Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Έντεκα συν ένα Διηγήματα σε «κλίμακα μινόρε»"


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο παρουσίασαν το κατά σειρά 5ο βιβλίο του Γεωργίου - Ξάνθιππου Τροχόπουλου με τίτλο "Έντεκα συν ένα Διηγήματα σε «κλίμακα μινόρε»".

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Αναστασία Χριστοδούλου, διαβάζοντας το βιογραφικό του μακαριστού Δημήτρη Τροχόπουλου, αδερφού του συγγραφέα, στον οποίο ο Γ. Ξ. Τροχόπουλος έχει αφιερώσει το νέο του βιβλίο. Όπως ανέφερε η κα. Χριστοδούλου, ο Δημήτρης Τροχόπουλος υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα, με παρεμβάσεις στην Κοινωνικοπολιτική ζωή της πόλης και διετέλεσε για ένα χρονικό διάστημα πρόεδρος Αρχιτεκτόνων. Έφυγε αδίκως από τη ζωή το 2021, προσβεβλημένος από τη νόσο του covid-19, βυθίζοντας στη θλίψη την πόλη αλλά και τους οικείους του. 

Έπειτα ο κ. Γεώργιος - Ξάνθιππος Τροχόπουλος ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν για την παρουσίαση του βιβλίου του. Αναφέρθηκε ακόμη στη σημερινή μαύρη επέτειο του ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στη συνέχεια, η φιλόλογος και ιστορικός Έλλη Σαρηγιαννίδου έκανε βαθιά ανάλυση στο βιβλίο, καθώς όπως ανέφερε την συγκίνησε πολύ η ποντιακή διάλεκτος, που περιέχεται σε αυτό.

Κατά την κα. Σαρηγιαννίδου, πρόκειται για αυτοβιογραφικό βιβλίο. Οι 11+1 ιστορίες εμφανίζονται απλές και καθημερινές από τη ζωή του συγγραφέα, όμως εκείνη η μία είναι που θα ξεχωρίσει, καθώς έχει ως πρωταγωνιστή τον μικρό του αδερφό Δημήτρη. Φυσικά είναι και τα 11+1 διηγήματα σε κλίμακα μινόρε, γνωστή και ως ελάσσονα που όπως γνωρίζουμε από τη μουσική, πρόκειται για το λυπημένο πρόσωπο της μουσικής. Πιθανότατα αυτό να προδιαθέτει το περιεχόμενο των 11+1 διηγημάτων και όσων θα ακολουθήσουν. Ακόμη, ο υπότιτλος "Θύμησες και βιώματα, θαμμένα στη μνήμη, στιγμιαία φωτισμένα", μας δίνουν την εντύπωση πως ο συγγραφέας δεν θέλει να λησμονήσει τις μνήμες του παρελθόντος, το οποίο συνάγεται και από την θολή φωτογραφία του ιδίου στο εξώφυλλο.
Στο βιβλίο υπάρχει έντονη αναφορά στο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της εποχής, με την παρουσία όλων των οικογενειακών προσώπων του συγγραφέα. Φανερός είναι ο επηρεασμός του συγγραφέα από τις πολιτικές συνθήκες, καθώς όπως αναφέρει στο βιβλίο, "Η χώρα του τον πέταξε" και αυτό τον ώθησε να τα καταφέρει.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μελετητής - ερευνητής της τοπικής ιστορίας Μάκης Δημητράκης, συνέδεσε τον τίτλο που εμπεριέχει τον αριθμό 12 με πράγματα της καθημερινής και όχι μόνο ζωής μας που περιέχουν τον αριθμό αυτό, όπως τα 12 Ευαγγέλια, τους 12 Θεούς του Ολύμπου κλπ. Συμπλήρωσε πως όντως η +1 ιστορία του βιβλίου ξεχωρίζει και εξομολογείται πολλά στοιχεία της ζωής του συγγραφέα.

Τέλος, ο συγγραφέας Γ. Ξ. Τροχόπουλος έπαιξε στο πιάνο μπαλάντα που έγραψε για τον αδικοχαμένο αδερφό του Δημήτρη.

Ο Γιώργος - Ξάνθιππος Τροχόπουλος είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γνωστός πιανίστας, με εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Αρθρογραφεί σε τοπικές ιστοσελίδες της Βέροιας και σε άλλες εθνικής εμβέλειας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Πολίτης Ξάνθιππος, Ανεξίτηλη Στάμπα, Βάντα και Je suis Armenien.

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Ευγένιος Βαρακλής























Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο