Ο Μητροπολίτης σε ρόλο "Κ. Ανάν" για την επισιτιστική βοήθεια - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της κόντρας Καλαϊτζίδη - Βοργιαζίδη


Τους 3 Δημάρχους της Ημαθίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, κάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (29/1) ο Μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, στο Επισκοπείο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, σχετικά με το Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., για τα επόμενα 5 έως 8 χρόνια.

Ο λόγος της σύσκεψης ήταν η διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ Π.Ε. Ημαθίας και Δήμου Βέροιας, με τους επικεφαλής τους μάλιστα να "ξιφομαχούν", δια του Τύπου, τις προηγούμενες ημέρες. Να σημειωθεί ότι  η Μητρόπολη, με το Κοινωνικό της έργο, θα αποτελεί έναν από τους βασικούς συνεργαζόμενους φορείς του Προγράμματος.

Ο Κώστας Καλαϊτζίδης, προτάσσει το επιχείρημα ότι σε όλη της Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας φορέας υλοποίησης θα είναι οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ο Κώστας Βοργιαζίδης θεωρεί πως - εφόσον ο Δήμος Βέροιας έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες της πρώην Νομαρχίας Ημαθίας, αναφορικά με την Πρόνοια (με ευθύνη σε όλο το Νομό) και εφόσον υπάρχουν έτοιμες δομές, που ούτε η Π.Ε., ούτε οι άλλοι Δήμοι έχουν, πρέπει το πρόγραμμα να υλοποιηθεί από το Δήμο Βέροιας.

Στην ουσία, ο Δήμαρχος Βέροιας θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φαίνεται ως φορέας υλοποίησης η Π.Ε. Ημαθίας, από τη στιγμή που όλη τη δουλειά θα την κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους, τη Μητρόπολη και άλλους φορείς.

Ο Κώστας Καλαϊτζίδης είναι ανένδοτος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας πως η Αντιπεριφέρεια είναι πάνω από όλες τις υπηρεσίες και λειτουργεί ως "ομπρέλα", ενώ με την άποψη του Αντιπεριφερειάρχη ταυτίζεται πλήρως ο Δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης και, όχι τόσο έντονα, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης.

Τελικά, από την, υπό το Μητροπολίτη, σύσκεψη δεν προέκυψε κάποια λύση και, όπως όλα δείχνουν, θα υποβληθούν δύο προτάσεις προς το Αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ίσως επιλέξει την καλύτερη ή θα τις απορρίψει και τις δύο (παρακάτω εξηγούνται οι προβληματισμοί μας).


ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Δηλώσεις - Ανακοινώσεις - Τοποθετήσεις - Κίνδυνοι


Οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος των δύο ΟΤΑ


Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ (η πρόσκληση κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ στις 29/1/2015)


Βέροια, 16/01/2015
     Αρ. Πρωτ.: 1963

 ΠΡΟΣ:
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ


Πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας στo πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Βέροιας

Έχοντας υπόψη:
1. Την από 22/12/2014 (Αρ. Πρωτ. Δ23/οικ.49505/3609) Πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, στα πλαίσια της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)», για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
2. Την από 07/01/2015 (Αρ. Πρωτ. 14) Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

σας καλεί

σε ενημερωτική συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας, την Πέμπτη 22/01/2015 και ώρα 9.30 π.μ., προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα συγκρότησης «Κοινωνικής Σύμπραξης» στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, με στόχο την παροχή επισιτιστικής και υλικής συνδρομής στους απόρους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
Αντιπεριφέρεια Ημαθίας (με προώθηση στους ενδιαφερόμενους φορείς)
Δήμο Νάουσας (με προώθηση στους ενδιαφερόμενους φορείς)
Δήμο Αλεξάνδρειας (με προώθηση στους ενδιαφερόμενους φορείς)
Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας
Επιμελητήριο Ημαθίας
ΚΑΠΑ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Βέροιας
Α’ Βάθμια Επιτροπή Παιδείας
Β’ Βάθμια Επιτροπή Παιδείας
Ιατρικό Σύλλογο Βέροιας
Φαρμακευτικό Σύλλογο Βέροιας

***


Η Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ (η πρόσκληση εστάλη στις 26/1/2015)


Βέροια 26-01-2015

Η Π.Ε Ημαθίας, ως συντονιστής-εταίρος της διαβούλευσης για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στους κοινωνικούς φορείς της περιφερειακής μας ενότητας, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στην δράση. Η ημερομηνία της προσκλήσεως είναι μέχρι την   Παρασκευή 30η Ιανουαρίου 2015.

Υπεύθυνη συντονισμού η περιφερειακή σύμβουλος κ. Νίκη Καρατζιούλα, τηλέφωνο επικοινωνίας 2331350102, φαξ 2331350226, κινητό 6948308568, email: granom@imathia.pkm.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΠΕ Ημαθίας από την πρώτη σύσκεψη (εστάλη στις 21/1/2015)

Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας προχώρησαν είκοσι (20) φορείς της Ημαθίας, με επικεφαλής της Ιερά Μητρόπολη Βέροιας και τους δήμους Αλεξάνδρειας και Νάουσας, το μεσημέρι της Τρίτης 21ης Ιανουαρίου 2015, το οποίο αφορά τη δημιουργία κοινωνικής σύμπραξης για την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (FAED), με συντονιστή εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία από την ΠΚΜ και αποτελεί βασική προτεραιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και της «Αλληλεγγύης». Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 5+3 ετών και θα χρηματοδοτηθεί εξ΄ ολοκλήρου από την Ε.Ε, με το ύψος της βοήθειας να ανέρχεται πανελλαδικά και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα 330 εκ. ευρώ, με αρμόδιο φορέα το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σε αυτό συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, με φορείς υλοποίησης της κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Καλαϊτζίδης, έχοντας στο πλευρό του τους περιφερειακούς του συμβούλους κα. Καρατζιούλα και κ.Τεληγιαννίδη, αφού ευχαρίστησε για την αθρόα  συμμετοχή τους εκπροσώπους των φορέων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του, τόνισε χαρακτηριστικά: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας η Μητρόπολη μας, οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Νάουσας και οι κοινωνικοί φορείς της Ημαθίας. Στόχος μας η σωστή υλοποίηση του προγράμματος. Εμάς στην ΠΚΜ και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά το να μη μείνει κανένας άπορος έξω από αυτό».
Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε στους συγκεντρωμένους φορείς ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χάρης Αηδονόπουλος, τονίζοντας ότι το αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, εξαρτημένα άτομα κ .α) με κριτήριο εισοδήματος τα 5.907 ευρώ ανά οικογένεια, με την άνοδο του για κάθε παιδί ηλικίας έως 14 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα αύξησης του, με την προσθήκη ειδικών κοινωνικών κριτηρίων.
Το πρόγραμμα αφορά την υλική υποβοήθηση των δικαιούχων, μέσω των δήμων και των κοινωνικών φορέων σε τρόφιμα, ρούχα, είδη καθαριότητας, κλινοσκεπάσματα, είδη πρώτης ανάγκης κ.α, καθώς και την παροχή επιστημονικής υποβοήθησης των ευπαθών αυτών ομάδων ( κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.α).
Στο τέλος της σύσκεψης υπεγράφη ένα αρχικό, άτυπο, πρωτόκολλο συμφώνου συνεργασίας για τη δημιουργία κοινωνικής σύμπραξης υλοποίησης του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας (FEAD) στην Ημαθία, με συντονιστή εταίρο της Π.Ε Ημαθίας.
Υπεύθυνη για τον συντονισμό της δράσης, η οποία είναι στο στάδιο της διαβούλευσης, με την οποία μπορούν να επικοινωνήσουν και όσοι άλλοι φορείς της Ημαθίας ενδιαφέρονται είναι η περιφερειακή σύμβουλος κ.Νίκη Καρατζιούλα ( 6948308568 –email: karatzioula1974@hotmail.gr)

Οι φορείς που υπέγραψαν το σύμφωνο είναι οι εξής:

Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
Π.Ε Ημαθίας
Δήμος Αλεξάνδρειας
Δήμος Νάουσας
Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας
Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας
Γηροκομείο Βέροιας
Γηροκομείο Νάουσας
Όμιλος Προστασίας Παιδιού Βέροιας
Mom in action
Κέντρο Πρόληψης «Πρόσβαση»
Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος»
«Πρωτοβουλία για το Παιδί»
«Τα Παιδιά της Άνοιξης»
ΚΟΙΣΠΕ Ημαθίας «Δεσμός»
Σύλλογος οικογενειών και φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΨΥ) Ημαθίας
Ε.Ε.Σ Περιφερειακό Τμήμα Νάουσας
«Υφάδι» ΑμεΑ Νάουσας
Σύλλογος Νεφροπαθών Ημαθίας
Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Ημαθίας


Τι είναι το Πρόγραμμα -  Ποιος μπορεί να το υλοποιήσει και ποιες οι διορίες, σύμφωνα με το Υπουργείο

Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (νυν Υπουργείο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης), με δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε στο InVeria.gr στις 23/12/20104, αναφέρει σχετικά:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
   Δελτίο Τύπου
                         Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2014


Θέμα : Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναρξη των διαβουλεύσεων για την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ανακοινώνει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)», στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας και κηρύσσει την έναρξη της διαβούλευσης  των κοινωνικών  φορέων από τις 23/12/2014, προκειμένου να διαμορφωθούν  κοινωνικές συμπράξεις για την υλοποίησή του, σύμφωνα και με το άρθρο 45 του νόμου για το νέο ΕΣΠΑ, που ψηφίστηκε στις 18-12-2014.
Η διαδικασία έγκρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)», στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15/12/2014,  με αριθ.  αποφ.  CCI2014GR05FMOP001 .
Η απόφαση έγκρισης του προγράμματος αποτελεί την επιβράβευση των διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  και επισφραγίζει την επιτυχημένη επιλογή πρακτικών και ενεργειών , και διασφαλίζει την εύρυθμη  συνέχιση των διαδικασιών ως προς την υλοποίησή του.
Με αφορμή την ανακοίνωση της Ε.Ε. ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, που υποβάλλαμε τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας ΤΕΒΑ/FEAD, είναι επιβράβευση της καλής προετοιμασίας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και της αποτελεσματικής διαβούλευσης με την Επιτροπή.
Με την έγκριση του προγράμματος, εξασφαλίσαμε 330 εκατ. για το διάστημα 2015-2020, προκειμένου να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους με τρόφιμα, βασικά αγαθά και συμβουλευτική.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με την θεσμική συνεργασία του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας και της Κοινωνίας  των πολιτών. Η Κοινωνική  Σύμπραξη, θεσμική έκφραση  της συνευθύνης  και της συνέργειας όλων, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων με αποτελεσματική διαφάνεια.
Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για υλική συνδρομή στους πλέον αδύναμους, θα αποτελέσουν τα δυο βασικά προγράμματα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας.»

Έναρξη διαβούλευσης
Μετά την έγκριση του Προγράμματος , κηρύσσεται η έναρξη των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση Κοινωνικών Συμπράξεων (μια ανά Περιφερειακή  Ενότητα), μέσω τοπικών διαβουλεύσεων με συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δυνητικών οργανώσεων εταίρων, με σκοπό την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής αντιπροσώπευσης, τόσο σε επίπεδο συμπρατόντων Οργανώσεων Εταίρων, όσο και σε επίπεδο ωφελουμένων, με γεωγραφική μονάδα αναφοράς κατά τεκμήριο την Περιφερειακή Ενότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των δυο μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και των μικρών Περιφερειών.
Τα κριτήρια επιλογής των Οργανώσεων Εταίρων καθορίζονται με γνώμονα την εξασφάλιση του βέλτιστου συνδυασμού εμπειρίας στο αντικείμενο του ΕΠ, γνώση των ωφελουμένων τοπικά και διαχειριστική επάρκεια για λυσιτελή υλοποίηση των πράξεων.
Κριτήρια επιλογής για Επικεφαλής Οργανώσεις Εταίρους:
  • Διαχειριστική επάρκεια της Οργάνωσης Εταίρου
  • Επάρκεια της οργάνωσης Εταίρου να διενεργεί δημόσιες προμήθειες
  • Οικονομική βιωσιμότητά της Οργάνωσης Εταίρου σε σχέση με το μέγεθος και διάρκεια της πράξης


Κριτήρια επιλογής για όλες τις Οργανώσεις Εταίρους:
  • Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Κανονισμού του Ταμείου
  • Η δυνατότητα καταγραφής και παροχής των δεδομένων/πληροφοριών που απαιτούνται από την Διαχειριστική Αρχή ή/και τον Κανονισμό του Ταμείου


Δυνητικές επικεφαλής Οργανώσεις Εταίροι του ΕΠ-Ι είναι:
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου Βαθμού (Δήμοι, Περιφέρειες, Δημοτικά/ Περιφερειακά ΝΠΔΔ ή Κοινωφελείς επιχειρήσεις, καθώς και αντίστοιχες Υπηρεσίες και Φορείς των Περιφερειών).
  • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου


Ως Οργανώσεις Εταίροι, επιπλέον των ανωτέρω, μπορούν να συμμετάσχουν:
  • ΝΠΙΔ πιστοποιημένα στο πλαίσιο του Ν.2646/98 και της ΚΥΑ  Γ.Π:Π(2)γ/οικ. 34029/22-3-2012
  • Καταναλωτικές Οργανώσεις που εντάσσονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Ν.2251/94) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
  • ΜΚΟ που εντάσσονται στο Εθνικό Πιστοποιημένο Μητρώο ή/και μέλη της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ
  • Άτυπα κοινωνικά δίκτυα με πρωτοβουλίες και δράσεις διανομής ειδών σε απόρους σε τοπικό επίπεδο, τα οποία θα πρέπει να πιστοποιηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2646/98 και να υπαχθούν στο Παρατηρητήριο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης (Ν. 4262/2014)

Η Επικεφαλής Οργάνωση Εταίρος και οι Οργανώσεις Εταίροι που συγκροτούν την Κοινωνική Σύμπραξη πρέπει να διαθέτουν:
  • Προηγούμενη εμπειρία με τις ομάδες στόχος της Πράξης
  • Προηγούμενη εμπειρία σχετική με το είδος υλικής στέρησης της Πράξης (π.χ. διανομή τροφίμων)
  • Προηγούμενη εμπειρία σχετική με τα προτεινόμενα συνοδευτικά μέτρα
  • Επάρκεια πόρων (εγκαταστάσεις αποθήκευσης/διανομής, κατάλληλο προσωπικό κλπ) για την υλοποίηση της Πράξης

Ρόλος των Κοινωνικών Συμπράξεων
Το πρώτο τετράμηνο 2015, οι Κοινωνικές Συμπράξεις στο πλαίσιο της «ανοιχτής πρόσκλησης» της εθνικής αρχής θα συνδράμουν τους δυνητικούς ωφελούμενους της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή της περιοχής παρέμβασης που θα επιλεγεί, προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις στήριξης που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος , με βάση τις προθεσμίες και τα κριτήρια που θα προσδιορίζει η Αρμόδια Εθνική Αρχή (Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας) και θα ανακοινώνει η Διαχειριστική Αρχή του Ταμείου (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού – Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).

Η Κοινωνική Σύμπραξη θα έχει την ευθύνη της τελικής επιβεβαίωσης των ωφελουμένων, το συντονισμό και την παρακολούθηση διανομής της υλικής βοήθειας και της επιτόπου παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών, μεριμνώντας για την εφαρμογή της  Οδηγίας 95/46/EC και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων των ωφελουμένων.

Ο ρόλος των Κοινωνικών Συμπράξεων εντοπίζεται:

  • στην ενημέρωση των δυνητικών ωφελουμένων για το πρόγραμμα και τις δυνατότητες στήριξης που παρέχει
  • στην ανάπτυξη μηχανισμού εντοπισμού των αναγκών και στη διαχείριση της διανομής των ειδών, τόσο για τις κεντρικές, όσο και για τις αποκεντρωμένες προμήθειες
  • στη διασφάλιση της συμπληρωματικότητας των Οργανώσεων Εταίρων, και τη συνακόλουθη αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων, τόσο σε επίπεδο συνάφειας δράσεων εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, όσο και σε επίπεδο κάλυψης των ωφελούμενων
  • στην στήριξη δυνητικών ωφελουμένων για την υποβολή αίτησης και την συνδρομή μέχρι την τελική έγκριση / ταυτοποίηση των ωφελουμένων
  • στη συστηματική παροχή επικυρωμένων στοιχείων, μέσω τήρησης συστήματος εξατομικευμένης παρακολούθησης των ωφελούμενων, προς τη Διαχειριστική Αρχή σχετικά με τους ωφελούμενους και την παροχή υλικής και λοιπής στήριξης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζεται η παρακολούθηση του Προγράμματος και η διενέργεια αντικειμενικών αξιολογήσεων

Η διαβούλευση θα διαρθρωθεί σε δύο στάδια:
  • Στάδιο 1ο : Κινητοποίηση/Δικτύωση – Διαβούλευση επί του Προγράμματος –Σχέδιο Συγκρότησης Κοινωνικής Σύμπραξης.
Το Στάδιο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2014
  • Στάδιο 2ο : Προετοιμασία τια την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλογής των πράξεων μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2015

Με τη θεσμοθέτηση των κοινωνικών συμπράξεων διασφαλίζεται  διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, αντιπροσωπευτικότητα  και κάλυψη των πραγματικών δικαιούχων.

Το χρονικό της κόντρας και των επιστολών μεταξύ Βοργιαζίδη - Καλαϊτζίδη

Η κόντρα για το θέμα ξεκίνησε λίγο πριν την πραγματοποιήση της σύσκεψης που συγκάλεσε για το σκοπό αυτό ο Δήμος Βέροιας (έγινε στις 22/1/2015).
Ο Δήμος, με τη πρόσκληση που δημοσιεύθηκε παραπάνω, συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα, αλλά την προηγούμενη έγινε αντίστοιχη σύσκεψη στην Π.Ε. Ημαθίας.

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στα περιστατικά είπε: «Μετά από πολύ καιρό προεργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, στείλαμε την προηγούμενη Παρασκευή πρόσκληση προς κάποιους φορείς, μεταξύ αυτών στη Μητρόπολη, τους άλλους δυο δήμους και την ΚΑΠΑ, για τη σημερινή συνάντηση. Τη Δευτέρα δέχτηκα τηλεφώνημα από την κ. Καρατζιούλα η οποία μου είπε πως μίλησε με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Αηδονόπουλο ο οποίος την ενημέρωσε πως αυτό δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων αλλά της Περιφέρειας. Της εξήγησα πως αυτό είναι λάθος και με παρέπεμψε τον κ. Αηδονόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του μου είπε ότι συμφωνήσαμε με το Υπουργείο ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα το κάνουν οι περιφέρειες και ότι είχαν προγραμματίσει και αυτοί μια συνάντηση σήμερα Πέμπτη, για την οποία δε λάβαμε πρόσκληση. Εξήγησα με τη σειρά μου στον κ. Αηδονόπουλο πως η περιφέρεια δεν έχει καμία κοινωνική δομή, όλες ανήκουν πρωτίστως στο δήμο».

Επίσης, επί του θέματος ανέφερε: «Αυτά δυστυχώς είναι πράγματα παλιών δεκαετιών που δυστυχώς συμβαίνουν και τα καταγγέλλουμε. Αν αυτή είναι η συνεργασία για την οποία μας μιλούσατε κύριε Καλαϊτζίδη, δεν τη θέλουμε. Δε θα γίνουμε παιχνιδάκι για κανέναν κ. Καλαϊτζίδη και Αηδονόπουλο. Σε όλα υπάρχει μια ηθική τάξη και εμείς έχουμε μάθει να την τηρούμε».

***

Μετά τις δηλώσεις αυτές, άμεση ήταν η αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, ο οποίος, με επιστολή μέσω του Τύπου, ανέφερε:

Απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, στις δηλώσεις του δημάρχου Βέροιας

Βέροια 22-01-2015

Αντιπαρερχόμενος ως ανάξια σχολιασμού, τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Βέροιας κ.Βοργιαζίδης περί «πραξικοπηματικών» ενεργειών εκ μέρους μου, στην υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας στην Ημαθία, με συντονιστή-εταίρο την Π.Ε Ημαθίας, δηλώνω τα εξής:
Ο δήμαρχος Βέροιας ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ  ότι από τους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου και του Μητροπολιτικού δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμπράττουν στην διαβούλευση υλοποίησης του προγράμματος υπό την αιγίδα της ΠΚΜ και των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία, ο μόνος που επέλεξε να αυτονομηθεί, είναι ο δήμος Βέροιας.
Επίσης σε όλη τη χώρα  , ακόμη και στην Αττική, αρμόδιοι φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι οι Περιφέρειες και οι αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες.
ΨΕΥΔΕΥΤΑΙ όταν αναφέρεται σε μη πρόσκληση του στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο μου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, το μεσημέρι της Τετάρτης 21ης Ιανουαρίου. Επισυνάπτω το αποδεικτικό του φαξ, το οποίο εστάλη στον δήμο Βέροιας, στις 20 Ιανουαρίου και ώρα 14.51.
Ο δήμος Βέροιας ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ, παρά την  πρόσκληση, στο κάλεσμα της ΠΚΜ, στις 18 Δεκεμβρίου 2014, στην σχετική διαβούλευση που κάλεσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ όταν δηλώνει ότι ήταν  «έτοιμος» για το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο, όταν αυτό βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης και το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει ακόμη καθορίσει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης.
Καλώ τον κ.Βοργιαζίδη να κατανοήσει το γεγονός ότι δεν εξελέγη στην θέση του αντιπεριφερειάρχη, αλλά σε αυτή του δημάρχου.
Ας ασχοληθεί λοιπόν με τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του δήμου Βέροιας και ας αφήσει κατά μέρος τα διχαστικά διλήμματα.
Προσωπικά σέβομαι τον θεσμικό ρόλο που μου ανέθεσε  η μεγάλη πλειοψηφία των Ημαθιωτών, χωρίς να μπαίνω σε «ξένα χωράφια». Αυτή τη νωπή εντολή θα τηρήσω, ενδιαφερόμενος για το σύνολο των συμπολιτών μας στην Βέροια, τη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια.
Η αγωνία μου, στη οποία δήλωσαν συμπαράσταση οι 20 φορείς της Ημαθίας που συνυπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας, είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τους ανέργους, τους εξαρτημένους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες .
Δεν μπορεί να θεωρεί ένας δήμος ότι μπορεί να αναλάβει τον συντονισμό υπηρεσιών οι οποίες βρίσκονται εκτός των διοικητικών του ορίων και βρίσκονται στην διοικητική αρμοδιότητα των δήμων της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας.
Η σωστή προετοιμασία που ισχυρίζεται πως έχει κάνει για την περιοχή αρμοδιότητάς του ο δήμος Βέροιας, θα μας είναι πολύ χρήσιμη έτσι ώστε να μην μείνει ούτε ένας δυνητικός δικαιούχος του προγράμματος χωρίς την παροχή βοήθειας, πράγμα που είναι και το βασικό ζητούμενο για όλους τους φορείς της Ημαθίας που συμμετέχουμε στη Σύμπραξη.
Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλώ φιλικά, αντιλαμβανόμενος τον θεσμικό του ρόλο, να προσέλθει στην διαβούλευση για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, συμπράττοντας με τις υπηρεσίες του, όπως έπραξαν οι ομόλογοι του σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια κ.κ Κουτσογιάννης και Γκυρίνης, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, τα Γηροκομεία της Ημαθίας οι κοινωνικοί φορείς και φυσικά η Μητρόπολη μας.

Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

***

Στην ανακοίνωση του Κ. Καλαϊτζίδη απάντησε την επόμενη μέρα, στις 23/1/2015, ο Κώστας Βοργιαζίδης:

Δήλωση - απάντηση του Δημάρχου Βέροιας για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς απόρους 

Με αφορμή τη σύγχυση που έχει προκληθεί σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» ύστερα από τις αιφνιδιαστικές ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και τις ατυχείς δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη γύρω από το ζήτημα, ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Ο Δήμος Βέροιας ουδέποτε επέλεξε να αυτονομηθεί αλλά αντίθετα γνωρίζει πολύ καλά τις αρμοδιότητες και τα όριά του και δε διεκδικεί μερίδιο από τις αρμοδιότητες άλλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζω ότι ο Δήμος Βέροιας έχει τόσο την επιχειρησιακή δυνατότητα όσο και τη διοικητική αρμοδιότητα να υλοποιεί προγράμματα όπως αυτό της επισιτιστικής βοήθειας προς απόρους. 
Μάλιστα, μέχρι σήμερα πολλοί δήμοι ανά τη χώρα έχουν τεθεί επικεφαλής ως αρμόδιοι φορείς υλοποίησης του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρω το Δήμο Σαρωνικού ως υπεύθυνο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, το Δήμο Μεγάρων για την Π.Ε Δυτικής Αττικής, το Δήμο Κορίνθου για την Π.Ε. Κορίνθου, το Δήμο Τρίπολης για την Π.Ε. Αρκαδίας και το Δήμο Λαμιέων για την Π.Ε. Φθιώτιδας, καταρρίπτοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι σε όλη τη χώρα οι αποκλειστικοί φορείς υλοποίησης είναι οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες. 
Επιπλέον, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι για εμάς θα ήταν ευχής έργον η γνώση της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη την 21η Ιανουαρίου καθώς θα είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τους συμμετέχοντες ότι η Περιφερειακή Ενότητα: 
Δε διαθέτει καμία κοινωνική δομή σχετική με το πρόγραμμα. 
Δεν μπορεί να συντονίσει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα σ’ ένα αντικείμενο που δε γνωρίζει.
Ουδέποτε στο παρελθόν συμμετείχε σε ανάλογο πρόγραμμα αφού οι δήμοι ήταν εκείνοι που υλοποιούσαν πάντα τα σχετικά προγράμματα ως οι κύριοι φορείς εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επειδή ακριβώς γνωρίζω καλά τις αρμοδιότητες του Δημάρχου όσο κι εκείνες του Αντιπεριφερειάρχη ενημερώνω τον κ. Καλαϊτζίδη ότι εκ φύσεως ουδέποτε θα μου ταίριαζε ένας ρόλος με περιορισμένες αρμοδιότητες και βέβαια, αν ο ίδιος επιθυμεί ουσιαστικότερο ρόλο με το να εμπλέκεται σε ξένα προς την Περιφέρεια προγράμματα, ας ζητήσει να επιστραφούν μερικές από τις εκατοντάδες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από τις Περιφέρειες προς τους Δήμους με τον Καλλικράτη. 
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη δε χρειάζεται να έχετε καμία αγωνία για το αν χαθεί έστω και ένα ευρώ από το πρόγραμμα. Απλά αφήστε να το υλοποιήσουν εκείνοι που διαθέτουν γνώση και εμπειρία ετών, δηλαδή οι ΔΗΜΟΙ. Εξάλλου, το πρόγραμμα μπορεί να τρέξει ανεμπόδιστα χωρίς καμία συμμετοχή της Π.Ε. αφού δεν έχει να συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό στην υλοποίησή του. Δεν μπορεί όμως να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή των δήμων.» 

***

Το "σήριαλ" συνεχίστηκε με νέα απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη προς το Δήμαρχο, την ίδια ημέρα:

Βέροια 23-01-2015

Αναφορικά με τις , νέες, δηλώσεις του δημάρχου Βέροιας κ.Βοργιαζίδη για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης, έκανε την εξής δήλωση:

«Δυστυχώς η αλαζονεία και η αμετροέπεια είναι εμφανείς στον επικεφαλής της νέας δημοτικής αρχής στη Βέροια. Δεν πρόκειται να απαντήσουμε. Αφήνουμε μόνους τους αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο ικανούς από τους ικανούς και πιο ίσους από τους ίσους τους.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα υποστήριξης των φτωχών θα κρίνει το αρμόδιο υπουργείο αν είναι πιο ικανός να το υλοποιήσει σε όλη την Ημαθία μόνος του ο ένας από τους τρεις δήμους  ή η σύμπραξη της Π.Ε. Ημαθίας  με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς του τόπου μας.

Συνεχίζουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στο δρόμο της συνεργασίας με όλους τους θεσμικούς φορείς της Ημαθίας οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέσα από συνέργειες μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας».

Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

***

Ο Δήμαρχος δεν συνέχισε να απαντά προσωπικά στον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά στις 28/1/2015, ήρθε η παρακάτω ανακοίνωση, ως έμμεση απάντηση, ότι δηλαδή, ο Δήμος συνεχίζει κανονικά...

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» από το Δήμο Βέροιας 
Σε συνέχεια της από 22 Ιανουαρίου ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανοικτής διαβούλευσης για τη συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης», ο Δήμος Βέροιας ως συντονιστής – εταίρος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» απευθύνει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος μπορούν να κατατεθούν μέχρι το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015. 
Ως υπεύθυνος συντονισμού ορίζεται ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού, Θεόφιλος Κορωνάς, τηλέφωνο επικοινωνίας 2331028664, φαξ 2331075664, κινητό 6974996363, email: tkoronas@hotmail.com . 


ΚΙΝΔΥΝΟΣ να χαθεί το πρόγραμμα

Πέρα από την κόντρα, που σε τελική ανάλυση δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον κόσμο, προκύπτουν κάποια σοβαρά ζητήματα - ερωτήματα: 

- Τι θα γίνει αν σταλούν δύο διαφορετικές προτάσεις από την Ημαθία, από τη στιγμή που δικαιολογείται μία από κάθε νομό; 

- Πόσο πιθανό είναι να απορριφθεί τελείως το πρόγραμμα ή να έρθει "κουτσουρεμένη" χρηματοδότηση;

- Αν χαθεί το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ευρώ που θα πήγαιναν σε ευπαθείς ομάδες, ποιος θα φέρει την ευθύνη; 

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Κανάβας, Τεχνικός Σύμβουλος του Προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης στο Δημαρχείο της Βέροιας, στις 22/1/2015, ότι το αρχικό κείμενο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους μιλά για υλοποίηση σε επίπεδο Δήμων. "Οι Ευρωπαίοι είναι σαφέστατοι στους ορισμούς τους. Το Πρόγραμμα έχει ως συστατικό επιτυχίας του την κουλτούρα συνεργασίας ετερόκλητων φορέων. Μπορεί να υπάρχουν διαθέσεις προβολής, ωστόσο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, εκτός ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 3,8 εκατ. ευρώ, με τη δυνατότητα όμως συγχρηματοδότησης του ενός κλάδου του Προγράμματος με το ΕΣΠΑ. Η φιλοσοφία της Ε.Ε. δεν είναι απλώς μια συστηματική στήριξη ανθρώπων που την έχουν αναγκη. Τέτοια προγράμματα φάνηκαν αναποτελεσματικά στην συνολική κάλυψη πληθυσμών. Αντίθετα πρέπει να βρεθούν οι πληθυσμοί που χαρακτηρίζονται ως φτωχοί. Το ΤΕΒΑ με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις των επισιτιστικών, της ένδυσης, της υπόδησης, αλλά και υπηρεσιών ψυχολογικής & κοινωνιολογικής υποστήριξης, όπως και νομικών υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο οι Δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν και νέες δομές για απορρόφηση των αναγκών αυτών των ανθρώπων με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη", είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε ότι με την ενημερωτική σύσκεψη των τοπικών φορέων θεμελιώνεται η εφαρμογή του Προγράμματος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης
Πληροφορίες από veriotis.gr και faretra.info

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο