Τα πάνω κάτω φέρνει ο "νέος Καλλικράτης" - Νέοι δήμοι,"τελωνεία" μεταξύ περιοχών και η Κρ. Βρύση έρχεται στην Π.Ε. Ημαθίας


Ριζικές αλλαγές στο τοπικό πολιτικό σκηνικό φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ (ο "νέος Καλλικράτης"), που εισηγείται ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ


Πέρα από την απλή αναλογική στους δήμους, ειδικά στην Ημαθία προβλέπεται η δημιουργία ακόμα 2 έως 3 Δήμων στην Ημαθία και ήδη τα σενάρια πήραν φωτιά και αναμένεται να έχουμε πολλές ανακατατάξεις. 

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά: 


ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
- Οι μέχρι σήμερα 3 Δήμοι της Ημαθίας αναμένεται να γίνουν 5, ίσως και 6. Δηλαδή, οι Δήμοι Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας και, επιπλέον, θα δημιουργηθεί ο Δήμος "Κάμπου Ναούσης", όπου θα περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες (πρώην Δήμοι) Ειρηνούπολης και Ανθεμίων, ο Δήμος "Κάτω Αλιάκμονος", στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες (πρώην Δήμοι) Βεργίνας, Μακεδονίδος και Μελίκης. 

Ακόμη, υπάρχει η πιθανότητα, αν και μικρή, να γίνει ακόμη ένας Δήμος στην καρδιά της Ημαθίας, παίρνοντας μάλιστα και περιοχή από την γειτονική Πέλλα. Πρόκειται για τους πρώην Δήμους Αντιγονιδών (Καβάσιλα κλπ) που θα ενωθεί με τον πρώην Δήμο Κρύας Βρύσης, του Νομού Πέλλας. Πιθανό όνομα του νέου Δήμου είναι το "Δήμος Βάλτου Γιαννιτσών".

Επί του θέματος αντιδρά έντονα η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη  και ήδη έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό, απειλώντας μάλιστα πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα δηλώσει την ανεξαρτητοποίησή της από το κόμμα. Ανάλογες αντιδράσεις έχουν και άλλοι τοπικοί βουλευτές, αλλά και ο Δήμος Πέλλας (Γιαννιτσών).

Να σημειωθεί ότι η αποτύπωση του χάρτη είναι ενδεικτική και όχι ακριβής για τα όρια των δήμων, ενώ το πράσινο χρώμα μεταξύ των Δήμων Αλεξάνδρειας και Βάλτου θα σηματοδοτεί τα σύνορα των δύο Δήμων, εφόσον ιδρυθεί ο δεύτερος. Διαφορετικά, όλος ο Αλεξάνδρειας θα είναι με τα σημερινά όρια, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μελίκης. 


ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
- Από το νομοσχέδιο προβλέπεται να δημιουργηθούν ειδικού καθεστώτος περιοχές, όπου οι Δημοτικές Αρχές θα μπορούν να κηρύσσουν τους Δήμους "αυξημένης προστασίας", διατηρώντας μάλιστα το δικαίωμα να δημιουργούν στις εισόδους των Δήμων τους (στα όρια) ειδικά σημεία ελέγχου για το ποιος βγαίνει και μπαίνει (κάτι σαν Τελωνείο). Αυτό αποσκοπεί, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό του νομοσχεδίου, προκειμένου να διαφυλαχθεί η καθαρότητα και η ανωτερότητα ορισμένων περιοχών, που κινδυνεύει να διαταραχθεί. 


ΤΟΠΙΚΟΙ "ΣΕΡΙΦΙΔΕΣ" ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ
- Καταργούνται τα Τοπικά Συμβούλια και σε κάθε χωριό θα ορίζεται ένα είδος τοπικού "σερίφη", ο οποίος θα ονομάζεται "Δημοτικός Εντεταλμένος". Τα καθήκοντά του θα είναι περίπου ανάλογα με τους σημερινούς προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά θα έχει και πολλές από τις αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών (πχ: επιβολή προστίμων για παραβάσεις).


"ΓΚΡΙΖΕΣ" ΖΩΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΥΠΑΓΩΓΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
- Ένα από τα πιο ριζοσπαστικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο έχει φέρει και τις περισσότερες αντιδράσεις, είναι η πρόβλεψη για την ύπαρξη περιοχών εντός των Νομών που δεν θα υπάγονται σε κανένα Δήμο, αλλά απευθείας στην Κεντρική Κυβέρνηση. Σκοπός αυτής της πρόβλεψης είναι να μπορεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός να αξιοποιεί σύμφωνα με τους στόχους τους περιοχές (αγροτικές ή δασικές), χωρίς να υπάρχει ο "βραχνάς" της τοπικής κοινωνίας. 

Στην Ημαθία προς το παρόν δεν φαίνεται να δημιουργούνται τέτοιες περιοχές, ωστόσο υπάρχει έντονη φημολογία για υπαγωγή στο καθεστώς σε δύο σημεία, ένα στον κάμπο της Νάουσας και ένα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, προκειμένου να μην υπάρξει κωλυσιεργία στο θέμα της επένδυσης της φαρμακευτικής κάνναβης.

***

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν τελικά ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα αλλάξουν όλα και μάλιστα ριζικά. Όπως και να έχει, όλα αναμένεται να τελειώσουν περί τα μέσα Μαΐου του 2018, όταν και θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Με πληροφορίες από ypes.gov.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο