Απάντηση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας για το σχολείο της Σφηκιάς

Ο Διονύσης Διαμαντόπουλος
Απάντηση στο ψήφισμα του  Συλλόγου Γονέων  και Κηδεμόνων του Δημοτικού  Σχολείου Σφηκιάς δίνει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος. Το κείμενο που μας απέστειλε αναφέρει τα εξής:
 
Σε απάντηση του από 22-3-2011 ψηφίσματος του Συλλόγου Γονέων  και Κηδεμόνων του Δημ. Σχολείου Σφηκιάς, η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας είναι υποχρεωμένη, προς αποκατάσταση της αλήθειας, να γνωστοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

1. Η πρακτική των συγχωνεύσεων των μικρών σχολείων εφαρμόζεται εδώ και 25 περίπου χρόνια, κατ’ εφαρμογή σχετικών διατάξεων (Ν. 1566/1985) ως αποτέλεσμα των δημογραφικών αλλαγών και στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και αποτελεσματικών σχολικών μονάδων. Με βάση την πρακτική αυτή, που σημειωτέον εφαρμόζεται για τους ίδιους λόγους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης,  έχει διαμορφωθεί ο σημερινός σχολικός χάρτης στην περιφέρεια της Ημαθίας, που είναι πλήρως αποδεκτός από όλους: τοπικούς φορείς, γονείς και εκπαιδευτικούς (μερικά παραδείγματα από τα 18 συνολικά συγχωνευμένα σχολεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Αγ. Βαρβάρα- Ασώματα, Διαβατός-Μέση, Βεργίνα-Παλατίτσια-Συκιά, Νικομήδεια-Λυκογιάννη-Ταγαροχώρι, Πατρίδα-Φυτειά, Τρίλοφος-Αγ. Μαρίνα, Ξεχασμένη-Κεφαλοχώρι, Καβάσιλα-Σκυλίτσι, Αγκαθιά-Κυψέλη, Πλάτανος-Πρασινάδα, Καψόχωρα-Νησέλι, Νεοχώρι-Σχοινάς, κλπ).  
2. Υποχρέωση της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης, όπως και κάθε δημόσιας υπηρεσίας,  είναι η εφαρμογή των νόμων της Πολιτείας και η υλοποίηση των σχετικών εντολών του Υπουργείου. Είναι νομίζουμε κατανοητό και αποδεκτό από όλους ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν είναι οι Υπηρεσίες που  χαράσσουν την εκάστοτε Πολιτική, αλλά είναι αυτές που υποχρεούνται να την υλοποιήσουν.    
3. Η εφαρμογή διατάξεων, καθώς και η προώθηση πολιτικών που έχουν έντονη κοινωνική διάσταση, απαιτούν από τη δημόσια διοίκηση εξαντλητική διαβούλευση και ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  
Με βάση το ανωτέρω πλαίσιο, η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας πριν υλοποιήσει τις σαφείς και έγγραφες εντολές του Υπουργείου Παιδείας, ανέλαβε σειρά  σχετικών πρωτοβουλιών, με σημαντικότερες τις εξής:
α. Κοινοποίησε στους τρεις Δημάρχους της Ημαθίας την επιστολή της Υφυπουργού Παιδείας, που είχε ως αποδέκτες τους Δ/ντές Εκπ/σης, καλώντας τους τοπικούς φορείς του Νομού σε συνεργασία με την κατάθεση των απόψεών τους.
β. Υπήρξε συνεργασία με το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ημαθίας για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος.    
β. Ο Δ/ντής Εκπ/σης συναντήθηκε δύο φορές με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Βέροιας, στον οποίο γνωστοποίησε το πλαίσιο των συγχωνεύσεων που θέτει το Υπουργείο, και παρουσίασε το σχολικό χάρτη της περιοχής των Πιερίων. Κοινή ήταν η στάση ότι στη διαδικασία των συγχωνεύσεων θα πρέπει να προταχθούν όχι οικονομικά αλλά παιδαγωγικά κριτήρια και να ενημερωθούν σχετικά οι τοπικές κοινωνίες.   
γ. Έγιναν δύο συναντήσεις του Δ/ντή Εκπ/σης με τους εκπροσώπους της Σφηκιάς. Η πρώτη στο γραφείο της Δ/νσης με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και η δεύτερη, λίγες μέρες μετά (18-2-2011) στο σχολείο της Σφηκιάς με όλο το Σύλλογο Γονέων και με την παρουσία του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου κ. Φώτη Κουτσουπιά ο οποίος παρουσίασε την παιδαγωγική αναγκαιότητα των συγχωνεύσεων των ολιγοθέσεων σχολείων. Και στις δύο συναντήσεις ο Δ/ντής Εκπ/σης, πέραν της γενικότερης ενημέρωσης, γνωστοποίησε στους γονείς ότι η περίπτωση της Σφηκιάς και των Ριζωμάτων μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πνεύμα της υπουργικής εγκυκλίου, γι αυτό και η πιθανότητα να προβεί το Υπουργείο στη συγχώνευση είναι υπαρκτή, κι αυτό ανεξάρτητα τοπικών απόψεων και υπηρεσιακών προτάσεων (πράγμα που ως γνωστόν συνέβη με το 1ο και 2ο Δημ. Σχολεία Νάουσας τα οποία υποβιβάστηκαν και συγχωνεύτηκαν απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας).  
δ. Έχοντας υπόψη ότι το προσεχές σχολικό έτος το Δημ. Σχολείο Σφηκιάς ενδέχεται να λειτουργήσει ως 1/θέσιο, καθώς κινείται στο όριο που θέτει ο νόμος, αναζητήθηκε στην προαναφερόμενη συνάντηση της Σφηκιάς η εναλλακτική πρόταση που θα ήταν προς το συμφέρον των μαθητών. Η πρόταση των γονέων που καταγράφηκε επίσημα και που δεσμεύτηκε ο Δ/ντής Εκπ/σης να τη μεταφέρει στο Υπουργείο ήταν: «Εάν το σχολείο παραμείνει 2/θέσιο, τότε να μην συγχωνευτεί με αυτό των Ριζωμάτων. Εάν όμως υποβιβασθεί σε 1/θέσιο τότε αποδέχονται τη συγχώνευση».  Μάλιστα, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, ο Δ/ντής Εκπ/σης στο τέλος εκείνης της συνάντησης διάβασε καθαρά, προς επήκοον όλων και παρουσία του Σχολικού Συμβούλου, την ανωτέρω πρόταση χωρίς να υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ αντίρρηση.
ε. Ο Δ/ντής Εκπ/σης, όπως είχε δεσμευτεί στην προαναφερόμενη συνάντηση κατέγραψε στο ειδικό έντυπο του Υπουργείου επακριβώς, τόσο τις αντιρρήσεις των γονέων στην προοπτική της συγχώνευσης, όσο και την ανωτέρω εναλλακτική πρόταση (το έγγραφο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου). Και πέραν αυτού όμως, στη συνάντηση των Δ/ντών Εκπ/σης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στις 28-2-2011, ο Δ/ντής κατέθεσε ΚΑΙ προφορικά στο Γραφείο της κας Υφυπουργού την έντονη αντίθεση των γονέων στην προοπτική της συγχώνευσης.  
    Με βάση τα παραπάνω προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Σφηκιάς που μιλάει για διαδικασία χωρίς προσχήματα και για «παρασκηνιακές διεργασίες», παραβλέποντας το αυταπόδεικτο. Ότι δηλαδή ΟΛΑ συνέβησαν στο προσκήνιο, με ειλικρίνεια και με τη συμμετοχή όλων. Έκπληξη προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στο ψήφισμα περιγράφονται ανακριβή στοιχεία για τη διαδικασία μεταφοράς των μαθητών, αφού ο Δ/ντής Εκπ/σης ενημέρωσε αναλυτικά τους γονείς της Σφηκιάς ότι σε περίπτωση συγχώνευσης η μεταφορά θα γίνει με τον τρόπο που ήδη εφαρμόζεται σε όλα τα συγχωνευμένα σχολεία. Προβλέπεται δηλαδή δωρεάν κλειστή μαθητική γραμμή, προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα του σχολείου και με επιπλέον δρομολόγιο για τη μετακίνηση των μαθητών του ολοήμερου τμήματος (σημειωτέον ότι αυτό εφαρμόζεται καθημερινά για 960 μετακινούμενους μαθητές συγχωνευμένων δημοτικών σχολείων του Νομού). Επίσης, είναι ψευδέστατο ότι ο Δ/ντής Εκπ/σης ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί των ειδικών μαθημάτων δεν πηγαίνουν στα χωριά των Πιερίων λόγω… ομίχλης! Αυτό που τονίστηκε ήταν ότι η ύπαρξη τριών ολογοθέσιων σχολείων σε απομακρυσμένη περιοχή δημιουργεί προβλήματα στην κάλυψη των ειδικών μαθημάτων και οι ελάχιστες διάσπαρτες ώρες αποτρέπουν πολλούς εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων να αποδεχτούν το διορισμό τους. Όσο αφορά στο «εύκολο θύμα» και στον «εύκολο στόχο» που δήθεν βρήκε ο Δ/ντής Εκπ/σης στο σχολείο της Σφηκιάς για να εξυπηρετήσει το Υπουργείο, παραπέμπουμε στη σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Παιδείας με την Απόφαση των συγχωνεύσεων σε όλη τη Χώρα. Εκεί θα δει κανείς ότι σε σύνολο 1933 συγχωνεύσεων, η Ημαθία είχε μόνο τρεις εκ των οποίων μάλιστα η μία, όπως προαναφέρθηκε, έγινε απευθείας από το Υπουργείο. Εάν λοιπόν κάποιος φιλοδοξούσε να βρει «εύκολα θύματα» τότε η λίστα για την Ημαθία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Απλά πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και κυρίως από τους κατοίκους της Σφηκιάς, ότι οι δύο περιπτώσεις της Ημαθίας πληρούσαν τις προϋποθέσεις των συγχωνεύσεων, έτσι όπως αυτές καθορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Αντίθετα, το Δάσκιο, για το οποίο γίνεται αναφορά στο ψήφισμα, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις συγχώνευσης για τον απλούστατο λόγο ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η προσέγγιση του λεωφορείου στο χωριό είναι αδύνατη με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η μετακίνηση των μαθητών.  
Τέλος, στο κείμενο του ψηφίσματος παραβλέπουμε την υποτίμηση στο πρόσωπο του Δ/ντή Εκπ/σης, με το λογοπαίγνιο των ονομάτων και  τη χρήση των παρενθετικών προσφωνήσεων. Αν και αυτά δεν τιμούν τους υπογράφοντες, θεωρούμε πως τα καλώς εννοούμενα τοπικά συμφέροντα, αυτά δηλαδή που πηγάζουν από την αγάπη για τον τόπο του καθενός, δικαιολογούν την υπερβολή, ενίοτε και τις ύβρεις. Αντίθετα, τα προσωπικά συμφέροντα είναι εκείνα που αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο για την Παιδεία και τον Τόπο. Από αυτά είναι ανάγκη να προφυλαχτούμε όλοι, μηδέ των κατοίκων της Σφηκιάς εξαιρουμένων.   

Ο  Δ/ΝΤΗΣ  Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ          

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο