Το έθιμο «Λαζαρίνες» από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας

ΔΤ από το Δήμο Νάουσας Το πασχαλινό έθιμο «Λαζαρίνες» παρουσιάστηκε  από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας το πρωί του Σαββάτου, στο Δημαρχείο.

Μικροί χορευτές του Συλλόγου μαζί με την πρόεδρο κα Θεοπίστη Κεφαλά και τον χοροδιδάσκαλο κ. Άκη Τσιάρκα, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νίκο Κουτσογιάννη, παρουσία και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού  κας Βίκυς Δανιηλίδου, παρουσίασαν τις «Λαζαρίνες», τραγούδησαν και μοίρασαν άσπρα αυγά.


Οι «Λαζαρίνες»

Οι Λαζαρίνες είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά έθιμα του Σαββάτου του Λαζάρου, ημέρα που ξεκινά η εθιμική περίοδος του Πάσχα. Το έθιμο, αναβιώνει κάθε χρόνο στην Αιανή, την ιστορική έδρα του Δήμου Κοζάνης. Μέρες πριν, οι πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές των Λαζαρίνων με τα περίτεχνα κοσμήματα και τα μοναδικά διαδήματα βγαίνουν από τις ντουλάπες και τις προθήκες για να φρεσκαριστούν και να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και σχετίζεται με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής και μοιάζει με τα γνωστά «Παρθένεια» της αρχαιότητας. Ερευνητές της παράδοσης, μελετώντας το έθιμο σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, θεωρούν ότι τα Λαζαριάτικα ή Λαζαριανά τραγούδια σχετίζονται με τα αρχαία κάλαντα της εαρινής πρωτοχρονιάς που προσαρμόστηκαν στις ανοιξιάτικες γιορτές, όπως το Σάββατο του Λαζάρου, προάγγελος της ανάστασης του Κυρίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο