Τα λάθη και τα ερωτήματα για τις επαφές του Γάλλου ποδηλάτη με Βλάχους της Βέροιας συνεχίζονται

Αναφερθήκαμε σε προηγούμενη δημοσίευση στην επίσκεψη του Γάλλου ποδηλάτη Emanuel Le Merlus στην περιοχή μας και την σχετική ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας που έκανε λόγο για "μειονοτικές διαλέκτους". 
Στο κείμενο του Δήμου Βέροιας αναφερόταν ο Γιώργος Πράπας ως πρόεδρος του Συλλόγου, κάτι που δεν ισχύει, αφού πρόεδρος πλέον στον Σύλλογο είναι ο Γιώργος Τσίρης... 

Αυτά τα "σφάλματα" οφείλονται στον συντάκτη του κειμένου. 
Ποια ήταν όμως η εκδοχή του Συλλόγου Βλάχων, όπως παρουσιάστηκε στις τοπικές εφημερίδες; 

Το πήραμε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Λαός" (Laosver.gr)

O Emanuel Le Merlus

Από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας δόθηκε για δημοσίευση το πιο κάτω κείμενο:


 O Emanuel Le Merlus "O Emanuel Le Merlus, στη σέλα ενός ποδηλάτου, διανύει18.000 χιλιόμετρα, για να επισκεφθεί μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 24 Ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχουν περίπου 60 ευρωπαϊκές εθνοτικές ομάδες και  όπου και  ομιλούνται  ισάριθμες λιγότερο ομιλούμενες  γλώσσες, που κινδυνεύουν να αφανισθούν, κατά κύριο λόγο εξαιτίας   της συρρίκνωσης των ομιλούντων, της μη ύπαρξης κάποιου οργανωμένου σχεδίου για τη διάσωσή τους τους από τις επίσημες κυβερνήσεις των κρατών, όπου κατοικούν οι ομιλούντες αν και  είναι Ευρωπαίοι πολίτες, και τέλος την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς των νέων, διότι αυτές οι τοπικές αυτόχθονες γλώσσες δεν προσφέρουν κανένα ελκυστικό κίνητρο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

  Ο Βρετόνος Emanuel Le Merlus, 39 ετών, μηχανικός από το Pontivy  της Βρετάνης, συνειδητοποιώντας ότι  η τοπική γλώσσα του, τα  Βρετονικά, που μιλιέται  μόνο από 200.00 από τα 4.000.000 Βρετόνους , και αυτοί είναι όλοι τους άνω των 60 ετών, κινδυνεύει μέσα σε λίγα χρόνια  να εκλείψει .Θέλοντας να μάθει τι κάνουν οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης για να διατηρήσουν τις ολιγότερα ομιλούμενες γλώσσες τους, που βρίσκονται και αυτές στην ίδια μοίρα με τη δική του , ξεκίνησε με ένα γερό ποδήλατο το οποίο μπορεί να επισκευάσει μόνος του ανά πάσα στιγμή, τη μεγάλη περιοδεία του. Θέλησε με το ταξίδι αυτό να εστιάσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο κίνδυνο που διατρέχουν να αφανισθούν τα Βρετόνικα και στην άρνηση της Γαλλίας να στηρίξει τη γλώσσα,  με το  να μη αναγνωρίζει την γλώσσα  ως λιγότερο ομιλούμενη.

  Όπως είπαμε και παραπάνω, με ένα γερό ποδήλατο από ατσάλι, που μπορεί να επισκευαστεί ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση βλάβης, στο οποίο  έχουν στοιβαχτεί και πέντε ακόμα σακούλες, υπολογίζει μέσα σε ένα χρόνο να διανύσει 18.000 χιλιόμετρα. Ξεκίνησε δε από τη γενέτειρά του Pontivy /Bretagne/ Γαλλία ,στις 12/5/2010,  το ταξίδι του   και ελπίζει, ότι  μέσα σε ένα χρόνο θα πετύχει τον στόχο του.  «Στη Γαλλία, δεν αναγνωρίζεται καμία ολιγότερο ομιλούμενη γλώσσα. Οι γονείς μου  μπορούν και μιλάνε τη γλώσσα των Βρετόνων, αλλά εγώ δεν τη μιλώ, γιατί δε διδάσκεται στο σχολείο.

Περίπου 200.000 άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα ακόμα, αλλά η πλειοψηφία είναι άνω των 60 ετών ,και όλο και λιγοστεύουν. Αυτά μας αναφέρει ο Emmanuel Le Merlus  κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο σπίτι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας   “Πολλοί επιθυμούν να διατηρηθεί η Βρετονική γλώσσα, αλλά δεν ξέρουν  πώς. Χρειαζόμαστε την επίσημη κρατική αρωγή, για να  μη εκλείψει   η κουλτούρα και η γλώσσα μας, και για να αποφευχθεί η πολιτιστική και γλωσσική ισοπέδωση της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που τα  κύρια χαρακτηριστικά της είναι  ο  πολυπολιτισμός και η πολυγλωσσία“.  Μιας  ενωμένης μέσα από τη διαφορετικότητα Ευρώπης.
Στο ταξίδι του στην Ευρώπη, ο μηχανικός θέλει να επισκεφθεί  εξήντα (60) ολιγότερο ομιλούμενες γλωσσες. Από τη Γαλλία, μέσω του Πλύμουθ στη Νήσο Μαν, όπου εξακολουθούν να μιλιούνται ακόμα  έξι ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες Κελτικής προέλευσης, Από εκεί στο  Δουβλίνο μέσω Σκωτίας στην Ολλανδία. Μετά από μια επίσκεψη στο Δυτική  Friesland  προς  στην Ανατολική Friesland, καθώς και στη Βόρεια Friesland , αφού έκανε μία μικρή παράκαμψη για να επισκεφθεί  τη δανική γλωσσική  μειονότητα στο Schleswig-Holstein  και στο  Βόρειο Schleswig το μέρος Sattel.

Κατόπιν ο Emmanuel Le Merlus πάτησε  γερά στα πεντάλ,  για να επισκεφθεί τις εθνοτικές  ομάδες στη Σουηδία, την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα και να γνωρίσει τις γλώσσες που κινδυνεύουν να χαθούν, όπως π.χ. τη βλάχικη γλώσσα, παρομοίως δε  και στην  Ιταλία,  Σικελία (Μεγάλη Ελλάδα) και  Σαρδηνία, όπου στις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες συμπεριλαμάνονται και τα ελληνικά (γκραικάνικα) πριν επιστρέψει κατά τα μέσα Ιουνίου, όπως υπολογίζει μέσω της  Ιβηρικής Χερσονήσου, στο σπίτι του.

“Θέλω να γνωρίσω τις διάφορες γλώσσες και τους πολιτισμούς και ελπίζω αυτή η προσπάθειά μου ότι θα προβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να τεκμηριωθεί  αφενός  μεν η σοβαρότητα του εγχειρήματος μου  και αφετέρου η δέσμευση  μου για τη διατήρηση ή την αναγνώριση της γλώσσας της Βρετάνης. Στο ταξίδι εκτός από τις ενημερωτικές πληροφορίες μοιράζω και κάποια ενημερωτικά CD για τη Βρετάνη’’.

‘‘Η Χρηματοδότηση: του  ταξιδιού μου γίνεται εν μέρει από τη Επαρχία (περιοχή) της Βρετάνης, καθώς και   από μια μεγάλη τράπεζα της περιοχής, η οποία  έχει  σπονσάρει ένα  μικρό ποσό "χορηγία". Με τον τρόπο αυτό το ποσό που διατέθηκε για την περιοδεία του ανέρχεται σε 15.000  Ευρώ.

Όπως μας δήλωσε o Emanuel Le Merluς,  για όλη αυτή την προσπάθεια, δε δέχτηκε καμιά  προσωπική αμοιβή και πήρε άδεια άνευ αποδοχών από τον εργοδότη του για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του. Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας ανέλαβε με έξοδα των μελών του να  φιλοξενήσει τον Εmanuel Le Merlus, παρέχοντας δωρεάν στέγη και διατροφή για τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη  μας. Στα σχέδια του είναι να επισκεφθεί και το Μέτσοβο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου ομιλούνται ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Πριν από το ταξίδι  ο Εmanuel Le Merlus συνεννοήθηκε με  13 σχολικές τάξεις στη Βρετάνη, για να γίνεται η παρουσίαση αυτής της προσπάθειας του στις εν λόγω τάξεις. Με βάση τα κείμενα και τις φωτογραφίες που θα  τους στέλνει  κάθε δύο εβδομάδες από το ταξίδι, θα μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν τη διαδρομή του και της τις εμπειρίες του. Στη Βρετάνη, επίσης, δύο εφημερίδες και δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί θα προβάλλουν σε τακτά διαστήματα τη προσπάθειά του :  Στο Ιντερνέτ. στο δικό του Blog  http://europa-tour.over-blog.com/ μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τις διαδρομές του που συνοδεύονται και από πολλές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τα μέρη, που επισκέφθηκε.  Ο Enanuel Le Melus  δηλώνει, ότι «με τον αφανισμό της Βρετονικής γλώσσας θα χαθεί επίσης και η Βρετονική κουλτούρα   και  συνεπώς, η ταυτότητά μας.”  Και σ’ αυτό εναντιώνεται ο 39-χρονος Βρετόνος με  όλη τη δύναμή του".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο