Απάντηση στην ερώτηση Χαλκίδη για τα αντιχαλαζικά δίκτυα από τον Κώστα Σκανδαλίδη

Απάντηση στην ερώτηση που συνυπέγραψε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, μαζί με άλλους συναδέλφους Βουλευτές του κόμματος σχετικά με το ζήτημα της ένταξης του προγράμματος αντιχαλαζικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 - 2013 έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής :
«Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο : α) τους περιορισμένους πόρους του μέτρου και β) την πληθώρα των μεμονωμένων αιτημάτων διαφόρων παραγωγικών κλάδων και ομάδων, ο Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων &  Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης του  προγράμματος   των   αντιχαλαζικών   δικτύων   στο   Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 και τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης, για την καλύτερη εφαρμογή της Δράσης.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. πιστεύουν ότι τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας αποτελούν επένδυση για τον αγρότη και την αγροτική παραγωγή, αλλά και για τον ΕΛ.Γ.Α. Για το λόγο αυτό ( η ενεργητική προστασία ) συνιστά άμεση προτεραιότητα τόσο του ΕΛ.Γ.Α. όσο και του ΥΠΑΑΤ.
Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος από τα 5.000.000€ το 2010 στα 10.000.000€ το 2010. Σημειώνεται, ότι την προηγούμενη πενταετία ( 2004-2009 ) για αντιχαλαζικά προγράμματα καταβλήθηκαν επιχορηγήσεις της τάξεως των 2.016.000 € /έτος και συνολικά 12.097.240€.
Πέρα από αυτά, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να δώσουν περαιτέρω ώθηση και να διαθέσουν περισσότερους πόρους στην εγκατάσταση των αντιχαλαζικών δικτύων  σε όλη την χώρα, κυρίως σε περιοχές οι οποίες με βάση τα στατιστικά στοιχεία επιβαρύνονται σοβαρά από χαλαζοπτώσεις, βρίσκονται σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και διερευνούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης του όλου εγχειρήματος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της διερεύνησης υλοποίησης του σχετικού μέτρου, προσπάθειά μας είναι το τελικό αποτέλεσμα να αποβεί υπέρ του παραγωγού. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκουμε αφενός μεν, το ποσοστό της επί τοις εκατό ενίσχυσης να είναι ισοδύναμο του ύψους της επιχορήγησης του ΕΑ.Γ.Α., αφετέρου δε, θα ληφθεί μέριμνα, ώστε η κατάθεση του σχετικού φακέλου να γίνεται με μηδενικό κόστος για τον παραγωγό. Στόχος του ΥΠΑΑΤ και της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. είναι να δοθεί η δυνατότητα επιχορήγησης όσον το δυνατό περισσότερων παραγωγών, ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα ενεργητικής προστασίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες καλλιεργημένες με ευπαθή προϊόντα εκτάσεις.
Επομένως, η νέα Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. όχι μόνο δεν προσπάθησε «να αποποιηθεί με πλάγιο τρόπο», όπως ισχυρίζονται οι ερωτώντες βουλευτές, την ενεργητική προστασία, αντίθετα, φρόντισε και φροντίζει να διευρύνει τα σχετικά προγράμματα και να αναζητήσει πρόσθετους πόρους για να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα τους.
Όσον αφορά το χρόνο έγκρισης των προγραμμάτων που προκηρύχθηκαν τον Ιούλιο του 2010, σημειώνεται, ότι η νέα Διοίκηση του ΕΑ.Γ.Α. ανέλαβε τα καθήκοντά της στα μέσα Απριλίου του 2010 και αμέσως, σε δύο μήνες, προκήρυξε το σχετικό πρόγραμμα. Αν υπάρχει λοιπόν κάποια καθυστέρηση, αυτή οφείλεται στην αδράνεια της προηγούμενης Διοίκησης η οποία όφειλε να προετοιμάσει το σχετικό πρόγραμμα από το τέλος του 2009.
Για την έγκριση των αιτήσεων των παραγωγών που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του 2010, σας ενημερώνουμε, ότι η αρμόδια Διεύθυνση του ΕΛ.Γ.Α. ολοκλήρωσε την επεξεργασία και αξιολόγησή τους στις 8/3/11 η δε Διοίκηση του Οργανισμού έχει εγγράψει το θέμα για έγκριση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 16/3/2011. Σε σχέση δε με τον ισχυρισμό ότι παρατηρήθηκε μικρή καθυστέρηση στην έγκριση των υποβληθέντων αιτημάτων σημειώνουμε, ότι καθυστέρηση δεν υπήρξε μίας και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των αγροτών και μετά από πολλά αιτήματα που υπεβλήθησαν από την πλευρά τους,, η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. χορήγησε 4μηνη παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων η οποία έληξε στις 31/12/2010. Και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των Υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α., όπου φαίνεται, ότι ο αριθμός των αιτήσεων το 2010 παρουσίασε αύξηση 58% σε σχέση με το 2009. Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν συνολικά 954 αιτήσεις παραγωγών ( έναντι 605 το 2009), αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών, γεγονός που δημιούργησε ένα πρωτοφανή όγκο εργασίας για την διεκπεραίωσή του στην αρμόδια Διεύθυνση.
Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με δικαιούχους της προηγούμενης περιόδου 2009 των οποίων η πληρωμή βρίσκεται σε εξέλιξη σας γνωρίζουμε τα εξής : Ο σχετικός προϋπολογισμός ήταν 5.000.000 €, ενώ τα έργα που πραγματοποιήθηκαν και εγκρίθηκαν ήταν 3.100.000 €. Έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα 2.482.900 € και υπολείπεται η πληρωμή 600.000 € η οποία θα γίνει άμεσα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο