“Οι Εύζωνοι στο Χθες το Σήμερα και το Αέναο” από τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς στις εκδηλώσεις για τα 202 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας

ΔΤ από  το Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς Ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς, σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με μεγάλη Τιμή & Υπερηφάνεια, παρέστη στη Νάουσα για 1η φορά στα πλαίσια του τριήμερου εκτενούς Εορτασμού του Ολοκαυτώματος, 10-12 Μαΐου, τιμώντας το ένδοξο παρελθόν του τόπου. Πλάι στον «Σύλλογο Ευζώνων Π.Φ.» και ο Αναβιωτικός Σύλλογος Άμφισσας «Σάλωνα του ‘21», που συμμετείχε στις εκδηλώσεις Μνήμης.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης για τα θύματα και τους αγωνιστές του Ολοκαυτώματος της Νάουσας, ο Σύλλογος πραγματοποίησε την Παρασκευή 10 Μαΐου, παρουσίαση για πρώτη φορά στη Νάουσα, με θέμα «οι Εύζωνοι στο Χθες το Σήμερα και το Αέναο».

Η παρουσίαση έγινε στον Ιστορικό Πολυχώρο του τοπικού ευεργέτη Χρ.Λαναρά, στην κατάμεστη αίθουσα που φέρει ενδόξως το όνομα «Βέτλανς» της εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου με ιδιαίτερη διάδραση, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η ιστορική εξέλιξη των Ευζώνων και πώς αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τον οπλισμό και τις στολές της Φρουράς αλλά και ταυτόχρονα, πώς οι Εύζωνοι παραμένουν ακίνητοι πυλώνες σταθερότητας όπως απαιτείται, απο το 1868 έως σήμερα!

Παρουσιάστηκαν αντίγραφα στολών των Ευζώνων, καλύπτοντας διάφορες χρονικές περιόδους στην εξελικτική πορεία της Φρουράς, των Ευζώνων Αθηνών και των Ευζώνων του Πεζικού. Επιπλέον παρουσιάστηκε και ένα μοναδικό δείγμα Πόντιου αντάρτη, αμάλγαμα της αντάρτικης φορεσιάς του Πόντου και της στολής των Ποντιακών της Προεδρικής Φρουράς, προκειμένου να τιμήσουμε την ποντιακή φλέβα που υπάρχει διάχυτη στη Νάουσα και όλη την Ημαθία. 

Ταυτόχρονα, η παρουσία των αναβιωτών του Συλλόγου «Σάλωνα του ‘21» δίπλα στους Ευζώνους έδινε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να διαπιστώσουν τις πολλές διαφορές μεταξύ της ευζωνικής στολής και της φορεσιάς των αρματωλών του ’21. Ειδικά στο θέμα των τσαρουχιών, μας δόθηκε η ευκαιρία να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους που το περιβάλλουν και κάθε άλλο παρά τιμή του περιπαίζουν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού κα. Δανιηλίδου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων αλλά και πολλοί πολίτες της Νάουσας οι οποίοι, προς μεγάλη μας χαρά, γέμισαν την αίθουσα, όχι μόνο με την παρουσία τους αλλά και με τη θετική τους διάθεση, γεγονός που φάνηκε από τις πολλές ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στους ομιλητές, στο τέλος της παρουσίασης.  

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση στο κανάλι του Συλλόγου στο YouTube. Για να την παρακολουθήσετε μπορείτε να πατήσετε στο link.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο