Γενική Συνέλευση κατοίκων στην Φυτειά Δ. Βέροιας – Παράπονα, προτάσεις και νέα προοπτική με το έθιμο «Κέδαρα»

Γενική συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Φυτειάς του Δήμου Βέροιας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Νοεμβρίου 2025, στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού, κατόπιν πρόσκλησης της Κοινότητας. Τη διαδικασία, η οποία είναι υποχρεωτική εκ του νόμου να πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο, συντόνισαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Στέφανος Ζιώγας και ο τοπικός σύμβουλος Γιώργος Στεργιόπουλος, ενώ τα πρακτικά κράτησε η δημοτική υπάλληλος Ροδούλα Περηφανοπούλου.

Η συνέλευση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τα πολλά παράπονά τους για ζητήματα καθημερινότητας (οδικό και αγροτικό δίκτυο, καθαριότητα, καθαρισμός χόρτων, ηλεκτροφωτισμός κ.ά.), αλλά και να θέσουν το σημαντικό αίτημα για λειτουργία της παιδικής χαράς, ανάδειξη της κεντρικής πλατείας και αναβάθμιση – συντήρηση του γηπέδου του χωριού.

Παρών εκ μέρους του Δήμου Βέροιας ήταν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσήλθε και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Χασιώτης. Ο κ. Ασλανίδης κατέγραψε τα παράπονα και τις προτάσεις των κατοίκων και των μελών του κοινοτικού συμβουλίου, δίνοντας – όπου ήταν δυνατό – κάποιες απαντήσεις. Παράλληλα, δεσμεύτηκε, αν και δεν αποτελεί δική του αρμοδιότητα, να μεταφέρει τα ζητήματα στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας και στους αρμόδιους αντιδημάρχους, ειδικότερα στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη και στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου Βασίλη Παπαδόπουλο, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν τα περισσότερα θέματα. 


Σημαντική προοπτική μετά την ένταξη του εθίμου «Κέδαρα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Από την ενδιαφέρουσα συζήτηση προέκυψαν και θετικές προοπτικές, λόγω της πρόσφατης αναγραφής του παραδοσιακού εθίμου «Κέδαρα στη Φυτειά Ημαθίας» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (α.α. 156, έτος ένταξης 2025), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία έχει κυρώσει και η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στον σχετικό κατάλογο 165 στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται ακόμη δύο στοιχεία από την Ημαθία: το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» (α.α. 40, έτος ένταξης 2020) και «Ο πολιτισμός του ξινόμαυρου οίνου της Νάουσας» (α.α. 89, έτος ένταξης 2023). Επίσης, έχει ενταχθεί το έθιμο «Καμήλα – Ντιβιτζής», που συναντάται σε διάφορα χωριά της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στα Τρίκαλα Ημαθίας (α.α. 153, έτος ένταξης 2025). Περισσότερα για το Εθνικό Ευρετήριο εδώ.

Όπως σημείωσε ο Λάζαρος Ασλανίδης, η ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο, η οποία έγινε μετά από αίτηση του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειάς, ανοίγει σημαντικές προοπτικές για το χωριό. Ο Δήμος Βέροιας, δια της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, θα συνεργαστεί με τον ΕΜΣ Φυτειάς και την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ), η οποία θα αναλάβει την επιστημονική τεκμηρίωση του εθίμου, ώστε να αξιοποιηθεί η σημαντική αυτή ευκαιρία για περαιτέρω ανάδειξη του εθίμου και προσέλκυση οικονομικών πόρων μέσω κατάλληλων προγραμμάτων. Η ΕΜΙΠΗ, πέρα από το γεγονός ότι απαρτίζεται από επιστήμονες με σχετική εμπειρία, έχει και μια ιδιαίτερη σχέση με τη Φυτειά, καθώς εκεί βρισκόταν η πρώτη της έδρα από το 2008 έως το 2016, προτού μεταφερθεί στο αρχοντικό Μπέκα στη συνοικία Μπαρμπούτα της Βέροιας.

Η ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο αποτελεί πλέον σημαντικό εργαλείο για την Κοινότητα Φυτειάς και τον Δήμο Βέροιας στη διεκδίκηση ειδικών προγραμμάτων που σχετίζονται με το χωριό, όπως ίδρυση Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης του Εθίμου, παρεμβάσεις, χρηματοδότηση δράσεων και εκδόσεων, καθώς και ειδικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση και διάδοσή του.

Παρά την αρχική δυσπιστία των κατοίκων, όλοι συμφώνησαν πως η εξέλιξη αυτή είναι μόνο θετική για τη Φυτειά. Για τον σκοπό αυτό, τις επόμενες ημέρες δρομολογείται συνάντηση εργασίας μεταξύ του ΕΜΣ Φυτειάς, της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, της Κοινότητας Φυτειάς και της ΕΜΙΠΗ, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις τους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πρώτου «φακέλου» και στη συνέχεια η πιθανή ανάθεση εκπόνησης σχετικής μελέτης, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Όπως συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων – Γιάννης Γκαλίτσιος (πρόεδρος ΕΜΣ Φυτειάς), Νίκος Βουδούρης (πρόεδρος ΕΜΙΠΗ), Λάζαρος Ασλανίδης (αντιδήμαρχος Τουρισμού) και Στέφανος Ζιώγας (πρόεδρος Κοινότητας Φυτειάς) – όλοι θα συνδράμουν με όσα μέσα διαθέτουν τον ΕΜΣ Φυτειάς για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η σημαντική αυτή εξέλιξη για το χωριό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο