Τρεις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026, σε μια από τις δυσκολότερες ημέρες της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καθώς μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με το σοβαρότερο μέτωπο να βρίσκεται στο νότιο Ρέθυμνο.
Δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους ενώ επιχειρούσαν στη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου. Οι δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες, ενώ η φωτιά εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια δύο μελών του εν ώρα καθήκοντος.
Το μέτωπο στο νότιο Ρέθυμνο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας οικισμούς και κατοικίες. Εκδόθηκαν διαδοχικά μηνύματα του 112 για απομακρύνσεις κατοίκων και επισκεπτών, ενώ πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί πολιτών διά θαλάσσης από την περιοχή του Αγίου Παύλου. Το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη και η εκκένωση της Αγίας Γαλήνης, όπου βρίσκονταν περίπου 2.000 τουρίστες. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ζητήθηκε ενίσχυση των εναέριων μέσων από την Καλαμάτα και τη Ρόδο.
Οι συνθήκες στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, με ισχυρούς ανέμους και συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του μετώπου. Ο καπνός από την πυρκαγιά μεταφέρθηκε σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ υπήρχαν αναφορές για ζημιές σε κατοικίες και αγροτικές εκτάσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για την προστασία των οικισμών, με βασικό μέλημα την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών.
Η τρίτη απώλεια σημειώθηκε στον Αγερανό Γυθείου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς. Πυροσβέστης εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε σημείο εκτός της περιμέτρου της φωτιάς και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Σπάρτης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν επιχειρούσε εκείνη τη στιγμή στην κατάσβεση και ο θάνατός του δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη φωτιά. Τα ακριβή αίτια αναμένεται να προσδιοριστούν από την ιατροδικαστική εξέταση.
Παράλληλα, νέο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Αγία Τριάδα του Δήμου Σητείας, στο Λασίθι. Η φωτιά έκαιγε χορτολιβαδική έκταση και, σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση, δεν απειλούσε κατοικίες. Στην περιοχή επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ, πέντε οχήματα και ένα ελικόπτερο, ενώ εστάλη μήνυμα του 112 με οδηγία προς τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν επίσης στο Μορόνι Ηρακλείου, ενώ στο Πλωμάρι της Λέσβου δόθηκε εντολή απομάκρυνσης κατοίκων προς τον Άγιο Ισίδωρο. Η επιχείρηση εξελισσόταν υπό την πίεση των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι δυσχέραιναν την προσπάθεια περιορισμού των πυρκαγιών.
Μάχη είχε προηγηθεί και στην Πάρο, όπου η φωτιά πέρασε από την περιοχή της Αγκαιριάς και κινήθηκε προς την Τρυπητή, προκαλώντας την αποστολή αλλεπάλληλων μηνυμάτων του 112 και την απομάκρυνση κατοίκων από οικισμούς προς την Αλυκή.
Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε την Τετάερτη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή του Πλωμαρίου της Λέσβου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ υπέστη κάταγμα στο πόδι. Μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύεται.
Την Πέμπτη αναμένεται να εξεταστεί εάν το κάταγμα θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά ή εάν θα ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή.
Η απώλεια των τριών στελεχών βύθισε στο πένθος το Πυροσβεστικό Σώμα. Για τους δύο πυροσβέστες του Ρεθύμνου έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση κατάσβεσης. Για τον πυροσβέστη στο Γύθειο, η απώλεια σημειώθηκε στη διάρκεια του συμβάντος, αλλά τα αίτια του θανάτου του παραμένουν υπό διερεύνηση.
Η επιφυλακή στα πύρινα μέτωπα παραμένει διαρκής, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η έναρξη της νύχτας καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη μάχη των επίγειων δυνάμεων.
(Οι πληροφορίες είναι ενδεικτικές, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα και συνεχώς μεταδίδονται νέες πληροφορίες)




















0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)