Αναβίωσε το Ταφικό Έθιμο στην Πατρίδα Βέροιας (φώτο - βίντεο)

Το Ταφικό Έθιμο στη Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Κυπρίων φονευθέντων κατά την Τουρκική εισβολή του 1974, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 ετών από την Κυπριακή Τραγωδία, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής του Θωμά 12 Μαΐου 2024, στα κοιμητήρια της Πατρίδας Δ. Βέροιας. 

Το πρωί τελέστηκε Θ. Λειτουργία στο Ναό Υπαπαντής του Χριστού Πατρίδας και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία προς τα νεκροταφεία. Εκεί, αφού οι παραβρισκόμενοι άναψαν κεριά στους τάφους, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο από τον εφημέριο του χωριού, πρωτοπρεσβύτερο π. Διονύσιο Συρόπουλο

Ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον Γιώργο Δαμιανίδη και απαγγελία στίχων από τον Μιχάλη Τσίτσα, ενώ ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης τραγούδησε πένθιμα ποντιακά τραγούδια. Τέλος, με τη συνοδεία της λύρας του Γιάννη Χωραφαΐδη, μέλη του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας χόρεψαν τον Πυρρίχιο χορό, κατά το έθιμο. 

Μετά την τήρησε ενός λεπτού σιγής στη Μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και των θυμάτων της Κυπριακής Τραγωδίας, προσφέρθηκαν σε όλους ποντιακά εδέσματα, όπως επιτάσσει το έθιμο. 

Ο Αντώνης Καγκελίδης, πρόεδρος του Π.Σ. Πατρίδας "Ευστάιος Χωραφάς", καλωσόρισε το κοινό της εκδήλωσης, ενώ αναφερόμενος στο έθιμο τόνισε ότι μπορεί σε κάποιους να προκαλεί εντύπωση, ωστόσο οι Πόντιοι πρόγονοι έτσι τιμούσαν τους νεκρούς τους, με τραγούδι, χορό και κεράσματα, σαν να ήταν μαζί τους και εν ζωή. Άλλωστε, υπό το πρίσμα του Αναστάσιμου μηνύματος, διατηρούν τις "σχέσεις" τους με όσους "κοιμήθηκαν" και προσδοκούν την ώρα της Ανάστασης των νεκρών. 

Μεταξύ των παρόντων στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πατρίδας Γιάννης Σιδηρόπουλος κ.α. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο