Γ. Φαρσαρώτος - Λ. Ακριβόπουλος στο Δ.Σ. Βέροιας: Στους ιδιοκτήτες η ευθύνη της πυροπροστασίας;

Σε εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την πυροπροστασία και τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται έως και 300 μέτρα από δάση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κάτω Βερμίου (Σελίου) Γιώργος Φαρσαρώτος

Όπως τόνισε ο κ. Φαρσαρώτος, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων (πάνω από 2.500 στο Σέλι μόνο) καλούνται μέχρι τις 26 Απριλίου 2024 να συμμορφωθούν στις διατάξεις, να υποβάλλουν μελέτες επικινδυνότητας και τεχνικές μελέτες που θα συνταχθούν από αρμόδιους επιστήμονες,  χωρίς να προσδιορίζονται ποιοι είναι αυτοί και, παράλληλα, μέχρι τις 26 Μαΐου 2024, καλούνται να υποβάλλουν έκθεση με το ποια μέτρα εφαρμόστηκαν από αυτά που προτάθηκαν στην τεχνική μελέτη. 

Ο πρόεδρος του Σελίου τόνισε ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, ωστόσο τόνισε ότι στην εγκύκλιο αναφέρεται ως υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων στις εν λόγω περιοχές να κατασκευάσουν περίφραξη με συμπαγές υλικό, με μπετόν αρμέ δηλαδή, όλων των ιδιοκτησιών. Όπως σημείωσε, ο κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης (καθαρισμός οικοπέδων κλπ), ωστόσο οι ιδιοκτήτες πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες στο μέτρο που τους αναλογεί και να μην υπάρχει δυσβάσταχτη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Για το θέμα μίλησε και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ο οποίος σημείωσε και μία άλλη σημαντική διάσταση. Όπως είπε, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους πολίτες και μάλιστα χωρίς ενημέρωση, χωρίς προετοιμασία και χρόνο προσαρμογής. Ο κ. Ακριβόπουλος τόνισε πως με αυτή την εγκύκλιο είναι ορατός ο κίνδυνος όχι μόνο προστίμων, αλλά σε περίπτωση φυσικών καταστροφών από πυρκαγιές το ελληνικό δημόσιο να αποποιηθεί των ευθυνών του, επικαλούμενο την ατομική ευθύνη των ιδιοκτητών και τη μη συμμόρφωσή τους σε όσα απαιτούν οι νέες διατάξεις. 

Ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος πρότεινε ο Δήμος Βέροιας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να ενημερωθούν καταρχάς οι δημότες, προκειμένου να μην ανακύψουν στο μέλλον οι κίνδυνοι που επισήμανε ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κοινότητας του Σελίου.

Δείτε τις τοποθετήσεις του Γ. Φαρσαρώτου εδώ και του Λ. Ακριβόπουλου εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο