Ανεξέλεγκτη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, απαντάει η Κομισιόν σε ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη

ΔΤ: “Συνεχείς και συστηματικές υπερβάσεις της οριακής τιμής για το διοξείδιο του αζώτου” αναφέρει η Κομισιόν σε απάντηση γραπτής ερώτησης του Πέτρου Κόκκαλη, σύμφωνα και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Και συνεχίζει, διαπιστώνοντας “μη θέσπιση κατάλληλων μέτρων, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη”, αλλά και κανένα σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρότι έχουν παρέλθει 15 μήνες από τις δικαστικές αποφάσεις.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Αδράνεια που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει βέβαιο ανθρώπινο κόστος, αφού είναι αποδεδειγμένη η σχέση κακής ποιότητας του αέρα και των δεινών επιπτώσεων για την ανθρώπινη υγεία. Είναι μία τραγική αδράνεια, δεδομένης και της συνεχούς υποβάθμισης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εσχάτως ιδιωτικοποιεί με πρόταση νόμου ακόμα και τη διάθεση αίματος.

Παράλληλα, η Κομισιόν επαληθεύει τα στοιχεία του ευρωβουλευτή για την βεβαρημένη κατάσταση της ποιότητας αέρα στην πρωτεύουσα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, οι οποίες υπερέβησαν την ημερήσια οριακή τιμή που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, «σε δύο από τα τελευταία πέντε έτη για τα οποία υποβλήθηκαν δεδομένα».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η έκθεση των πολιτών σε ατμοσφαιρικούς ρύπους ευθύνεται για 13.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο!

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης, υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα οδηγία για την ποιότητα αέρα στην ΕΕ, που φέρνει αυστηρότερα όρια για τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους και θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στην δικαιοσύνη για παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις των αρμόδιων αρχών κατά την εφαρμογή της οδηγίας και θεσπίζει το δικαίωμα σε αποζημίωση στις περιπτώσεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβες στην υγεία των πολιτών.

Ο Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε πως “η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί τα προβλήματα των πολιτών, ακόμα και όταν αποτελούν θανάσιμη απειλή, κατά παράβαση της νομοθεσίας, του καθήκοντος για την προστασία των πολιτών, και των επιταγών της ανθρωπιάς και της επιστήμης.”

Η σχετική ερώτηση και απάντηση θα κοινοποιηθούν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αδρανεί παρά τη σοβαρότητα του θέματος και τις ευθύνες που προκύπτουν μετά και τις δικαστικές αποφάσεις από τις αρχές του 2023.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο