Ιερομόναχος από Βέροια για... Νεοέλληνες και έθιμα: "Δεν υπάρχει πιό άσχετη γιά να μην πώ μπάσταρδη ράτσα..."


Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε ανάρτηση στο facebook του γνωστού ιερομόναχου Πορφύριου Μπατσαρά, ηγουμένου της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας, σχετικά με τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και, γενικότερα, του Αγίου Δωδεκαημέρου (έως τα Φώτα).

Δείτε το σχόλιο:



Περί εθίμων... των Χριστουγέννων
Όλα τα δαιμονικά έθιμα των Χριστουγέννων τα αναβιώνουμε. Ευτυχώς δεν υπάρχουν καμινάδες να αρχίσουν να κατεβαίνουν και οι Καλλικάντζαροι... και όλα αυτά γιά να "θυμίσουν" τα Χριστούγεννα. Το ότι γιορτάζουμε την Γέννα του Θεανθρώπου μάλλον το ξεχάσαμε. τα νιάτα φορούν και μεταμφιέζονται σε Ρουγκάτσια και σε Μωμόγερους, δηλαδή δαιμονικές υπάρξεις, και οι γονήδες καμαρώνουν που τα παιδιά τους ντύνονται/γίνονται δαίμονες. και όλα αυτά γίνονται γιά να... γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.
Το να πάν στην Εκκλησία το θεωρούν κούραση και το θεωρούν ... επικίνδυνο.
Τί να πεις, με τον Νεοέλληνα;! Δεν υπάρχει πιό άσχετη γιά να μην πώ μπάσταρδη ράτσα...



Προφανώς, ο Αρχιμ. Πορφύριος ήθελε να καυτηριάσει την στάση όσων δεν πηγαίνουν στην εκκλησία, ειδικά τα Χριστούγεννα, αλλά και να επισημάνει την παγανιστική προέλευση των εθίμων που αναφέρει. Ωστόσο, από την στηλίτευση μέχρι να ισχυρίζεται ότι γίνονται δαίμονες τα παιδιά, μάλλον είναι αυτό που προκαλεί τα όποια αρνητικά σχόλια και, προφανώς, τον... πονοκέφαλο στη Μητρόπολη, καθώς πληροφορούμαστε ότι ήδη πολλοί σύλλογοι εξέφρασαν έντονα παράπονα για τα όσα είπε ο Ηγούμενος.

Οι "μωμόγεροι" της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας περνούν έξω από τη Μητρόπολη Βέροιας (Δεκέμβριος 2015)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο