Στη Βέροια μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης (φώτο - βίντεο)

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της «Ελιάς» στη Βέροια μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Βέροια στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ημαθία. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεδίπλωσε στην ομιλία του μια σειρά ζητημάτων που απασχόλησαν και απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα και μίλησε για την αλαζονεία της κυβέρνησης που πηγάζει από το 41% των προηγούμενων εθνικών εκλογών, καλώντας τον κόσμο με την ψήφο του να ισχυροποιήσει το ΠΑΣΟΚ και να βάλει τέλος σε αυτή την αλαζονεία. Από τα πυρά του κ. Ανδρουλάκη δεν γλύτωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σχολιάζοντας την στάση του στο θέμα που προέκυψε με την νέα ηγεσία στην Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ότι αντί να σκέφτεται πώς να προστατεύσει την εφαρμογή της, ζητά επιτακτικά την ψήφιση των μνημονίων που προβλέπονται από την συμφωνία, αλλά δεν σκέφτονται πως έτσι θα έδιναν «πόντους» στην γείτονα χώρα, καθώς θα εκλαμβανόταν αυτή η στάση ως απόρροια των πιέσεών της προς την Ελλάδα. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ακρίβειας που μαστίζει την χώρα και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού αφήνει ανενόχλητα τα ολιγοπώλια, ενώ έμφαση έδωσε στα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς η Ημαθία και η γειτονική της Πέλλα, την οποία επισκέφθηκε το πρωί της ίδιας μέρας, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν, αλλά αποτελούν και σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας της χώρας. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην έχουμε ως χώρα Τριτοβάθμιες Σχολές στον Τομέα του Τουρισμού, ενώ συνδύασε το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης με την αγροτική οικονομία, αφού μέσω του Τουρισμού μπορούν να «ανοίγονται» εμπορικοί δρόμοι προς τις χώρες των τουριστών στην Ελλάδα. Αυτό όμως χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση, ώστε φεύγοντας ο κάθε τουρίστας από την χώρα να γίνεται ο καλύτερος διαφημιστής των προϊόντων μας. 

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε για ακόμη μία φορά τους πολίτες να στηρίξουν την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, και παρουσίασε τους παρόντες υποψήφιους ευρωβουλευτές που βρέθηκαν στη Βέροια με αφορμή την ομιλία του. Πρόκειται για τους: Αλίρη Χριστίνα, Αδάμου Κωνσταντίνα, Ζαγοράκη Θοδωρή, Καλλιακμάνη Γεώργιο και Ξυλούρη Νικόλαο. 

Βίντεο από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:


Φωτογραφίες - βίντεο: Ευγένιος Βαρακλής


Σημεία από την ομιλία Ανδρουλάκη στη Βέροια

«Ο τίτλος της κωμωδίας είναι “Επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν”» σχολίασε μιλώντας απόψε στη Βέροια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την επιστολή που επίκειται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομισιόν.

«Τον Ιούνιο στην πρώτη του συνέντευξη, όταν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με 41% ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει η μπανανία των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Και σήμερα αποδέχεται ότι είναι μπανανία; Αποδέχεται ότι είναι ανίκανος να ποδηγετήσει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, στέλνοντας επιστολή – επικοινωνιακό σωσίβιο στην κα. Φον ντερ Λάιεν» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Η ευθύνη των ελέγχων, των προστίμων και της κανονικοποίησης της αγοράς για να σταματήσει ο πληθωρισμός της κερδοσκοπίας των ολιγαρχών, είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Αν δεν μπορούν, υπάρχει δρόμος: ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, γιατί και θέλουμε και μπορούμε να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα που χαϊδεύει εδώ και χρόνια ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε τη διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδας για την ύπαρξη ολιγοπωλίων στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στην ιδιωτική υγεία.

«Το 76% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα είναι δύο οικονομικά συμφέροντα. Ολιγοπώλιο και στην υγεία. Και άντε με τα μνημόνια δεν υπήρχε δημοσιονομικός χώρος. Είχαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με μεγάλες περικοπές. Τώρα, όμως, έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που έγινε για την πανδημία. Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης για το ΕΣΥ; Δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Μόνιμους γιατρούς; Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα κι ανθυγιεινά όπως υπόσχονταν και τους κορόιδευαν; Ποιες ήταν οι μεγάλες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην υγεία; Ο λαός μας πληρώνει από την τσέπη του τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία του στην ευρωζώνη και τις δεύτερες στην Ευρώπη των 27, μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία. Ήμασταν τρίτοι, γίναμε δεύτεροι και να είστε σίγουροι πως με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη θα γίνουμε υπερπρωταθλητές στο κόστος υγείας σε όλη την Ευρώπη των 27. Γιατί πολύ απλά δεν πιστεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημείωσε.

«Πέντε φορές καταθέσαμε τροπολογία για τα βαρέα κι ανθυγιεινά, αλλά δεν τη δέχτηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταθέσαμε πρόταση που αφορά στο δημογραφικό, για τις γυναίκες - ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες που δεν είχαν ένα δυνατό επίδομα μητρότητας. Το καταψήφισαν. Το έφεραν και το υλοποίησαν πριν από μερικές εβδομάδες. Για όλα έχουμε πρόταση, γιατί φιλοδοξώ η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζουμε με τον ελληνικό λαό να μην είναι ad hoc, να είναι μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης. Ο λαός θέλει λύσεις και η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 9 Ιουνίου σημαίνει ευημερία του ελληνικού λαού, στήριξη των νέων ανθρώπων, προοπτική κι ελπίδα για όλους. Δεν θέλουμε την Ελλάδα των pass. Θέλουμε την Ελλάδα των θεσμικών παρεμβάσεων. Όταν προτείνουμε θεσμικές παρεμβάσεις, μιλάμε για το νέο ΕΚΑΣ για να είναι σε δεινή κατάσταση 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Οι πολιτικές που προτείνουμε, είναι πολιτικές που έχουν αξιολογηθεί σε άλλα κράτη. Γι’ αυτό, λοιπόν, αρνούνται το debate. Ο ένας δεν ξέρει τα θέματα. Ο άλλος τα ξέρει, αλλά τι να πει; Ότι πήρε 41% και μέσα σε έναν χρόνο είχαμε τεράστιες καταστροφές από την κλιματική αλλαγή – καταστράφηκε ο Έβρος, η Θεσσαλία, η Ρόδος – ακρίβεια, σκάνδαλα, υποκλοπές, Τέμπη, συγκάλυψη; Πώς θα έρθει στο debate ο κ. Μητσοτάκης; Τι να πει στον ελληνικό λαό; Ότι θα στείλει επιστολή στην κα. Φον ντερ Λάιεν και για την υγεία; Και για την παιδεία; Και για τα Τέμπη; Και για τις υποκλοπές;» αναρωτήθηκε δηκτικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Επειδή, λοιπόν, σε όλα αυτά η απάντηση είναι ‘’41%’’, στις 9 Ιουνίου να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία του 41%. Όταν ένας πρωθυπουργός σας λέει “ξαναψηφίστε με στις ευρωεκλογές, γιατί υπάρχει κίνδυνος αστάθειας”, ενώ έχει 121 έδρες περισσότερες από το δεύτερο κόμμα, μάλλον έχει καβαλήσει, φίλες και φίλοι, τεράστιο καλάμι. Με την ψήφο σας ας ξεκαβαλήσει το καλάμι της αλαζονείας ο κ. Μητσοτάκης που έχει το θράσος να εκβιάζει με αστάθεια τον ελληνικό λαό» σχολίασε ως προς το δίλημμα σταθερότητας που επιστρατεύει η Νέα Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης ενέταξε τον κ. Μπελέρη στο ψηφοδέλτιό του, βγήκα με θάρρος και είπα ότι είναι λάθος. Και είναι λάθος, γιατί δεν μπορεί να κομματικοποιείς ένα εθνικό ζήτημα όπως είναι η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Τον Μπελέρη η μειονότητα τον θέλει δήμαρχο, κύριε Μητσοτάκη, και όχι εργαλείο για να αντιμετωπίσετε τις διαρροές των ψηφοφόρων σας προς την ακροδεξιά, όπως ομολογούσαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ήρθε ο κ.Ράμα στην Αθήνα. Αλυτρωτισμοί, προκλήσεις. Βγαίνουν ο Πύρρος Δήμας, ο γιος του Μπελέρη και λένε πως ήρθε για να προκαλέσει την ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Και απαντά η κυβέρνηση: “ουδέν σχόλιο, ιδιωτική επίσκεψη”. Είναι αυτό σοβαρή διπλωματία;

Ή είναι σοβαρή διπλωματία πριν έναν μήνα να φέρνει ψήφισμα η κα Μπακογιάννη για να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την ίδια ώρα στην Αθήνα ο κ. Γεραπετρίτης να λέει ότι διαφωνεί; Είναι αυτή σοβαρή διπλωματία για τα Δυτικά Βαλκάνια;

Ή μήπως είναι σοβαρή διπλωματία το αυτογκόλ από τα αποδυτήρια του ΣΥΡΙΖΑ; Να λέει να φέρουμε τώρα τα πρωτόκολλα προς ψήφιση, την ώρα που η πρόεδρος – η κάτοχος του ανώτατου αξιώματος της γειτονικής χώρας-, λέει: “ποια Βόρεια Μακεδονία; Μακεδονία”. Τώρα είναι το momentum για τον κ. Κασσελάκη; Δηλαδή να τη δικαιώσουμε κιόλας».

Ο κ. Ανδρουλάκης στηλίτευσε την κυβερνητική αδράνεια απέναντι στη διακηρυγμένη από το 2020 πρόθεση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας. «Δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα η προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι παγκόσμιο θέμα. Ακόμα και σήμερα η Τουρκία θεωρείται υπό ένταξη χώρα. Ποιες ήταν παρεμβάσεις της κυβέρνησης μετά τις ζημιές που υπέστη η Αγία Σοφία; Και κάτι ακόμη. Οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, θα μπορούν να δουν τα ψηφιδωτά; Όχι, βέβαια. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και όχι να μπαίνουν κάτω από το χαλάκι, γιατί είναι δύσκολα για κάποιους».

«Ας αξιολογήσει ο καθένας τι έχει συμβεί αυτά τα δέκα χρόνια, που περιμέναμε να φύγουμε από τα μνημόνια και να έχουμε καλύτερες ημέρες. Ζούμε μια από τα ίδια: Πελατειακό κράτος, αλαζονεία, διαφθορά, ατιμωρησία. Ό,τι μας οδήγησε στα μνημόνια είναι ακόμη εδώ, δείχνοντας ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος είναι αμετανόητο και δεν υπηρετούν το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Κι έχουμε χρέος, κι εσείς και εμείς και όλοι μας, τις τρεις επόμενες εβδομάδες να δώσουμε αγώνα, χωριό – χωριό, σπίτι – σπίτι, σε κάθε εργασιακό χώρο για να δυναμώσουμε τη δημοκρατική παράταξη. Αυτή η παράταξη θα είναι το λιμάνι της ελπίδας, της αγωνίας και της προοπτικής για το σύνολο του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο