Βέροια: Το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ατόμων στο Δημοτικό Συμβούλιο - Ποιο εκφράστηκαν και ποιοι το... έστριψαν

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον πολιτικό γάμο ατόμων του ίδιου φύλου απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στη συνεδρίαση της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου 2024. 

Το θέμα έφερε αρχικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Παλουκίδης, ο οποίος κατέθεσε προς συζήτηση ένα ψήφισμα που εναντιωνόταν στο νομοσχέδιο. Το θέμα εισήχθη ως τακτικό θέμα, στην τελευταία θέση...

Ωστόσο, εκτάκτως η διοικούσα παράταξη έφερε προς συζήτηση ένα άλλο ψήφισμα, που στην ουσία έλεγε ότι ο Δήμος Βέροιας έχει θέση ότι δεν πρέπει να έχει άποψη για το θέμα, καθώς ασχολείται με θέματα μόνο των αρμοδιοτήτων του. 

Αυτή η ενέργεια προκάλεσε την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που απλά και μόνο έχουν σκοπό να περιοριστεί η ελεύθερη έκφραση των δημοτικών συμβούλων. 

Τελικά, το έκτακτο θέμα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία και, έτσι, περνάει προς τα έξω ότι, με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβουλίου Βέροιας δεν ασχολείται με το νομοσχέδιο. Ωστόσο, τόσο ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, όσο και μερικοί ακόμα από την παράταξή του, δήλωσαν ευθαρσώς πως είναι κατά του νομοσχεδίου της ΝΔ.

Λίγα λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης, λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ, συζητήθηκε το ψήφισμα του Κώστα Παλουκίδη, το οποίο υπερψήφισε μόνο η παράταξή του, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Βοργιαζίδη και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Παναγιώτης Χατζησάββας το καταψήφισαν και η παράταξη Κορωνά απείχε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "μεθόδευση" του θέματος με την εισαγωγή νέου ψηφίσματος στην αρχή της συνεδρίασης. 

Πάντως, όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κατέθεσαν την άποψή τους επί της ουσίας του θέματος (ότι είναι κατά του νομοσχεδίου), πλην του Θεόφιλου Κορωνά, ο οποίος απέφυγε να πάρει πολιτική θέση (αν και προκλήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας) αναφέροντας ότι είναι ένα θέμα που θα αλλάξει ριζικά το οικογενειακό δίκαιο και θα πρέπει να αποφανθεί ο νομικός κόσμος. 


Σχόλιο:

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης αποφάσισε το... στρίβειν δια του αρραβώνος, επιλέγοντας ως επίσημη θέση να βγει προς τα έξω ότι "δεν ασχολείται με το θέμα, αφού δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων τους". Ωστόσο, ο ίδιος δεν δίστασε να εκφραστεί εναντίον του νομοσχεδίου. 

Γιατί δεν υπήρξε μία ξεκάθαρη στάση; Διότι στην παράταξή του δεν υπάρχει ομοφωνία. Άλλοι είναι κατά του νομοσχεδίου και το λένε φωναχτά, άλλοι δεν θέλουν να πάρουν θέση ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές (λόγω κομματικής ιδιότητας) και άλλοι είναι υπέρ του νομοσχεδίου. 

Από την άλλη, η παράταξη του Κώστα Παλουκίδη (που είχε την στήριξη της τοπικής - τουλάχιστον - ΝΔ) είχε ομοιογενή στάση. Άπαντας κατά του νομοσχεδίου της ΝΔ. 

Ο επικεφαλής της μονοπρόσωπης ΛΑΣ Παναγιώτης Χατζησάββας ήταν επίσης ξεκάθαρος. Ενάντια στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του ΚΚΕ. 

Αυτός που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο Θεόφιλος Κορωνάς. Εκεί που είχαμε τον Αντώνη Μαρκούλη την προηγούμενη περίοδο που ελάμβανε θέση πολύ συχνά για θέματα πανελλαδικού ενδιαφέροντος, ο κ. Κορωνάς εμφανίστηκε ως μη έχων πολιτική άποψη (ή το σθένος να την εκφράσει), παραπέμποντας το θέμα στους... νομικούς! Με λίγα λόγια, επειδή επηρεάζεται το οικογενειακό δίκαιο θα περιμένει να ακούσει τι έχουν να πουν οι νομικοί της χώρας και να συνταχθεί μαζί τους (;). Ο κ. Κορωνάς φάνηκε να κρύβεται πίσω από διαδικαστικά θέματα στην διάρκεια της συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου και πίσω από τους... νομικούς της χώρας και έτσι είναι ο μόνος επικεφαλής παράταξης του Δ. Βέροιας που δεν εξέφρασε άποψη για το θέμα. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει διαμορφωμένη πολιτική άποψη, όπως προκύπτει από τα λόγια και την στάση του. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο