Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 202η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Πόλης Νάουσας – Το πρόγραμμα του Σαββάτου


ΔΤ από το Δήμο Νάουσας Ξεκίνησαν την Παρασκευή 10 Μαΐου οι εκδηλώσεις για την 202η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Πόλης Νάουσας

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια δυο εκθέσεων στο Χώρο Τέχνης  «Ναϊάς». Συγκεκριμένα, τα εγκαίνια της έκθεσης του τµήµατος ενηλίκων ζωγραφικής - αγιογραφίας του Ωδείου της Ι.Μ. Βεροίας και Ναούσης (Διάρκεια έκθεσης: 10-19 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00 & 18:00-21:00) αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης πολεµικών κειμηλίων του συλλέκτη κ. Σπύρου Κατσίρα από την Επανάσταση του 1821 που διοργανώνεται από τον Όµιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες».

Στη συνέχεια, με περισσή συγκίνηση και περηφάνια  πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Χρ. Λαναράς» στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Βέτλανς», η εκδήλωση με τίτλο «Οι Εύζωνοι στο χθες, στο σήµερα και το αέναο»  μια βιωµατική διαδραστική παρουσίαση της στολής και του οπλισµού του Ευζώνου από τον Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς.

Για 1η φορά το κοινό, είχε την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει δια ζώσης, τις επίσημες ενδυμασίες και τον εξοπλισμό των Ευζώνων, να αφουγκραστεί την πολυδιάστατη ιστορική εξέλιξη τους από το 1868 έως σήμερα καθώς και τη μείζονος σημασίας συμμετοχή των Ευζώνων, στους αγώνες του Έθνους. Επί σκηνής βρισκόταν και ο Αναβιωτικός Σύλλογος Άμφισσας «Σάλωνα του '21», ο οποίος και αυτός συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος.

Τέλος, στον ίδιο χώρο διεξήχθη η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «Ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά: µια πρόκληση για τις σύγχρονες πολιτικές του πολιτισμού, ένα στοίχηµα για τις τοπικές κοινότητες - η περίπτωση του δρώµενου Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας» από την κ. Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Διεθνολόγου ΜSc - Προϊστάμενης Τµήµατος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης του ΥΠ.ΠΟ. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Όµιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες».

Παρόντες από πλευράς επισήμων ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας Παντελεήμων, η Αντιδήμαρχος Νάουσας κα Άννα Ασλανίδου, η Αντιδήμαρχος Νάουσας κα Βίκυ Δανιηλίδου ο Αντιδήμαρχος Νάουσας κ. Γρηγόρης Σαμαράς, η Αντιδήμαρχος Νάουσας κα Ία Χατζηϊωαννίδου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νάουσας κ. Αλέξανδρος Φειδάντσης  η Δημοτική Σύμβουλος κα Χριστίνα Ράλλη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» κ. Άρης Τόσιος, ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Δεληχρήστου καθώς και οι πολιτεύτριες κυρίες Τζωρτζίνα Αθανασίου και Στέλλα Αραμπατζή.

 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 11 Μαΐου 2024


Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, ώρα 18:00: Μέγας Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός της µνήµης των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων και πάνδηµη λιτανεία της ιεράς εικόνος των Νεομαρτύρων και ποµπή µνήµης µε κατεύθυνση στο Χώρο Μαρτυρίου («Κιόσκι»), όπου θα τελεστεί αρτοκλασία και θα εκφωνηθεί εόρτιο κήρυγµα. Συμμετέχουν: η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας, πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι κλπ.

Δηµοτικό Πάρκο, ώρα 21:00: Ιστορική αναβίωση του Ολοκαυτώματος της Νάουσας σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα, µε τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων της πόλης, µελών του Συλλόγου Ιστορίας και Αναπαράστασης Γιαννιτσών κλπ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο