20 Χρόνια Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας


Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, τα 20 χρόνια λειτουργίας του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας. 

Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα αναστοχασμού και συγκίνησης στην αίθουσα του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απευθύναν εγκάρδιο χαιρετισμό αλλά και σοβαρές δεσμεύσεις και επισημάνσεις: 

Ο Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας κ. Ν. Κουτσογιάννης,  οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θ. Δολδούρης, Α. Βασιλειάδου, Γ. Σαμαράς. 

Την Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας εκπροσώπησε ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Στυλιανός Μακρής.

 Την 2 η Μοίρα Καταδρομών Νάουσας, ο Υποδιοικητής,  Ανχης Κ. Καλογερόπουλος.

Τον Διευθυντή εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Ημαθίας εκπροσώπησε, ο κ. Γ. Μάλλιος Δ/ντής του 1 ου Γυμνασίου Νάουσας. Επιπλέον στην εκδήλωσή μας,  παρευρέθηκαν οι Σύμβουλοι Eκπαίδευσης Ημαθίας κ.κ. Π. Περπερίδης, Π. Τσαχουρίδου. 

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν, ο τότε Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, κ. Σ. Ηλιάδης, οι Διευθυντές και Διευθύντριες που υπηρέτησαν το σχολείο από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έως και σήμερα, κ.κ. Θ. Λυκοστράτης, Α. Χαρίση, Σ. Φραγγοπούλου, Α. Ασλανίδου και οι πρώην Πρόεδροι και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ.κ. Β. Κρομμύδας, Α. Τεληγιαννίδου, Α. Σκεντερίδου. Οι ομιλητές παρουσίασαν σπονδυλωτά την ιστορική πορεία του σχολείου, το εκπαιδευτικό και κοινωνικό του αποτύπωμα αλλά και θέσανε ζητήματα που αφορούν την δια βίου συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία. Η μεγάλη αγωνία των γονέων των μαθητών/τριες με αναπηρία αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι το ΜΕΛΛΟΝ τους.

Αναδείχθηκε και στηλιτεύθηκε το γεγονός της επιτακτικής ανάγκης συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Απαιτείται επιπλέον ενημέρωση και εκπαίδευση των εργοδοτών, παροχή κινήτρων και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την αποστιγματοποίηση του όρου αναπηρία. Η αναπηρία έχει ένα τεράστιο εύρος, αποτελεί ανθρώπινο εξατομικευμένο αποτύπωμα, οι περισσότεροι μαθητές/τριες μας μπορούν να εργαστούν και να υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που υπάρχουν στην αγορά. Όταν αυτό επιτευχθεί θα μπορούμε να είμαστε όλοι περήφανοι ότι λειτουργούμε ως δημοκρατική κοινωνία, σκοπός της οποίας οφείλει να είναι η παροχή ίσων ευκαιριών χωρίς προκαταλήψεις σε όλα της τα μέλη. Αυτή είναι και η μοναδική απάντηση στο αίτημα της οικογένειας της αναπηρίας για αυτόνομη ή και ημι-αυτόνομη διαβίωση των μελών της. Ειδική αναφορά έγινε  στα προγράμματα πρακτικής άσκησης- μαθητείας που υλοποιεί το σχολείο από το σχολικό έτος 2022- 2023 στον παιδικό σταθμό ΠΙΚΠΑ του Δήμου Νάουσας, συνεχίζοντας και φέτος την  πρακτική άσκηση σε τραπεζικό ίδρυμα και σε εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, στη δημοτική μας βιβλιοθήκη και στον 1ο παιδικό σταθμό.

Οι μαθητές με την συνοδεία των εκπαιδευτικών του σχολείου παρουσίασαν χορούς και τραγούδια με τα οποία συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε διεθνής διαγωνισμούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα 20 χρόνια λειτουργίας του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. έως και σήμερα, τα οποία ανέδειξαν το ρόλο και τη θέση του σχολείου σε παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτιστικό επίπεδο. 

Συγκινητική ήταν τόσο η παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας και της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας- Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης»,  που ανελλιπώς με τις συμπεριληπτικές τους δράσεις αναδεικνύουν τις ικανότητες των μαθητών/τριών μας, όσο και του πολυάριθμου κοινού. Μέρος των προσκεκλημένων ήταν παλαιοί συνάδελφοι, οι οποίοι αψηφώντας τις χιλιομετρικές αποστάσεις, βρέθηκαν κοντά μας.   Αξίζει να σημειωθεί η υποστήριξη τόσο των χορηγών του σχολείου μας που βρίσκονται διαχρονικά στο πλευρό μας, όσο και των αρτοποιών-ζαχαροπλαστών της πόλης μας για την προσφορά του εξαιρετικού μπουφέ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο