Έρχεται η ώρα της πώλησης του πρώην και νυν Δικαστικού Μεγάρου;


Ανθρώπινο Δυναμικό: Έρχεται η ώρα της πώλησης του πρώην και νυν Δικαστικού Μεγάρου; 

Έκλεισε η συμφωνία πώλησης για τα 28 πρώτα ακίνητα - φιλέτα που έχουν ενταχθεί στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς “αξιοποίηση”, στην οποία λίστα έχουν ενταχθεί και το πρώην και νυν Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας. Οι εταιρίες Eurobang Properties και Εθνική Πανγαία θα είναι από το 2014 οι νέοι κύριοι των μέχρι σήμερα Δημόσιων ακινήτων. 

Και δεν μιλάμε για αχρησιμοποίητα αγροτεμάχια, αλλά για Δημόσια  κτίρια, όπως αυτά  των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Πολιτισμού, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αλλά και κτίρια της Βορείου Ελλάδος, όπως το Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών και η Δ.Ο.Υ. Αλεξανδρούπολης.

Η πώληση των κτιρίων αυτών γίνεται σε αξία πολύ μικρότερη της πραγματικής, ώστε ο νέος ιδιοκτήτης με ενοίκια που θα εισπράττει από το Ελληνικό Δημόσιο θα κάνει απόσβεση του κεφαλαίου του στα πρώτα 10 χρόνια μίσθωσης και για τα επόμενα... 100 θα εισπράττει κέρδη σε βάρος του Ελληνικού λαού!

Από τον περασμένο Απρίλιο, την ημέρα εγκαινίων του νέου Δικαστικού Μεγάρου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δημοσιοποιήσαμε την ένταξη των δύο κτιρίων μας στα προς “αξιοποίηση” της λίστας του ΤΑΙΠΕΔ.  Από τότε παρεμβαίνουμε διαρκώς για το ζήτημα, με συνεχείς δημοσιεύσεις στο τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, με τη διεξαγωγή εκδήλωσης ενημέρωσης στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, με πρόκληση απόφασης από την Τοπική Κοινότητα Βέροιας μετά από αίτημα μας, με διανομή χιλιάδων ενημερωτικών φυλλαδίων στο κέντρο της Βέροιας και τα καταστήματα και με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Κι ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πως πλησιάζει η ώρα της πώλησης των δύο κτιρίων, η Δημοτική Αρχή της πόλης συνεχίζει να κωφεύει και αρνείται να απαντήσει στα αιτήματα μας και να διεξάγει μία σοβαρή προσπάθεια απένταξης των δύο κτιρίων από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και να διεκδικήσει αρχικά τη χρήση και στη συνέχεια την κυριότητα του ιστορικού κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου στην πλατεία Ωρολογίου. Αντιθέτως, υποσκάπτει τη διαδικασία διεκδίκησης, αρνούμενη να εκδώσει θεσμικά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταθέτοντας την ευθύνη της διεκδικητικής δραστηριότητας στους φορείς, με ανούσιες πρακτικές συλλογής υπογραφών και ανακοίνωση συλλαλητηρίων που ουδέποτε φυσικά πραγματοποιήθηκαν. Με τον τρόπο της δηλαδή, γίνεται κοινωνός των πολιτικών που φαινομενικά καταδικάζει. 

Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις κυβερνητικές επιλογές, για να μπορέσει και πάλι να έχει τη στήριξη των κεντρικών κομματικών επιτελείων στην επιλογή των υποψηφίων για τις εκλογές της “Τοπικής” Αυτοδιοίκησης, που με αυτόν τον τρόπο, κάθε άλλο παρά τοπική είναι... 

Ως Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας λοιπόν, σε συνέχεια των δράσεων μας σχετικά με την αξιοποίηση του  πρώην Δικαστικού Μεγάρου ζητάμε και πάλι από το Δήμο Βέροιας: 

1ον  Να μεριμνήσει για την παραχώρηση της αίθουσας στο ισόγειο του πρώην Δικαστικού Μεγάρου όπου λειτουργούσε το β’ Ακροατήριο, για τη διεξαγωγή των τακτικών Συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, κάθε Τετάρτη 7 μμ έως 10μμ. Στόχος μας είναι πέρα από τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων μας, η παρουσία μας στο κτίριο να αποτελέσει την αρχή για την τακτική χρήση του από Συλλόγους και Φορείς του Δήμου μας, με τη διενέργεια πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, ώστε να κρατηθεί το κτίριο «ζωντανό» και να αποκτήσει περιεχόμενο και το αίτημα για την τελική του παραχώρηση στο Δήμο μας.

2ον Να ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του για αποστολή αρμοδίως αιτήματος για να απενταχθούν το πρώην και νυν Δικαστικό Μέγαρο από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και να ζητήσει την κατά χρήση αρχικά παραχώρηση και στη συνέχεια μεταβίβαση της κυριότητας του κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου για Πολιτιστική χρήση από το Δήμο Βέροιας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 97/17-6-2013 ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, που συνεδρίασε κατόπιν του α.π. 16659/1-4-2013 αιτήματος του ΑΝΔΥ με μοναδικό θέμα την αξιοποίηση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αν φυσικά και εγώ δε συμφωνώ με την ένταξη του Δικαστικού Μεγάρου στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ και εν συνεχεία πώληση του εντούτοις διαφωνώ κάθετα και με τό αίτημα πού προβάλλει επίμονα το ΑΝΔΥ για την παραχώρηση της αίθουσας του Δικαστικού Μεγάρου για τήν διεξαγωγή τών συνελεύσεων τους με το επιχείρημα να κρατηθεί "όπως ισχυρίζονται" τό κτίριο "ζωντανό" και για τη διενέργεια άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.


    ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΌ ΜΕΓΑΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ


    Ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος και φορέας της πόλης μπορεί να αναζητήσει και να χρηματοδοτήσει το δικό του χώρο γιά συνελεύσεις- συνεστιάσεις -εκδηλώσεις χωρίς να γίνεται προσπάθεια ιδιοποίησης ιστορικών κτιρίων και προπάντων κτιρίων που ανήκουν σε όλους τους δημότες.


    Το Δικαστικό Μέγαρο ανήκει σέ όλους τούς πολίτες της Βέροιας και προσπάθειες οικειοποίησης του από συλλόγους- φορείς πρέπει να αποφεύγονται.


    Αντίθετα, δίκαιο και ηθικό αίτημα όλων των δημοτών της πόλης μας πρέπει να είναι η απένταξη του από τή λίστα τουΤΑΙΠΕΔ και η αποφυγή της πώλησης του καθώς επίσης η ανάδειξη του κτιρίου από τό Δήμο ώς συμβολο πολιτιστικής- αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και η επανάχρηση και αξιοποίηση του για κοινή ωφέλεια.


    Οχι στα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα.!


    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο