Δράσεις του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EPAS

Δελτία Τύπου από 5ο ΓΕΛ Βέροιας:

EPAS: Τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Με θέμα τα δικαιώματα των προσφυγόπουλων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 2 Δεκεμβρίου 2025 οι Μαθητές και Μαθήτριες - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του Προγράμματος EPAS, Χαρίκλεια Αξούριστου, Φράγκα Καραγιάννη, Ευσταθία Λιακοπούλου, Αικατερίνη Τότσκα υποδέχτηκαν στο σχολείο τις κυρίες Δωροθέα Κοκοζίδου, Υ.Α. του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τμήμα Ένταξης, Μαρία Κουσκούκη, Συντονίστρια Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, Θεοδώρα Σεϊτανίδου, Project Manager - SolidarityNow και Άννα Μίντση, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων ΕΔΠΦΑΑ Βέροιας. 

Στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε, οι προσκεκλημένες μας με απλό και εναργή λόγο  ανέλυσαν κεντρικά ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία, την πρακτική εφαρμογή στα κράτη - μέλη της ΕΕ και τον ρόλο των ελληνικών υποδομών στη στήριξη παιδιών προσφύγων. Υπογραμμίστηκε η σημασία της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και της προστασίας που παρέχει, καθώς και η συμβολή του καθεστώτος της «Επικουρικής Προστασίας» υπό το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παιδιά που δεν υπάγονται στον παραδοσιακό ορισμό του “πρόσφυγα” αλλά χρειάζονται προστασία. Παράλληλα, συζητήθηκε το «Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» της ΕΕ — με έμφαση στο πώς οι διατάξεις του επηρεάζουν τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ή ανήλικων αιτούντων άσυλο. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας και δομές υποστήριξης για ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, όπως και «εποπτευόμενα διαμερίσματα» για εφήβους-πρόσφυγες. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν ψυχική υγεία, νομική βοήθεια, υποστήριξη εκπαίδευσης, μεταβατικά προγράμματα για ενήλικες μετά τα 18, καθώς και κοινωνική συνοδεία όπου χρειάζεται. Παράλληλα, ο θεσμός των «Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας» (ΖΕΠ), με Τάξεις Υποδοχής, αποτελεί βασικό εργαλείο για την ένταξη προσφυγόπουλων και άλλων παιδιών με πολυπολιτισμικό ή ευάλωτο υπόβαθρο στο σχολικό σύστημα. Οι τάξεις αυτές έχουν ως στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την υποστήριξη της σχολικής επίδοσης και την πρόληψη της σχολικής διαρροής. Πρόσφατες αποφάσεις για το σχολικό έτος 2025-2026 εντάσσουν κι άλλα σχολεία στο καθεστώς ΖΕΠ, γεγονός που δείχνει αναβάθμιση και διεύρυνση της δυνατότητας υποδοχής και ένταξης. Η ΕΕ μέσω των Ταμείων και των σχετικών προγραμμάτων ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης, χρηματοδοτεί τόσο δράσεις υποδοχής όσο και εκπαίδευσης — παρέχοντας κρίσιμη στήριξη σε χώρες όπως η Ελλάδα που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων. 

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες, επισημάνθηκαν οι προκλήσεις όσον αφορά τη διαρκή, επαρκή και αξιοπρεπή φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών, την ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, την ομαλή ένταξη και την αποφυγή διακρίσεων. Αναδείχθηκε η ανάγκη η Ελλάδα — αλλά και συνολικά η ΕΕ — να ενισχύσουν περαιτέρω το πλαίσιο υποδοχής, εκπαίδευσης και προστασίας, ειδικά σε περιόδους αυξημένων ροών μεταναστών.

Το κλίμα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό. Οι καλεσμένες μας αποδέχθηκαν με προθυμία την πρόσκληση και ανταποκρίθηκαν άμεσα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε  ενδιαφέρον και δημιουργική επικοινωνία με τους μαθητές, οι οποίοι έχοντας μελετήσει σχετικά επικαιροποιημένα άρθρα από την ιστοσελίδα του EPAS συμμετείχαν ενεργά και εξέφρασαν τις ανησυχίες και τις απορίες τους σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών–προσφύγων.  Οι μαθητές προηγουμένως είχαν μελετήσει ψηφιακό υλικό για τις αρχές και το έργο της Ε.Ε. σχετικά με το θέμα, επισκεπτόμενοι ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχαν συντάξει το δικό τους ερωτηματολόγιο. Μάλιστα στη συνέντευξη συμμετείχαν και μαθητές πρόσφυγες του σχολείου καταθέτοντας τη δική τους μαρτυρία. Οι μαθητές και μαθήτριες μας ολοκλήρωσαν τη συνέντευξη με έντονη αίσθηση ικανοποίησης, χαράς και επιβεβαίωσης του θετικού ρόλου που μπορούν να έχουν σε κοινωνικά θέματα.

Τη συνέντευξη πραγματοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Βέροιας: 

Γερμάνης Αντώνιος - Λουκάς, Γιαννούλας Ιωάννης, Γκόγκος Δαμιανός, Δήμος Ορέστης, Μιχαήλ Αικατερίνη, Μπάτσιος Αστέριος - Μάριος, Παλαιολόγου Μαρία - Αντωνία, Πατσίδης Γεώργιος, Τζιούρτζια Ευφροσύνη - Θωμαή, Τσαμήτρος Στέργιος, Χειμώνα Νικολέτα

Μαθητές και Δήμος σε ουσιαστική συνάντηση

Προκλήσεις, συμβολή της Ε.Ε. και προοπτικές για μια καλύτερη εκπαίδευση

Με αφορμή τη συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EPAS: Τι Κάνει η Ευρώπη για Εμένα; ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ηλίας Τσιφλίδης επισκέφθηκε το σχολείο μας και συμμετείχε σε μια εκτενή συζήτηση με τους μαθητές - πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς του προγράμματος, Χαρίκλεια Αξούριστου, Φράγκα Καραγιάννη, Ευσταθία Λιακοπούλου και Αικατερίνη Τότσκα. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε είχε ως θέματα: τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος για την αναβάθμιση των σχολείων.

Ο κ. Τσιφλίδης επισήμανε τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στην οποία καλούνται να λειτουργήσουν γενικά οι Δήμοι, επισημαίνοντας ότι οι πόροι τους εξαρτώνται άμεσα από την κυβερνητική πολιτική και ότι στα σχολεία τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι οικονομικές παροχές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία προέρχεται σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων που στηρίζουν την εκπαιδευτική υποδομή. Τόνισε πως η Ε.Ε. δεν επιβάλλει πολιτικές στην εκπαίδευση — η ευθύνη των αποφάσεων παραμένει σε κάθε κράτος — αλλά προσφέρει εργαλεία και προγράμματα στα οποία οι Δήμοι μπορούν να συμμετάσχουν. Μεταξύ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αξιοποιεί ο Δήμος, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε το ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου τελευταία έχουν τοποθετηθεί διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία και υλοποιούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολικές μονάδες, στο πλαίσιο της ενεργειακής εξοικονόμησης και της «πράσινης» μετάβασης. Ωστόσο, σημείωσε ότι η πρόσβαση στα προγράμματα δεν είναι ίδια για όλους τους Δήμους, καθώς ορισμένοι διαθέτουν περισσότερο προσωπικό και οικονομική δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν, ενώ άλλοι - όπως ο δικός μας - χάνουν ευκαιρίες λόγω οργανωτικών ελλείψεων.

Αναφορικά με το Erasmus+, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι αποτελεί καθαρά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο ο Δήμος δεν μπορεί να εμπλακεί οικονομικά, αλλά μπορεί να συμβάλει υποστηρικτικά, προσφέροντας ξενάγηση και ενημέρωση στους Ευρωπαίους εταίρους και επισκέπτες. Όπως σημείωσε, τέτοιες δράσεις συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της πόλης και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Επίσης, ο κ. Τσιφλίδης παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου για την ένταξη μαθητών-προσφύγων, οι οποίες υλοποιούνται σε συνεργασία με ΜΚΟ και κοινωνικές υπηρεσίες. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται ειδικά νηπιαγωγεία ένταξης, τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για παιδιά αλλά και ενήλικες, καθώς και πολιτιστικά προγράμματα, παραστάσεις και δράσεις ανοικτές στο ευρύ κοινό. Παρέχεται επίσης ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και οικογένειες προσφύγων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού για όσους το ζητήσουν.

Έμφαση δόθηκε και στη συμμετοχή των μαθητών στη λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Ο κ. Τσιφλίδης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με τα 15μελή, στον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων/Εφήβων και σε δράσεις εθελοντισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Υπογράμμισε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να θεσμοθετηθούν τακτικές συναντήσεις με μαθητικά συμβούλια, ώστε οι ίδιοι οι μαθητές να αναδεικνύουν προβλήματα και να συμβάλλουν άμεσα στη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε μέσα σε θετικό και ζεστό κλίμα, με τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και να θέτουν ερωτήματα που έδωσαν αφορμή για έναν ειλικρινή, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συνεχή συνεργασία ανάμεσα στη μαθητική κοινότητα και τη δημοτική αρχή.

Τη συνέντευξη πραγματοποίησαν οι μαθητές και μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Βέροιας: 

Γερμάνης Αντώνιος - Λουκάς, Γιαννούλας Ιωάννης, Γκόγκος Δαμιανός, Δήμος Ορέστης, Μιχαήλ Αικατερίνη, Μπάτσιος Αστέριος - Μάριος, Παλαιολόγου Μαρία - Αντωνία, Πατσίδης Γεώργιος, Τζιούρτζια Ευφροσύνη - Θωμαή, Τσαμήτρος Στέργιος, Χειμώνα Νικολέτα


Συμμετοχή των μαθητών-πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας σε ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία – Δικαιώματα του Παιδιού»

Μετά από πρόσκληση της ομάδας «Μαθητές-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» του ΓΕ.Λ. Αλμυρού, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας παρουσίασαν διαδικτυακά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ημερίδα συμμετείχαν ενεργά μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία των παιδιών. Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου γύρω από την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές-πρεσβευτές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους, τα οποία προέκυψαν από συνεντεύξεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με το Δικαίωμα των παιδιών στην Εκπαίδευση, ενώ ανέδειξαν τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δήμων στη στήριξη της εκπαίδευσης, της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας σχολείου και τοπικών φορέων.

Παράλληλα, παρουσίασαν δράση αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών–προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στη νομική προστασία, την εκπαίδευση, την ψυχοκοινωνική στήριξη και την ομαλή ένταξη στο σχολικό περιβάλλον. Οι μαθητές, έχοντας μελετήσει ευρωπαϊκά κείμενα και διαμορφώσει δικό τους ερωτηματολόγιο, ανέδειξαν σύγχρονες προκλήσεις αλλά και καλές πρακτικές.

Συμμετείχαν ακόμα σε βιωματικό εργαστήριο νοηματικής γλώσσας δείχνοντας έτσι την ευαισθητοποίησή τους στο κρίσιμο θέμα της συμπερίληψης παιδιών με αναπηρία, στο εγγύτερο και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Στην ημερίδα συμμετείχαν και παρενέβησαν:

  • Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Ειρήνη Ράπτη
  • Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, κα Σέβη Βολουδάκη
  • Ευρωβουλευτής, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ
  • Δρ. Μαρία Παπαθανασίου, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέας – εικονογράφος
  • Δρ. Δημήτριος Γεωργιάδης, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΠΕ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
  • Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Παιδιών Θεσσαλονίκης

  • «Το Σπίτι του Παιδιού»
  • Δήμος Αλμυρού
  • Μαθητές-Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ΓΕΛ Αλμυρού
  • Μαθητές-Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – 5ο ΓΕΛ Βέροιας
  • Μαθητές-Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Γυμνάσιο & Λ.Τ. Σταυρούπολης

Η ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών του 5ου ΓΕΛ Βέροιας επιβεβαίωσε πως η παιδεία και η ενεργή πολιτειότητα αποτελούν θεμέλια για μια κοινωνία με σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού.

Η ομάδα των πρέσβεων του σχολείου μας αποτελείται από τους Γερμάνη Αντώνη-Λουκά, Γιαννούλα Γιάννη, Γκόγκο Δαμιανό, Δήμο Ορέστη, Μιχαήλ Αικατερίνη, Μπάτσιο Μάριο, Παλαιολόγου Μαρία - Αντωνία, Πατσίδη Γιώργο , Τζιούρτζια Έφη, Τσαμήτρο Στέργιο, Χειμώνα Νικολέτα με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών: Αξούριστου Χάρης, Καραγιάννη Φράγκας, Λιακοπούλου Έφης και Τότσκα Κατερίνας. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο