Εξόρμηση της Νέας Αριστεράς Ημαθίας στην Λαϊκή Αγορά της Βέροιας

ΔΤ από Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς Ημαθίας: Εξόρμηση για την ακρίβεια και τα μέτρα αντιμετώπισής της πραγματοποίησε κλιμάκιο του Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς Ημαθίας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Λαϊκή Αγορά Βέροιας, την Τρίτη 30/4, μοιράστηκε έντυπο υλικό, ενώ η συζήτηση με τους πολίτες ανέδειξε τον υψηλό ΦΠΑ, την αισχροκέρδεια και την απουσία ελέγχων ως μερικές μόνο από τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην Νέα Αριστερά ξέρουμε ποιος φταίει, ξέρουμε ποιοι κερδίζουν, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και κυρίως ξέρουμε πώς να το κάνουμε.

Α. Ξέρουμε πόσο κοστίζει μια σακούλα ψώνια.

Ξέρουμε πόσο κάνει το γάλα. Και το τυρί, ο καφές, το λάδι, το απορρυπαντικό. Γιατί το πληρώνουμε περισσότερο κάθε μήνα. Οι τιμές λένε μόνο μια αλήθεια: ότι η ζωή στη χώρα μας είναι ακριβή. Ότι όσο και αν δουλεύουμε, όσα και αν βγάζουμε κάθε μήνα, τα λεφτά απλά δεν μας φτάνουν. Και αυτό είναι άδικο.

Β. Ξέρουμε ποιος φταίει

Η κυβέρνηση. Δεν έχει κάνει τίποτα για να κατεβάσει τις τιμές. Μόνο μας λέει ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και έδωσε κάποια επιδόματα. Επιδόματα που κατέληξαν στις τσέπες των super-market. Οι έλεγχοι για κερδοσκοπία είναι ελάχιστοι. Άφησε την αγορά «ελεύθερη». Σε βάρος μας.

Γ. Ξέρουμε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει

Η πραγματικότητα στην αγορά είναι ότι τα σουπερμάρκετ ζητούν από τους παραγωγούς να τιμολογήσουν με υψηλότερη τιμή από ό,τι τελικά θα φτάσει στην τσέπη τους. Για παράδειγμα, ο παραγωγός τιμολογεί με 2 ευρώ ανά κιλό. Το 1 ευρώ όμως εξ αυτών επιστρέφεται υποχρεωτικά στο σουπερμάρκετ, ως “παροχή υπηρεσιών”, που υποτίθεται ότι προσφέρει το σουπερμάρκετ στους παραγωγούς. 

Δ. Να πέσουν οι τιμές – Να κερδίσουν οι μικροί παραγωγοί

Μόνο αυτό σταματά την ακρίβεια. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Και οι τιμές στο ράφι μπορούν άμεσα να πέσουν κατά 20%. Σήμερα σε ένα προϊόν που πωλείται 10€ τα 4€ πηγαίνουν στο σουπερμάρκετ, τα 4€ στον μεσάζοντα και μόλις τα 2€ στον παραγωγό. Θέλουμε η τιμή να πάει στα 8€, τα σουπερμάρκετ να παίρνουν τα 2,5€, ο μεσάζοντας τα 2,5€ και ο παραγωγός τα 3€. Έτσι θα επωφεληθούν τόσο οι μικροί παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές.

Ε. Πώς;

Κανόνες στα super-market και στις μεγάλες επιχειρήσεις

• Επιβολή διαφάνειας και ελέγχων στις τιμές που αγοράζει το σουπερμάρκετ και στις τιμές που πουλάει με στόχο να μειωθούν οι τιμές στο ράφι κατά 20%.

• Καθαρές τιμές πώλησης. Κανόνες στις προσφορές. Να ξέρουμε τι πληρώνουμε.

• Επιβολή πλαφόν στην τιμή ή/και στο περιθώριο κέρδους σε επιλεγμένα προϊόντα.

• Έλεγχοι και πρόστιμα για κερδοσκοπία.

Μέτρα για τους μικρούς παραγωγούς

• Ενίσχυση των συνεταιρισμών/συνεργατικά σχήματα για την μείωση της ισχύος των μεσαζόντων, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, υποδομές, μοριοδότηση συνεργατικών σχημάτων για χρηματοδότηση από ΠΑΑ, μείωση φορολογίας συνεταιρισμών.

• Αγορανομικοί έλεγχοι ελληνοποιήσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού.

• Έλεγχοι στα εμπόδια εισόδου στα σουπερμάρκετ.

• Αγορές Καταναλωτών. Απευθείας πώληση των παραγωγών, χωρίς μεσάζοντες.

Μέτρα για την κοινωνία

• Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

• Αύξηση μισθών και συντάξεων ανάλογη με τον πληθωρισμό.

• Αποκάλυψη των πραγματικών κερδών και φορολόγηση τους.

Έτσι θα μειωθούν άμεσα οι τιμές κατά 20%.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο