η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στη Βέροια», η οποία καταλήγει στο ερώτημα: «Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής για την κατασκευή κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, ένα αίτημα που η υλοποίησή του εκκρεμεί τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια;».

Απάντηση στην ερώτηση ανέλαβε να δώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Μόνο που – όπως φαίνεται – ο κ. Βρούτσης και οι συνεργάτες του κάτι δεν… κατάλαβαν καλά. 

Η απάντηση ανέφερε συγκεκριμένα: 

«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, σας ενημερώνουμε ότι εφόσον το κλειστό κολυμβητήριο που αναφέρεστε, δεν περιλαμβάνεται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 53 (ΦΕΚ53/Α΄/18.03.1998) εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), η αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους ανήκει στον Δήμο Βέροιας.

Στην Υπηρεσία μας δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα χρηματοδότησης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που να αφορά στην αποκατάσταση και τη συντήρηση των υποδομών των εν λόγω εγκαταστάσεων. Προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) του «ΤΠΑ ΥΠΠΟΑ Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2021-2025», θα πρέπει ο Δήμος Βέροιας να υποβάλλει σχετικό αίτημα που να συνοδεύεται από οριστική μελέτη».


«Αλλά αντ’ άλλων» η απάντηση του Υπουργού

Η… λεπτομέρεια είναι ότι το Υπουργείο απαντά σαν να επρόκειτο για υφιστάμενο έργο και η ερώτηση να αφορά την συντήρησή του («η αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους ανήκει στον Δήμο Βέροιας», όπως αναφέρει). Μόνο που το έργο δεν έχει γίνει, η σύμβαση του έργου είναι ακόμα ενεργή και απλώς έχει γίνει διακοπή εργασιών επειδή η Γ.Γ. δεν είχε… κονδύλια για να πληρωθούν οι εργασίες. Στην έρευνα τους για τα ΝΠΔΔ, οι συνεργάτης του κ. Βρούτση προφανώς δεν βρήκαν κάποιο «Κολυμβητήριο Βέροιας» και έτσι δήλωσε το Υπουργείο  και η Γ.Γ. Αθλητισμού αναρμόδια. 

Αν ψάξουν σε άλλους φακέλους όμως, σε αυτούς με τα έργα και τις συμβάσεις της Γ.Γ. Αθλητισμού, θα βρουν το έργο του Κολυμβητηρίου της Βέροιας και θα διαπιστώσουν ότι όχι μόνο είναι αρμόδιοι, αλλά και υπόλογοι στην κοινωνία της Βέροιας που έχουν σε «ομηρία» το έργο και την έκταση που θα γινόταν. 

Άλλωστε, αυτό που ζητούν οι πολίτες και οι τοπικές αρχές, μετά από τόσα χρόνια που είναι παγωμένο, δεν είναι να γίνει το κολυμβητήριο με την παλαιά μελέτη. Αντιθέτως, ζητούν να επικαιροποιηθεί η μελέτη ή, εν πάση περιπτώσει, να λήξει η υφιστάμενη σύμβαση και να εξεταστεί το θέμα από την αρχή. 

Πληροφορίες της εφημερίδας «InVeria» αναφέρουν ότι με το θέμα θα ασχοληθεί για πολλοστή φορά και η Δημοτική Αρχή της Βέροιας, ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση προς του πολιτικά υπεύθυνους και διάλογος για το μέλλον του έργου. 

Πάντως, αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που στερεί από τους πολίτες από χώρους άθλησης, οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου ή ασχολήθηκαν αποτυγχάνοντας πλήρως, ακόμα και στο να ενημερώσουν για το status quo του έργου.  

Ίσως τώρα, που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν ασχολείται με το θέμα η Γ.Γ. Αθλητισμού, αλλά δεν ξέρει καν για το τι πράγμα μιλάμε, ίσως ντραπούν ή/και φιλοτιμηθούν όλοι όσοι μπορούν να συνδράμουν στο χρόνιο αίτημα του Δ. Βέροιας για να «τελειώνει» το θέμα του… βαλτωμένου (κυριολεκτικά και μεταφορικά) έργου. 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - Η ερώτηση στη Βουλή και η σχετική απάντηση


ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 10/01/2024

Των: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών

Βασιλείου Κοτίδη, Βουλευτή Νομού Ημαθίας


ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Φάντασμα παραμένει η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στη Βέροια»


Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Πάγιο και διαχρονικό παραμένει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Βέροιας για την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στην πόλη τους, καθώς θα βοηθούσε στην αναπτυξιακή πορεία της. Η Βέροια, αν και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας και η πολυπληθέστερη πόλη και Δήμος, υστερεί σε σχέση με άλλες πόλεις του νομού, όπως τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, αφού δε διαθέτει, όπως αυτές, δημοτικό κολυμβητήριο. Δυστυχώς, αν και η κατασκευή κολυμβητηρίου στην πόλη υπήρξε στα σχέδια της Πολιτείας μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, εντούτοις η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία υπογράφηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2009 και με πρόβλεψη χρόνου εκτέλεσης του έργου τον Μάρτιο του 2012. Το έργο ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ξεκίνησαν οι εκσκαφές στον προβλεπόμενο χώρο, ξεκίνησαν οι θεμελιώσεις, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διακόπηκαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία. Το έργο λοιπόν εγκαταλείφθηκε, όμως είναι προφανής η αναγκαιότητα κατασκευής και λειτουργίας δημοτικού κολυμβητηρίου στην πόλη της Βέροιας, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού ενός ευρωπαϊκού δήμου, όπως αυτός της Βέροιας. Οι νέες γενιές χρειάζονται δημιουργικές διεξόδους απασχόλησης, όπως η άθληση μέσω κολύμβησης. Η προοπτική της κατασκευής κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων θα έδινε στην πόλη τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής της μέσω της διενέργειας κολυμβητικών αγώνων πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά κυρίως θα έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και πρωτίστως στα νέα παιδιά να αθλούνται στον υγρό στίβο, συμμετέχοντας σε κολυμβητικούς συλλόγους και ομάδες και προάγοντας το αθλητικό πνεύμα γενικότερα.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής για την κατασκευή κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, ένα αίτημα που η υλοποίησή του εκκρεμεί τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Η απάντηση του Υπουργείου

Θέμα: Η υπ’ αριθ. πρωτ. 2549/10-1-2024 ΕΡΩΤΗΣΗ των Βουλευτών κ.κ. Κυριάκο Βελόπουλο και Βασίλειο Κοτίδη.

Σχετ.: Η υπ’ αριθ. πρωτ. ΓΓΑ/844/11-1-2024 εισερχόμενη Ερώτηση.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, σας ενημερώνουμε ότι εφόσον το κλειστό κολυμβητήριο που αναφέρεστε, δεν περιλαμβάνεται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 53 (ΦΕΚ53/Α΄/18.03.1998) εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), η αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους ανήκει στον Δήμο Βέροιας.

Στην Υπηρεσία μας δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα χρηματοδότησης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που να αφορά στην αποκατάσταση και τη συντήρηση των υποδομών των εν λόγω εγκαταστάσεων. Προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) του «ΤΠΑ ΥΠΠΟΑ Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2021-2025», θα πρέπει ο Δήμος Βέροιας να υποβάλλει σχετικό αίτημα που να συνοδεύεται από οριστική μελέτη.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria", Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, φύλλο 93)

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Απογοητευτική η κατάσταση του κολυμβητηρίου της Βέροιας. Ντροπή για την πόλη που ειναι η μόνη της Βορείου Ελλάδος χωρίς δημοτικό κολυμβητήριο εν έτη 2024 έχοντας κιόλας τις δύο προηγούμενες δεκαετίες ισχυρή παρουσία στον υγρό στίβο. Η απουσία του κολυμβητηριου είναι ο λόγος που η πόλη δεν διαθέτει αξιόλογο κολυμβητικό σύλλογο και εχει πλήρη απουσία ομάδας πόλο. Η ομάδα της πόλης διαλύθηκε άδοξα το 2016 εχοντας φέρει εντος της οκταετίας που αγωνίστηκε πολλες επιτυχιες μεσα στα χρονια της οικονομικής ύφεσης. Από τότε έπαψε να εκπροσωπειται η πόλη στην υδατοσφαιριση, το πραγματικό εθνικο σπορ της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο