Παραχώρηση 17.000 στρεμμάτων με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες

Την παραχώρηση σε αγροτοκτηνοτρόφους με ευνοϊκούς όρους 17.000 στρεμμάτων γης, που βρίσκονταν «στα αζήτητα» εδώ και δεκαετίες, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης. Το υπουργείο σκοπεύει να προσκαλέσει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν εκτάσεις όμορες με τα «αζήτητα» αγροτοτεμάχια να τα αγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία ή να τις νοικιάσουν με χαμηλό τίμημα.

Ο υπουργός, μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, εξήγησε ότι πρόκειται για «ξεχασμένες» δημόσιες εκτάσεις που εντοπίστηκαν από έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Μετά από δύο εβδομάδες, ανέφερε, το υπουργείο θα προβεί σε διακήρυξη-πρόσκληση, με την οποία θα κληθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις όμορες με τις εκτάσεις αυτές είτε να τις αγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία είτε να τις νοικιάσουν με συμβολικό τίμημα.

Πρόκειται για 5.345 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 17.145 στρεμμάτων, και οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα πρέπει απαραίτητα να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και καλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια. «Θα παραχωρηθούν με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργηθούν γεωργικές καλλιέργειες, ή εκτροφές ζώων της επιλογής τους, στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούμε, με το «καλάθι προϊόντων της περιφέρειας», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου για το «καλάθι προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας», στη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ. Όπως είπε ο υπουργός στην ομιλία του, στόχος του υπουργείου είναι η ανάδειξη της περιοχής σε κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, ενώ μεταξύ των προϊόντων εξαγωγικού προσανατολισμού, που προτείνει το υπουργείο για το καλάθι, είναι: βαμβάκι, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδιο, μήλα, σπαράγγι, κρασί - επιτραπέζια σταφύλια, καπνός, αρωματικά -φαρμακευτικά φυτά και φέτα.

Με στόχο την επιτυχή λειτουργία του νέου θεσμού, το υπουργείο προτείνει, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση αγροτοδιατροφικών συμπράξεων, με πρωτοβουλία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία δημοπρατηρίου και κέντρου διαμετακόμισης αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα ιδρυθεί κέντρο αγροτικής ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, ότι θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα, ιδιοκτησίας του υπουργείου, ενώ απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, τους ζήτησε να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για την παραγωγή πιστοποιημένων - ποιοτικών προϊόντων.

Πηγή: in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο