Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης σε σχολεία της Βέροιας

Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βέροια, που στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη 30/3) το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος και η ψυχολόγος του ειδικού σχολείου Βέροιας Ειρήνης Αναγνώστου.

Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος, το πρόγραμμα υλοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την συμμετοχή (εθελοντικά) της ψυχολόγου Ειρήνης Αναγνώστου, κοινωνικής λειτουργού, που διέθεσε ο Δήμος Βέροιας και της υπεύθυνης Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης και όχι μόνο πήρε την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά επικροτήθηκε, χαρακτηρίζοντάς το καινοτόμο.
Δημιουργείται έτσι ένα ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό σχήμα – όργανο, που θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών και διευθυντών των σχολείων και της οικογένειες των μαθητών, ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως φαινόμενα νεανικής παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς.

Ο ρόλος του νέου Οργάνου

Το νέο όργανο της Διεύθυνσης, θα παρεμβαίνει άμεσα, με την ομάδα ειδικών επιστημόνων, σε κάθε σχολείο όπου θα αναφέρεται σοβαρό πρόβλημα βίας και επιθετικότητας, προβλήματα σχολικού εκφοβισμού, καθώς και θέματα ψυχοκοινωνικών διαταραχών.
Η ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός και η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, κατόπιν των αναφορών που θα δέχονται από τα σχολεία ή τις οικογένειες για περαστικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, πριν να είναι αργά.
Η παρέμβαση του οργάνου θα γίνεται σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους και τους δασκάλους των μαθητών και θα αφορά μια συνολικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης, τόσο του ίδιου του παιδιού που παρουσιάζει την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, όσο και του περιβάλλοντός του.
Μέχρι τον Ιούνιο, η Διεύθυνση ευελπιστεί να έχει καταρτιστεί ένας πρώτος κατάλογος με όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά, ώστε από του χρόνου, με την αναμενόμενη ουσιαστικότερη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση του Προγράμματος (με την διάθεση επιστημόνων που να απασχολούνται ειδικά στον τομέα αυτό), να αρχίσει η λειτουργία του οργάνου με κανονικούς ρυθμούς.

Η αφορμή για την σκέψη και υλοποίηση του Προγράμματος

Όπως ανέφερε ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, σε συζήτηση που είχε με τον εισαγγελέα πρωτοδικών της Βέροιας ενημερώθηκε ότι τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, ενώ πολλές είναι και οι αναφορές από τα σχολεία για παραβατικές συμπεριφορές.
Ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε επίσης πως σε μια πόλη σαν τη Βέροια, δεν είναι δυνατόν να μένουν οι τοπικοί φορείς αμέτοχοι ή να αρκούνται σε παρατηρήσεις. «Η Βέροια δεν δικαιούται να ζήσει ανάλογα περιστατικό με αυτά του 2006», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο