Εικόνες ΑΙΣΧΟΥΣ στο Βήμα του Απ. Παύλου - Πριν και Μετά (Επιστολή και φωτογραφίες κατοίκου της Βέροιας)

Είναι μια αρχή αυτό.
Η πρώτη εικόνα ήταν η κ. Αρχοντάκη, Αντιδήμαρχος Βέροιας. Με μια σακούλα και σκούπα στα χέρια. 

Ανέβαινε στο Βήμα Αποστόλου Παύλου. Θα βρήκε, σκέφτηκα, πάλι κανένα αδέσποτο νεκρό από φόλα και πάει να το πάρει. 

Πήγα να δώ και να βοηθήσω αν χρειαστεί. Είναι γνωστή εδώ και χρόνια για την φιλοζωϊκή της δράση η Αντιδήμαρχος. 
Είναι πολύ σπάνιο να βρείς κάτι και να πείς καλή κουβέντα για τους κατά τόπους άρχοντες. Και αν «σκάσει» κάτι καλό, είναι άλλα εκατό που το επισκιάζουν. 

Δεν μπορείς να βλέπεις το ένα καλό και να κλείνεις στα εκατό που σε απογοητεύουν. Η εικόνα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ήταν και αυτή η ντροπή της Βέροιας. Μεγάλη ντροπή, που την έβλεπαν οι επισκέπτες χρόνια τώρα. Μια πλήρης εγκατάλειψη. 

Εκεί λοιπόν, εκτός από την κ. Αρχοντάκη, είδα και τον σύζυγό της, τον  Αντιδήμαρχο καθαριότητας, κ. Θεοδωρίδη, και τέσσερα πέντε άτομα ακόμη. Ήταν εργαζόμενοι από το Μακροχώρι. Από τον τέως Δήμο Αποστόλου Παύλου και μόνον. Καθάριζαν τα χυδαία γραπτά από πιτσιρικάδες, δίπλα στο ψηφιδωτό, μάζευαν σκουπίδια, ξεκολλούσαν μαστίχες από το μάρμαρο, μάζευαν σύριγγες. 

Έφεραν και  βυτίο με νερό για πλύσιμο όλου του χώρου. Από τη γειτονιά, είδε τι γινόταν, γνωστή Δημοσιογράφος, η Μαργαρίτα και έπιασε και αυτή δουλειά. Σύνολο κανένα δίωρο.

Γιατί γράφω αυτές τις γραμμές; Γιατί είναι κατάντια η εικόνα ενός μνημείου που χαρακτηρίζει την πόλη. Γιατί Αντιδήμαρχοι δεν πήγαν να επιβλέψουν αν τα κάνουν καλά κάποιοι εργάτες. Γιατί και αυτοί δούλευαν στα χόρτα, τη λάσπη και τα νερά. 

Γιατί ήρθαν από άλλη περιοχή εργαζόμενοι, εθελοντικά παρακαλώ, ημέρα Σάββατο. Γιατί δεν ήταν Βεροιώτες. Γιατί δεν ήρθαν άλλοι τόσοι από τη γειτονιά. Γιατί αφήσαμε το  μνημείο στην τύχη του. Γιατί αυτό που είδα και κατέγραψα, είναι μια άλλη και καλή αρχή. Γιατί αν δεν δούμε διαφορετικά τα πράγματα, κακό της κεφαλής μας. Γιατί ίσως φιλοτιμηθούν και άλλοι για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι δικά μας είναι και όσα κοινά δεν είναι στην ιδιοκτησία μας. Γιατί πρέπει να σταματήσουμε την ντροπή από την πόλη.
 
Στο τέλος της δουλειάς, το Βήμα άλλαξε όψη. Είπανε ότι μετά την 25η Μαρτίου, θα συνεχίσουν τα υπόλοιπα. Να δούμε. Σαν Βεροιώτης, ευχαριστώ τους Μακροχωρινούς που με έκαναν να ντρέπομαι και έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς.      

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/3/11, 5:00 μ.μ.

    ...
    Οι αδαείς και δεισιδαίμονες Ελληνες ήταν αδιάφοροι για την τέχνη και τα μνημεία τους".;

    Οι Ελληνες που πολύ μετά του Περικλή δημιούργησαν τα θαύματα της Βυζαντινής Τέχνης. Οι Ελληνες που, ακόμα και κάτω από την Οθωμανική κατοχή, δημιούργησαν σχολές τέχνης και χειροτεχνίας. Οι ΄Ελληνες που παρά 400 χρόνια τουρκικής κατοχής, διατήρησαν με πείσμα τη γλώσσα και τη θρησκεία τους. Οι ίδιοι ΄Ελληνες που κατά τον αγώνα για την ανεξαρτησία τους έστειλαν στους Τούρκους στρατιώτες βόλια να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Ναι, εναντίον τους.
    Οι Τούρκοι στρατιώτες κλεισμένοι στην Ακρόπολη έμειναν από πολεμοφόδια και άρχισαν να καταστρέφουν τις κολώνες για να αφαιρέσουν το μολύβι να κάνουν με αυτό βόλια. Οι ΄Ελληνες τους έστειλαν πολεμοφόδια με το μήνυμα, "Να τα βόλια, μην αγγίξετε τις κολώνες".
    Όχι δεν είναι λόγια μιας ταπεινής αναγνώστριας
    Είναι ο λόγος μιας μεγάλης ελληνίδας,της Μελίνας Μερκούρη στο Oxford Union την εποχή που πάλευε
    για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
    Το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μου ανεξάρτητου
    αξιώματος,μου θύμισαν ότι τελικά δεν είναι όλοι
    αδιάφοροι με έκανε να ανατρέξω στον παραπάνω λόγο
    Εύχομαι το μέλλον να δικαιώσει όλους εκείνους τους ρομαντικούς που χρόνια τώρα ονειρεύονται μια άλλη ΒΈΡΟΙΑ

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ21/3/11, 2:11 π.μ.

    Ο κος Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι παντρεμένος με την κα Ευγενία Ασικίδου και όχι με την κα Αρχοντάκη. Αν γίνεται να διορθωθεί το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/3/11, 10:16 π.μ.

    Μήν το ξανακάνετε. Θα σας πούνε λαϊκιστές.
    Πάντε για καφέ.
    Πάντε όπου θιέλετε. Σε πανηγύρια και χωροεσπερίδες.
    μΌΝΟ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΆΝΕΤΕ. Τίποτε μην κάνετε, για να μπορούν κάποιοι να λένε μετά ότι δεν κάνετε τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο σύζυγος της Βέτας Αρχοντάκη είναι ο γνωστός γιατρός Τάκης Γεωργίου, ο οποίος διακρίνεται και στη φωτογραφία.

    Όντως, η διατύπωση του κειμένου του αναγνώστη μας ίσως μπερδεύει, αλλά με μια πιο προσεχτική ματιά, γίνεται αντιληπτό ότι η κα Αρχοντακη, ο σύζυγός της και ο κ. Θεοδωρίδης είναι τρία διαφορετικά πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ21/3/11, 1:07 μ.μ.

    Έχετε δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/3/11, 4:43 μ.μ.

    Όταν κάνεις κάτι υποτίθεται εθελοντικά και χωρίς να θέλεις να προβληθείς και αυτο το αποθανατίζει φωτογραφικός φακός και δημοσιεύεται σε blogs κάτι άλλο δείχνει.....Δεν είναι τόσο χαζός ο κόσμος.
    Άλλωστε η δουλειά του αντιδημάρχου δεν είναι αυτή και φυσικά είναι λαικισμός αγαπητέ μου ανώνυμε. Τότε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ να πάει να σκάβει και να περνάει σωλήνες να ξεβουλώνει αποχετεύσεις, ο αντιδήμαρχος τεχνικών να πηγαίνει να ρίχνει άσφαλτο, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ να παίζει σε παραστάσεις, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ να κάνει συναυλίες, Ο αντιδήμαρχος για τα νεκροταφεία να σκάβει λάκους....
    Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι ολα αυτά είναι λαικισμοί που γίνονται για να καλύψουν την ανεπάρκεια κάποιον. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας φροντίζει με το σωστό σχεδιασμό και την υπέυθυνη διοίκηση που θα ακολουθήσει, να λειτουργεί έτσι η υπηρεσία που να είναι καθαρό και το Βήμα Απ.Παύλου. Η αντιδήμαρχος οικονομικών μπορεί να φροντίσει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Άντε να δούμε και τον Βενιζέλο πάνω σε F16 να πετάει πάνω απο Λιβύη. Έλεος με τους λαικιστές. Η ανικανοτητα τους δεν μπορεί να καλυφτεί με την υποτιθέμενη εθελοντική αλλά φωτογραφιμένη και δημοσιευμένη προσπάθεια απο "άσχετο" με τους εικονιζόμενους ΚΑΤΟΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ? Φροντίστε να δουλέψει σωστά αυτή η πόλη και αφήστε τα ..............

    ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/3/11, 8:03 π.μ.

    Διαφωνώ με τον 4.43. Μπορεί ο καθένας να λέει ότι αυτός εκτιμά. Όμως, η ουσία είναι ότι το Βήμα, είναι καθαρό. Το να αγανακτούμε, δεν φτάνει. Μακάρι να γίνονται τέτοια και να προβάλονται ως παράδειγμα. Είμαστε στον πάτο της κατάντιας όλοι μας. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία όχι μόνον για αυτά αλλά, για όλα. Υπάρχει κάπου όμως; Μάλλον ο αγανακτησμένος πολίτης, είναι συνηθισμένος ως γκόλντεν μπόϊς. Διοίκηση είναι, γραφείο, υπολογιστής, γραβάτα, ΄σαμσοναϊτ και εισηγήσεις σε συνέδρια. Αυτός ο τρόπος, μας βούλιαξε συλλογικά. Και τελικά τι έκαναν; Ένα τόσο απλό γεγονός, είναι δυνατόν να αμαυρώσει τον εθελοντισμό ως λαϊκισμό; Εμπρός λοιπόν να το ξαναβρωμίσουμε, για να υπάρχει υπηρεσία που θα το διορθώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου μπράβο σας για την εθελοντική σας εργασία, μπράβο και στους Μακροχωρινούς, ευχαριστούμε πολύ.
    Μην νομίζετε όμως ότι απευθύνεστε σε χαζούς. Αν δεν ήσασταν στα της δημοτικής διοίκησης θα κάνατε την ίδια ενέργεια? Γιατί δεν το κάνατε και προηγουμένως? Ασφαλώς, λοιπόν, και είστε λαϊκιστές και μάλιστα άγαρμποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος30/3/11, 8:48 μ.μ.

    Πάλι τα ίδια με τον 7:12. Όποιος ελιναι στη Δημοτική Αρχή, δεν θα πρέπει να κάνει απολύτως τίποτε γιατί θα τον πούνε λαϊκιστή. Μα αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω. Αν είσαι σε οποιαδήποτε αρχή, πρέπει να δείνεις το παράδειγμα. Το αν είσαι όχι λαϊκιστής αλλά, παπατζής, ο χρόνος θα το αναδείξει. Με μια κίνηση, σε μια ώρα, δεν μπορείς να κρίνεις κανέναν.
    Θέλει χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κ. Ανώνυμε δεν σε έκρινε κανένας "με μια κίνηση,σε μια ωρα". Την άποψή μου είπα. Ότι δεν είμαστε χαζοί, δηλαδή, οι πολίτες της Βέροιας. Εσύ θεωρείς ότι δίνεις το παράδειγμα με αυτό τον τρόπο, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η όλη ιστορία γίνεται για λόγους ψηφοθηρίας και αυτοπροβολής, αφού δεν υπάρχει έργο να επιδείξεις. Τι να κάνουμε??? Διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η υπόθεση μυρίζει καλάμι ... μπας και ο επί καλάμου καθήμενος ξαναχτυπά; γιατί τόση αντιπαράθεση για ένα απλό ζήτημα; οι μεν προσέφεραν (αν πρόσφεραν) στο κοινωνικό σύνολο λίγες στιγμές καθαριότητας, έστω και με αυτόν τον όχι και τόσο συνηθισμένο τρόπο, ενώ οι δε κάθονται και σκάζουν για το αν το έκαναν για προβολή κλπ. Δε θέλει και πολύ μυαλό ρε παιδιά. Το image making είναι πλέον ρουτίνα της Ελλαδάρας μας. Αυτούς τους πολιτικούς ψηφίζουμε, αυτούς έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο