Πρωτοβουλία για το παιδί: Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα στη Βέροια

Με κύριο θέμα συζήτησης την εφηβική παραβατικότητας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της εφηβικής παραβατικότητας» στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη της Ολιστικής Λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος» με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος ΜΑΤΙΛΝΤΑ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας παρουσιάστηκε το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος (ΚΕΘΕΤ) της Πρωτοβουλίας για το παιδί, όπου με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος ΜΑΤΙΛΝΤΑ, γίνανε προσλήψεις για να στελεχωθεί με το αρμόδιο προσωπικό, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει υποστήριξη σε έφηβους και παιδιά.

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, κ. Νικόλαος Καρατόλιος άνοιξε την ημερίδα και καλωσόρισε τους άνω των 100 σε αριθμό συμμετέχοντες. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ομότιμος  Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιού-Εφήβου του ΑΠΘ, συνεργάτης και Επόπτης της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, κ. Νίκος Ζηλίκης.

Η πρώτη εισήγηση από την Ψυχολόγο, κα. Μαρία Πανταζή, αφορούσε τη λειτουργία και στελέχωση ενός Κέντρου Αναφοράς και Παροχής Συμβουλευτικής, καθώς πρέπει διαρκώς να ερευνά τα κοινωνικά φαινόμενα και να αναζητεί νέες μεθόδους διαχείρισης κοινωνικών κρίσεων και καταστάσεων. Ο αριθμός των ωφελούμενων έχει αυξητική τάση, με 195 το 2018, 285 το 2019, 281 το 2020, 343 το 2021, 350 το 2022 και μία μεγάλη αύξηση για το 2023 με 421 ωφελούμενους. Οι ηλικιακές ομάδες των ωφελούμενων ποικίλουν έως το 2022. Ωστόσο, το 2023 οι 118 ωφελούμενοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 13-18 ετών.

Η επόμενη εισήγηση ήρθε από την Κοινωνική λειτουργό κα. Χαρά Γριατσιάνου, όπου παρουσίασε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας της πόλης, ενώ ταυτόχρονα έγινε και έρευνα μέσω streetwork στα πολυσύχναστα σημεία της πόλης για τους εφήβους, στην περιοχή Πευκάκια στην Ελιά, στην πίσω πλευρά του Δημαρχείου αλλά και τα εβραϊκά μνήματα στον Προμηθέα, απογευματινές και βραδινές ώρες, με τους παρευρισκόμενους, τις περισσότερες φορές, να δείχνουν ενδιαφέρον και περιέργεια, ενώ πολύ συχνά η παρουσία της ομάδας της Πρωτοβουλίας για το παιδί να προξενεί αντιδράσεις από την πλευρά μερίδας των παρευρισκόμενων. Η ανταπόκριση των εφήβων στην έρευνα ήταν ικανοποιητική, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας.

Στη συνέχεια ο δικηγόρος κ. Αντώνης Μπιδέρης, με πολυετή εμπειρία ως συνεργάτης της Πρωτοβουλίας για το παιδί, κατέθεσε την εμπειρία του από τις επισκέψεις σε σχολικές μονάδες μαζί με το προσωπικό της Πρωτοβουλίας για το παιδί, παραθέτοντας κάποια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα ανέφερε με έντονο λόγο πως τα παιδιά με τα την ενηλκίωσή τους στα 18 έτη, δεν γνωρίζουν τους νόμους, τι απαγορεύεται και τι δεν απαγορεύεται, όπως ανέφερε. Τόνισε πως η Πολιτεία οφείλει να τους ενημερώνει για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο αλλά και για τις συνέπειες των πράξεών τους. Συμπλήρωσε πως δεν είναι σε θέση συχνά να γνωρίζουν τα όρια του επιτρεπτού, ακόμη και στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, λόγω της άγνοιας απέναντι στον ποινικό κώδικα. Καταληκτικά ανέφερε πως τα παιδιά καταλήγουν να μιμούνται τις γνώριμες για αυτά καταστάσεις, από το σπίτι ή από τις παρέες συνομηλίκων. 

Η τελευταία εισήγηση παρουσιάστηκε από την κα. Θεοδώρα Νιώπα, Κοινωνική Λειτουργό, Διευθύντρια του ΚΕΘΕΤ. Παρουσίασε τα συμπεράσματα από τη μελέτη, αναφορικά με τις παραβατικές ομάδες στην πόλη της Βέροιας από το 2021 έως το 2023. Η μελέτη αναφέρεται σε περιστατικά ερωτικών σχέσεων, μικροκλοπών, φθοράς ξένης περιουσίας κλπ. Με τις καταγραφές να αναφέρουν 222 άτομα, τα 138 κατάφεραν να απ εμπλακούν από τις παραβατικές συμπεριφορές, ενώ τα 84 άτομα παραμένουν σε αυτές, υπενθυμίζοντάς μας πως το φαινόμενο της παραβατικότητας των εφήβων και των παιδιών, αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί και απαιτείται η συνεργασία και των αρμοδίων φορέων από την πλευρά της Πολιτείας. Εάν οι έφηβοι γνωρίζουν τα κοινωνικά όρια και τον ποινικό κώδικα, μπορεί να υπάρξει μείωση του φαινομένου και να είναι ομαλότερη η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Διότι, με τους έφηβους να οδηγούνται στην παραβατικότητα, σε βάθος χρόνου θα καταλήξει η κοινωνία με μεγάλες μερίδες νεαρών ατόμων με παραβατικές συμπεριφορές κάθε είδους.

Ευγένιος Βαρακλής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο