Πραγματοποιήθηκε το περασμένου Σάββατο ημερίδα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ημαθία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με τίτλο ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Βέροια. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ο αιδεσιμότατος π. Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αναστάσιος Κονακλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κων/νος Καραπαναγιωτίδης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης για την Π.Ε. Ημαθίας κ. Δημήτριος Μούρνος,  η νομαρχιακή εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κα Μανωλοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών του Δ. Βέροιας κ. Κων/νος Βοργιαζίδης, η εκπρόσωπος του Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Ελισάβετ Θωϊδου, επίκουρη καθηγήτρια χωροταξίας και περιφερειακού σχεδιασμού (Βέροια), η κα Μάγδα Σεγκούνη – Τζένου, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, ο ειδικός σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Γιάννης Λαμπίδης, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας κ. Χρυσούλα Τσαρούχη, η  καθηγήτρια στο Τμήμα Χωροταξίας και Ανάπτυξης (Βέροια) κα Ελένη Παπαδοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Απ. Παύλου και δημοτικός σύμβουλος Βέροιας κ. Απ. Νεστορόπουλος κ.ά. Τη συνάντηση συντόνισε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών  κ. Γιώργος Μιχαλιάς.
 
Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους με την ευχή για συνεργασία όλων προς επίτευξη των στόχων της Ημερίδας. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι κ.κ. Μούρνος, Κονακλίδης και Βοργιαζίδης. Εισηγήτρια της Ημερίδας ήταν η κ. Αναστασία Μιχ. Πάπαρη, αρχιτέκτων Α.Π.Θ. – πολεοδόμος /urban designer Πανεπ. Λονδίνου (U.C.L., The Bartlett, M. Phil.) η οποία ανέπτυξε το θέμα ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ. Αφού ευχαρίστησε όσους υποστήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο την εργασία, αναφέρθηκε στα ζητήματα, που απασχολούν σήμερα την Ημαθία και αντανακλώνται στο γεωγραφικό της χώρο (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας, πολιτισμός, τουρισμός, προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος στις πόλεις, τους οικισμούς και το εξωαστικό περιβάλλον, μεταφορές, δίκτυα κ.ά.). Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες του πολιτισμού και  της αειφορίας, προτείνοντας ένα νέο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης για την Ημαθία, ικανό να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση, η οποία δεν είναι μονοσήμαντα οικονομική. Εστίασε την προσοχή της στα ζητήματα της αστικής χωρικής ανάπτυξης (υποβαθμισμένες γειτονιές, ιστορικά κέντρα κ.ά.) και σε ειδικά ζητήματα, που εμφανίσθηκαν στη διεθνή πρακτική, όπως η βιώσιμη κινητικότητα, ο βιοκλιματικός αστικός σχεδιασμός, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η διαπολιτισμικότητα. Επίσης, πρότεινε την προσαρμογή του συσταθέντος με ΦΕΚ Οργανισμού Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδιασμού Ν. Ημαθίας στα νέα διοικητικά δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κα Θωίδου ανέπτυξε τη σημασία των χωρικών πολιτικών και των ‘τοποκεντρικών’ προσεγγίσεων στη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς και τις σημαντικές δυνατότητες χωρικής ανάπτυξης της Ημαθίας. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης, που εδρεύει στη Βέροια, με τους τοπικούς φορείς σε ζητήματα σχετικά με το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης τέτοιων μελετών για τις Π.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και την αναγκαιότητα ένταξής τους στον συνολικότερο πολιτικό σχεδιασμό της αιρετής περιφέρειας.
Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ειδικού φορέα για τη χωρική ανάπτυξη στα πλαίσια της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Π.Κ.Μ. σε ειδικά ζητήματα, όπως, π.χ., το Δέλτα των ποταμών Αλιάκμονα, Λουδία και Αξιού (Κονακλίδης), την εφαρμοσιμότητα των προτάσεων (Βοργιαζίδης), τις δυνατότητες και την αναγκαιότητα συνεργασίας με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (Σεγκούνη), τη χρησιμότητα και επομένως την ανάγκη έκδοσης της εργασίας (Τσιαμήτρος), εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων στην Ημαθία (Μανωλοπούλου), τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της υπαίθρου (Παπαδοπούλου), την αναγκαιότητα ύπαρξης χωροταξικού σχεδιασμού για την Π.Ε. Ημαθίας με παράδειγμα τη χωροταξία στις περιφέρειες της Ιταλίας (Λαμπίδης) κ. ά. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης τόνισε την ορθή πρόβλεψη που έκανε η (πρώην) νομαρχία Ημαθίας για την ανάγκη ύπαρξης χωρικού προγραμματισμού και σχεδιασμού, ως μέσου για την αντιμετώπιση της κρίσης και εξόδου απ’ αυτήν, ενώ έδωσε έμφαση στις δυνατότητες συνεργασίας  με τους δήμους της Ημαθίας πάνω στους στόχους, που παρουσιάστηκαν.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/3/11, 2:31 μ.μ.

    Όχι άλλο ανάπτυξη. Φτάνει.
    Τι ειρωνία με το επόμενο πόστ ε;
    Μιλάνε για ανάπτυξη, δεν κάνουν απολύτως τίποτε και κάποιοι τα κονομάνε φέρνοντας τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης εδώ. Ποιοί τα κονομάνε θα μάθουμε ποτέ;
    Πόσο ξαφτηλισμένοι μπορεί να είμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο