Μιχάλης Χαλκίδης: «Γιατί δεν αποζημιώνονται ακόμη οι παραγωγοί κερασιών του νομού Ημαθίας;»

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη, λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση: 
  
Με αφορμή την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς κερασιών, καθώς και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας αγρότη που δημοσιεύθηκε, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα δεχόμουν την οποιοδήποτε άσκηση κριτικής για τυχόν λάθη ή παραλήψεις μου. Δεν θα δεχόμουν, όμως, την όποια προσπάθεια συκοφάντησής μου, όταν μάλιστα αυτή αγγίζει τα όρια της σκοπιμότητας.
Η πολιτική σταδιοδρομία και παρακαταθήκη του καθένα μας διαγράφεται από ότι αυτός αφήνει ως εγχείρημα ήθους και αξιοπρέπειας. Η δική μου μέχρι τώρα πορεία στην πολιτική σκιαγραφείται από τις συνεχείς παρεμβάσεις μου από το βήμα της Βουλής αλλά και από τους επίμονους εξωκοινοβουλευτικούς αγώνες μου και την ουσιαστική παρουσία μου στα προβλήματα των πολιτών. 

Εν προκειμένω, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών, εν πρώτοις, κατανοώ την αγωνία των αγροτών κερασοπαραγωγών του Νομού μας. Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω πως τα λάθη και οι παραλήψεις της κυβέρνησης θα πρέπει να αναζητούνται από εκείνους που πρέπει και όχι από εκείνους που, όταν ήταν κυβερνητικοί βουλευτές όχι μόνο στάθηκαν στο πλευρό των αγροτών, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν πολύ πιο μπροστά από τα προβλήματά τους. 

Ηθικοί και πολιτικοί λόγοι με υποχρεώνουν να διαψεύσω την επιστολή  αγρότη που δημοσιεύθηκε σήμερα και να υπενθυμίσω σε όλους όσους έχουν ασθενή μνήμη, ότι, ακόμη και τώρα, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, εξακολουθώ να είμαι πάντοτε δίπλα στον αγρότη, στον εργαζόμενο, στον μικρομεσαίο, στον επαγγελματία. 

Παρακάτω λοιπόν κατατίθεται μια σειρά παρεμβάσεων μου επί του θέματος των αποζημιώσεων των αγροτών γενικότερα αλλά των κερασοπαραγωγών συγκεκριμένα : 
 
1) Στις 9 Φεβρουαρίου 2011, κατά την επίσκεψη του Υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, στην Ημαθία, στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας παρουσία όλων παραγωγικών φορέων, με θέμα τη μη καταβολή οφειλών του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς του Νομού μας, ήμουν ο μόνος Βουλευτής ο οποίος έκανε παρέμβαση και ο μόνος ο οποίος με την τοποθέτησή μου επισήμανα στον Υπουργό το πρόβλημα το οποίο αποδέχθηκε και ο ίδιος. Σημειωτέον, ότι το οφειλόμενο ποσό για την Ημαθία και την Πέλλα ανέρχεται σε 40 - 50 εκατ. ευρώ περίπου εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχει αποπληρωθεί μόνον το 1 εκατ. ευρώ.
2) Στις 28 Ιανουαρίου 2011, με δήλωσή μου η οποία δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες κάλεσα τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, καθώς και τις υφιστάμενες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν στην άμεση αποπληρωμή των αποζημιώσεων αποφεύγοντας κάθε προκλητική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
3) Στις 6 Δεκεμβρίου 2010, στην παρέμβασή μου από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της επίκαιρής επερώτησης με θέμα τις αποζημιώσεις των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών και σπαραγγοκαλλιεργητών όπου τόνισα στον τότε Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Κουτσούκο,  ότι :
«Με τα καιρικά φαινόμενα κ. Υφυπουργέ δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Ούτε το ΔΝΤ, ούτε οι δανειστές μας. Οι αγρότες θέλουν ένα Κράτος σύμμαχο και βοηθό όταν οι θεομηνίες τους χτυπούν εκεί που δεν το περιμένουν. Σας ερωτούμε λοιπόν κ. Υφυπουργέ: Θα αποζημιώσετε το σπαράγγι και τη δενδροκαλλιέργεια (ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, ακτινίδια, κεράσια, κτλ); Έχει περάσει πάνω από ενάμιση χρόνος και η Πολιτεία δεν έκανε τίποτα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις οικογένειες των παραγωγών και τις τοπικές κοινωνίες;»
Σημειωτέον, ότι τη σχετική ερώτηση απηύθυνα στο αρμόδιο Υπουργείο, ήδη από τις 13 Μαΐου του 2010, ωστόσο τότε δεν είχε συζητηθεί και για το λόγο αυτό την κατέθεσα εκ νέου στις 17 Νοεμβρίου του 2010.
4) Στις 26 Μαΐου του 2010, πάλι με ερώτησή μου την οποία κατέθεσα στη Βουλή ζήτησα από την τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, να δώσει άμεσα εντολή, ώστε να επισκεφθεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ τις πληγείσες καλλιέργειες και να γίνει ακριβής αποτύπωση – άρα και έγκαιρη δρομολόγηση αποζημίωσης – για τις ζημίες που προκλήθηκαν.
5) Στις 14 Ιανουαρίου 2010, με επίκαιρη επερώτησή μου προς την τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου την οποία κατέθεσα στη Βουλή ζήτησα τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων των αγροτών.  

Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του πολυετούς αγώνα μου στο πλευρό των αγροτών.
Κατόπιν τούτων, θεωρώ, πως ουδεμία αμφιβολία θα πρέπει υφίσταται για τις ενέργειές μου προς όφελος των αγροτών, τουλάχιστον από εκείνους που μπορούν να δουν με τα μάτια της αλήθειας και όχι της πολιτικής σκοπιμότητας.
Αν η επικαιρότητα κάποιους τους προλαβαίνει, τότε αυτοί θα πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες από τον εαυτό τους και όχι από εμένα.
Τίποτε δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται, αγαπητέ φίλε, από την Χαρίεσσα. Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να σε οδηγεί σε καταστάσεις απελπισίας και να μετατρέπει την οργή σου σε χείμαρρο κατηγορίας σε βάρος όλων.
Κλείνοντας, καλούμε για μια ακόμη φορά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί σε άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, δίνοντας έτσι ελπίδα αισιοδοξίας στα αγροτικά νοικοκυριά, τα οποία ήδη καλούνται να καταβάλουν έξοδα για την προετοιμασία της νέας καλλιεργητικής περιόδου».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο