Κ. Βοργιαζίδης για αντιπεριφέρεια Ημαθίας: "Όσο καλόπιστοι και να είμαστε, δυστυχώς σας διαψεύδει η πραγματικότητα"

Απάντηση στην τελευταία απάντηση της αντιπεριφέρειας Ημαθίας σχετικά με την χρηματοδότηση του Δ. Βέροιας μέσω ΕΣΠΑ έδωσε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας (29/4/2024). 

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Βέροιας ανέφερε:

Ο κος Περιφερειάρχης ξεκίνησε το αφήγημά του λέγοντας ότι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης πρέπει να βαδίσουν προς το 2030 (η Βέροια δηλαδή;). Συνέχισε λέγοντας ότι δημιουργούμε εντυπώσεις για να καλύψουμε αδυναμίες της διοίκησής μας. Για να δούμε λοιπόν…

-Καμία αδικία στη χρηματοδότηση, λέει ο κος Περιφερειάρχης, δηλαδή 10.000.000€=1.500.000€. 10 εκατ. ευρώ για κάθε δήμο της Θεσσαλονίκης ισούται με 1,5 εκατ. ευρώ για την Βέροια! Άρα καμία ανισοκατανομή πόρων… Βέβαια κύριε Περιφερειάρχη έχουμε και ώριμη πρόταση έργου, προϋπολογισμού 15.000.000€ για την ανέγερση Κλειστού Γυμναστηρίου δίπλα στο υπό ανέγερση Διοικητήριο. Κατά τα λεγόμενά σας μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

-Κ. Περιφερειάρχη, επιλέξατε την τεράστια αυτή ανισοκατανομή πόρων για τα αστικά κέντρα στα οποία ζει το 70% του πληθυσμού, όπου μάλιστα η χρηματοδότηση είναι δεδομένη ανά Δήμο (δηλαδή 10.000.000€ για τους μεν και 1.500.000€ για τους δε) και μοιράζετε 36.000.000 σε 194 Δημοτικές Κοινότητες χωρίς βέβαια κάποια αναλογία. Όπως βολεύει…

-Μας λέει ο κος Περιφερειάρχης: «Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με το νέο πληθυσμιακό κριτήριο των 50.000, ο μόνος λόγος που έχουν ενταχθεί σε ορισμένες Περιφέρειες Δήμοι με μικρότερο των 50.000 κατοίκων πληθυσμό είναι ότι είτε δεν έχουν πόλη με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, είτε έχουν μόνο μία πόλη και θα δημιουργούνταν συνθήκες στρέβλωσης, κάτι που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν το επιτρέπουν». 

Όσο καλόπιστοι και να είμαστε, δυστυχώς σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Παρακολουθείστε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Δράμας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Καρδίτσας και πολλές ακόμη.

-Ο Δήμος Βέροιας σε σύνολο προϋπολογισμού 3,63 εκατ. ευρώ, ενέταξε τρία έργα ύψους 3,63 εκατ. ευρώ και όχι 1,213 εκατ. ευρώ, και συμβάσεις σχεδόν 3 εκατ. ευρώ και όχι 1,1131 εκατ. ευρώ. Τα τρία έργα είναι: Α) η Βιοκλιματική Διαδρομή, Β) οι Κυκλικοί Κόμβοι και Γ) οι Πράσινες Σχολικές αυλές. Τα Β και Γ που δεν υπήρχε εμπλοκή (ή αυτή ήταν ελάχιστη) της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ολοκληρώθηκαν σε αντίθεση με το Α. Βέβαια, και επειδή ο κος Περιφερειάρχης κάνει λόγο για ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, ας αναλογιστεί τη Μελέτη του Κάθετου άξονα Πατρίδα – Εγνατία που μπήκε… αισίως στη δεύτερη δεκαετία. Εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και γι’ αυτό δεν μιλάμε για ανικανότητα της Περιφέρειας. Τα γνωρίζει επίσης και η Διαχειριστική αρχή η οποία επέτρεψε τη συνέχιση του έργου της Βιοκλιματικής Διαδρομής, όπως παρομοίως έκανε για έργα στην Έδεσσα και τη Νάουσα.

-Τα λογιστικά «τερτίπτια», περί αυξημένης χρηματοδότησης δεν θα τα σχολιάσουμε αφού άλλωστε χρησιμοποιούνται κάποια ιδιόμορφα μαθηματικά (10 εκατ.=1,5 εκατ.) !

-Κ. Περιφερειάρχη, οι Δημότες μας γνωρίζουν καλά ποιοι είμαστε, τη δουλειά μας και την απόδοσή μας. Επίσης γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουμε τα μέσα που έχουν και οι άλλοι ισομεγέθεις Δήμοι γιατί και η Βέροια οδεύει προς το 2030 και όχι μόνο οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο