Η "Σπίθα" έχει προορισμό να φουντώνει και όχι να κρύβεται σε μίζερες συμπεριφορές

Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για την δράση της "Σπίθας" του Μίκη Θεοδωράκη στη Βέροια και στην Ημαθία, προσπαθήσαμε ως Veria News, αλλά και ως άτομα μέσα από τις δυνατότητες που είχαμε, να την προβάλλουμε για να διαδοθεί σε όλη την πόλη. 
Ήδη, με δύο αναφορές μας σε αυτή, αρκετοί συμπολίτες μας παραβρέθηκαν στη συνάντηση αυτή. 

Δυστυχώς, όμως, η υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι επικεφαλής (;) της προσπάθειας, κάθε άλλο παρά τους τιμούν. Δεν θα επεκταθούμε στα γεγονότα, απλά θα πούμε πως εμείς το όραμα του Μίκη Θεοδωράκη δεν το χαλαλίζουμε σε κανέναν που θέλει να κρύβεται - ΑΚΟΜΑ - για αυτό που πιστεύει.

Όσοι θέλουν να βράσουν στο ζουμί τους, ας το κάνουν, οι υπόλοιποι, ας ασπαστούν το όραμα του Μίκη και ας ΣΗΚΩΘΟΥΝ από τους καναπέδες τους (μακριά όμως από τους κακώς εννοούμενους επαναστάτες).

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Εγώ ήμουν παρούσα στην συνάντηση της Σπίθας στην οποία αναφέρεστε και πιστεύω πως έχει γίνει μια παρεξήγηση. Όταν ζητήσατε να βγάλετε φωτογραφίες κανένα από τα μέλη δεν είχε αντίρρηση να φωτογραφηθεί, απλώς κάποιοι από τους επισκέπτες ίσως επειδή δεν ήταν μέλη δεν θέλησαν να φωτογραφηθούν ως τέτοια. Επίσης υπήρχε η πρόθεση τα μέλη και όσοι ήθελαν να φωτογραφηθούν να αποσυρθούν και να έχετε κάποιες λήψεις αλλά ο φωτογράφος σας είχε ήδη φύγει. Τα μέλη της Σπίθας δεν έχουν καμιά πρόθεση να κρυφτούν απεναντίας, απλά επειδή είναι απλοί πολίτες χωρίς προηγούμενη εμπειρία από οργάνωση κινημάτων ίσως δεν μπόρεσαν να χειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τα μέσα.
    Επειδή έχω συμμετάσχει σε αυτήν την τόσο όμορφη προσπάθεια που γίνεται στην πόλη μας, και επειδή γνωρίζω τις καλές προθέσεις και την ανιδιοτέλεια με την οποία προσπαθούν τα μέλη της Σπίθας, νομίζω πως ο χαρακτηρισμός "κακώς εννοούμενοι επαναστάτες" είναι άδικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή κα Αποστολοπούλου,

    Όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ζητήθηκε η άδεια για λήψη στιγμιότυπου από την συνάντηση, ώστε να προβάλλουμε (όπως κάναμε ήδη) την δράση.
    Αυτό που δεν περίμενα σε καμία περίπτωση, ήταν να μου ζητηθεί να αποχωρήσω (έστω και για 1 λεπτό).

    Όντως, ήσασταν στην συνάντηση και μάλιστα παρούσα μπροστά στη συζήτηση που είχα με τους (από ότι κατάλαβα τουλάχιστον)συντονιστές της συνάθροισης και ακούσατε όλο τον διάλογο.

    Επειδή, λοιπόν, οι καλοί τρόποι φιλοξενίας επιτάσσουν ότι αυτόν που επιθυμεί να προβάλλει μια δραστηριότητα μας δεν τον διώχνουμε, αλλά θέτουμε - ενώπιόν του - τα όποια ενδεχόμενα ερωτήματα προς τους υπολοίπους, κάτι το οποίο δεν έγινε, προφανώς και με ανάγκασε να φύγω από τον χώρο, φοβερά απογοητευμένος και προσβεβλημένος από την συμπεριφορά ενός εκ των (όπως αντιλήφθηκα επαναλαμβάνω) συντονιστών και όχι ενός απλού πολίτη που ήρθε προς ενημέρωση.

    Δεν είχα σκοπό να επεκταθώ στο περιστατικό, αλλά αφού το θέτετε, σας απαντώ, με κάθε ειλικρινή σεβασμό προς το πρόσωπό σας. Αλλά, αυτό που με λυπεί περισσότερο, είναι ότι χάθηκε η ευκαιρία να προβληθεί αυτή η όντως αξιέπαινη προσπάθεια, τόσο μέσα από το Veria News, όσο και μέσω της εφημερίδας με την οποία συνεργάζομαι.

    Με εκτίμηση,

    Νίκος Βουδούρης
    Διαχειριστής Veria News

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε Βουδούρη,
    Εγώ είμαι μέλος της Σπίθας και νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω και για την βοήθεια και την προβολή της Σπίθας και κυρίως για τον κόπο που κάνατε να έρθετε στην συνάντηση μας. Η κυρία που σας ζήτησε να περιμένετε εκτός της αίθουσας συμμετέχει τακτικά στις συναντήσεις της Σπίθας αλλά δεν είναι μέλος και ούτε ήταν συντονίστρια αυτής της συνάντησης. Εγώ τώρα καταλαβαίνω το λόγο που προσβληθήκατε και νομίζω πως έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Δεν γνωρίζω η κυρία τι σκέφτηκε και σας ζήτησε να περιμένετε εκτός αίθουσας αλλά από το λίγο που την γνωρίζω, δεν είχε πρόθεση να σας προσβάλει (ίσως θέλησε να περιμένετε και να καθίσετε κάπου και σας έδειξε εκεί), απλά έκανε ένα λάθος χειρισμό της κατάστασης. Εγώ σαν παρευρισκόμενη και μέλος νιώθω πολύ άσχημα που κάποιος που βοήθησε τόσο πολύ και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία έφυγε από τη συνάντηση νιώθοντας προσβεβλημένος. Προσωπικά σας ζητώ συγνώμη, αν εκείνη τη στιγμή είχα συνειδητοποιήσει ότι αυτό που έγινε σας προσέβαλε θα προσπαθούσα να παρέμβω στην συζήτηση. Εσείς ήσασταν πολύ ευγενής και ζητήσατε με πολύ ωραίο τρόπο να βγάλετε κάποιες φωτογραφίες εγώ χάρηκα πολύ που σας γνώρησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ7/4/11, 9:42 π.μ.

    ΚΎΡΙΕ ΒΟΥΔΟΥΡΗ,ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΠΙΘΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ,ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΣΑΦΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ. ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΣΠΘΑΣ, ΜΙΚΗ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,ΕΝΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΙΚΡΙΕΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι μεγάλη ευθύνη η επίκληση του ονόματος του Μίκη αγαπητή κα Τουτουντζίδου και προφανώς κανείς δεν μπορεί στο όνομα του οράματός του να επιζητά τον επιμερισμό της προσωπικής αξιοπρέπειας οποιουδήποτε.
    Η όποια προβολή για αυτό το λόγο έγινε, για την διάδοση του οράματος και όχι - προφανώς - των τοπικών ακολούθων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δαλιγκάρος Σωκράτης7/4/11, 4:27 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Βουδούρη,

    Τι είναι αυτά που διαβάζω;

    Είμαι μέλος της σπίθας Βέροιας και ήμουν παρόν στο συμβάν που περιγράφετε. Όταν ζητήσατε να μας φωτογραφήσετε εν μέσω της συζήτησης αντέδρασαν όντως κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι μέλη στην σπίθα Βέροιας και δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν. Γι’ αυτό σας ζητήθηκε να μας περιμένετε μέχρι να διευθετηθεί το θέμα.

    Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πέσατε στο μέσο μιας ακατάλληλης στιγμής και άδικα μας κατηγορείτε.. Mιλώντας όμως γενικά για κακώς εννοούμενους επαναστάτες και γι’αυτούς που θέλουν να βράζουν στο ζουμί τους χωρίς να ονομάζετε ποιοι είναι αυτοί με ονόματα και διευθύνσεις με προσβάλει. Είμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αγωνιζόμαστε για την πατρίδα και τα παιδιά μας. ¨Οσοι ήμασταν εκεί δεν κοιμόμασταν στους καναπέδες μας το είδες.

    Το θέμα είναι εάν προσβλήθηκες εσύ ή εγώ; ή να ενώσουμε τα χέρια μας για τον κοινό αγώνα, ο καθένας από την μεριά του. Νομίζεις ότι ο δικός μου εγωισμός ή ο δικός σου θα κάνουν την ζωή μας καλύτερη και την Πατρίδα μας υπερήφανη;

    Πάντως σε καλώ να συνεχίσεις να είσαι κοντά σε αυτά που θα μας κάνουν να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο της ακηδίας που μας έχει κυριεύσει. Η σπίθα έχει ανάψει στην Βέροια και δεν σβήνει. Σε καμιά περίπτωση η δική μου αδυναμία δεν θα σταματήσει την φλόγα και οποιαδήποτε απόπειρα να την σβήσει θα την δυναμώσει. Μακάρι να ανάψουν δύο νέες σπίθες κι ας σβήσει η δική μου, αξιώματα δεν θέλω παρά άμεση Δημοκρατία.

    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είπα να προσπαθήσω να ξεπεράσω την κακή συμπεριφορά και να σταθώ στην καθαυτή προσπάθεια, έπειτα από ορισμένες αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν, αλλά...

    Εν πάση περιπτώσει, ας συμφωνήσουμε ότι εγώ έσφαλα, ότι είμαι εγωιστής και δύστροπος που δεν ανέχομαι να με διώχνουν όταν πάω να βοηθήσω και ας μείνει εκεί.

    Ο Μίκης πάντως σίγουρα θα στεναχωριόταν αν έβλεπε να εκδιώχνεται ο μόνος δημοσιογράφος που σας πρόβαλλε, επειδή ακριβώς ήθελε να τιμήσει το γεγονός ότι δεν κάθεστε στους καναπέδες.

    Ας το αφήσουμε εδώ, δεν βοηθάει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νίκο εγώ σε αυτό που μας κατηγόρησες σου δίνω χίλια δίκια. Είναι απαράδεκτο να διώχνεις από την αίθουσα κάποιον που έχει έρθει να παρακολουθήσει πόσο μάλλον να σε προβάλει κιόλας. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αυτό και δυστυχώς δεν το αντιληφθήκαμε εγκαίρως. Αλλά η κυρία που σου είπε να περιμένεις έξω για ένα λεπτό ήταν μια επισκέπτρια, και δεν μιλούσε εκ μέρους των υπολοίπων. Πάντως είμαι βεβαία πως δεν είχε σκοπό να σε προσβάλει.

    Λόγω της απειρίας μας έγινε αυτό το λάθος, ορθώς προσβλήθηκες αλλά ίσως θα μπορούσες να είσαι πιο επιεικής στο άρθρο σου για χάρη αυτών που δεν έφταιγαν. Αυτοί που σίγουρα έχουν την ευθύνη είμαι εγώ και ο πατέρας μου που είμασταν δίπλα στο συμβάν και δεν σκεφτήκαμε ότι θα νιώσεις άσχημα για να παρέμβουμε. Αλλά και πάλι δίκιο έχεις γιατί άνθρωποι είμαστε και δεν είμαστε μηχανές για να μπορούμε να γράφουμε καλά πράγματα για κάτι που μας έκανε να αισθανθούμε άσχημα.

    Εγώ σε προσκαλώ πάντως την Τετάρτη στην εκδήλωση που οργανώνουμε και που θα μιλήσει ο κος Ζουράρις. Εάν πιστεύεις ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε μπορεί να ωφελήσει την πατρίδα και θέλεις να συνεισφέρεις έλα. Σε κάθε περίπτωση πράξε όπως εσύ αισθάνεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σίριαλ το κάναμε... Νομίζω πως ο καθένας εξέφρασε την άποψή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/4/11, 8:47 μ.μ.

    Όντως το θέμα πάει να καταντήσει σαπουνόπερα.
    Ο (κάθε) ευσυνείδητος δημοσιογράφος καταθέτει αυτό που βλέπει, αυτό που νοιώθει, αυτό που αισθάνεται, σε κάθε γεγονός. Προσπαθεί να είναι αντικειμενικός (όσο του είναι δυνατόν) εντούτοις εκφράζει πάντα την προσωπική του άποψη, δεν κάνει επιστημονική έρευνα, καταγράφει τα γεγονότα από τη δική του οπτική γωνία.
    Είδηση μπορεί να είναι και κάτι που βρίσκεται στο περιθώριο των γεγονότων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακυρώνει τα υπόλοιπα. Η ενδεχόμενη κακή συμπεριφορά κάποιων στελεχών ενός χώρου – ομάδας κλπ δεν ισοπεδώνει ολόκληρο τω σώμα, είναι όμως μια είδηση. Να σας θυμίσω (σε όσους τουλάχιστον παρακολουθούν με συνέπεια τον τοπικό τύπο), για παράδειγμα ποια ήταν η πιο «πιπεράτη» είδηση του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για την Ημαθία της ΕΜΙΠΗ? Η «περίεργη» συμπεριφορά ενός από τους εισηγητές, ενάντια στο πρόσωπο του κ. Χιονίδη. Ακυρώνει μήπως η είδηση την αξία του Συνεδρίου ή του προσώπου του κ. Χιονίδη? Ασφαλώς και όχι. Εντούτοις ήταν μία είδηση που προβλήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν και πολλά ακόμη παραδείγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος.
    Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε καλή επιτυχία, με περισσότερη προσοχή στις κινήσεις και τις συμπεριφορές, διότι όταν αναλαμβάνει κάποιος δημόσια δράση πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί και δημόσια κριτική. Αν δεν το αντέχει το στομάχι σας καλύτερα να καθίσετε πίσω στους καναπέδες, από τους οποίους με χαρά βλέπουμε ότι έχετε σηκωθεί.
    Καλή συνέχεια λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος12/9/11, 11:48 π.μ.

    Σίγουρα ο Μίκης έχει τη θέση και συμβουλεύει να μην κρύβουμε τα πρόσωπά μας, όπως λέει και η Μαρ Τουτουντζίδου. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεώνουμε τους άλλους να δείχνουν τα πρόσωπά τους. Μπορεί κάποιοι να μην το θέλουν και γι'αυτό πρέπει να είμαστε διακριτικοί με τις φωτογραφήσεις και τα βίντεο. Και όχι να επιμένουμε.

    Άλλωστε και η κίνηση (ΚΑΠ) έχει στον κανονισμό της ότι σε μια Σπίθα δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται τα ονόματα των μελών, αρκεί να υπάρχει ένας εκπρόσωπος.

    Γι αυτό ο Ν.Βουδούρης ενόχλησε κάποιους, προφανώς άθελά του.

    Τώρα βέβαια σε μεγάλες συγκεντρώσεις που ο κόσμος συρρέει κατά χιλιάδες, εκεί ξέρει ο καθένας ότι μπορεί να τον πάρει κάποια κάμερα αλλά δεν ενοχλείται γιατί είναι μέσα σε ένα τεράστιο σύνολο.

    Πρέπει να είμαστε διακριτικοί λοιπόν, να μην τρέχουμε σε κάθε συγκέντρωση με τις κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, διαφορετικά τα άτομα απλά δεν θα συγκεντρώνονται!

    Σταυρ. Γεωργοπαπαδάκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο