Παρουσίαση του ποιητικού έργου του Ηλία Τσέχου

Συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών, η Λέσχη Ανάγνωσης Κυριώτισσας φιλοξένησε την Τετάρτη 27 Απριλίου τον ποιητή Ηλία Τσέχο. Ο Ηλίας Τσέχος κατάγεται από το Γιαννακοχώρι Ημαθίας, όπου ζει μονίμως την τελευταία δεκαετία.
Από το 1976 έως το 2001 έζησε στην Αθήνα.

Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: «Έρημη αλήθεια» (1978, Διογένης), «Ταγμένα» (1980, Διογένης), «Δάφνε πόταμε» (1981, Διογένης), «Ανθέμια» (1982, Κέδρος), «Τα πάθη που φοράς» (1983, Θεωρία), «Φωνές σ’ ένα μουσείο – Απρόοπτη ύλη – Μύθοι σγουροί» (1985, Ηριδανός), «Διώροφο μέλλον» (1988, Σύγχρονη Εποχή), «Ή σταγόνα ή ωκεανός» (2011, Η ΣΥΝ(+)είδηση).
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Λιθουανικά, Αλβανικά. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τον Θόδωρο Αντωνίου και τον Τάσου Γκρους.
Κατά την περίοδο 1976 – 1986 συνεργάστηκε, ως χορευτής, με τα μπαλέτα της Δόρας Στράτου.
Συμμετείχε, ως ηθοποιός, σε κινηματογραφικές ταινίες τών: Ν. Κούνδουρου, Φ. Τζεφιρέλι, Θ. Αγγελόπουλου, Ζερβουλάκου, Τ. Ψαρρά, Αχουριώτη, Σ. Χαραλαμπόπουλου, Γ. Σμαραγδή, Π. Χούρσογλου, κ. α.
Στη ζωή και το έργο του αναφέρονται τα ντοκιμαντέρ τού Ηλία Ιωσηφίδη «Από Πέτρα και Χρόνο» (2009) και «Ή Σταγόνα ή Ωκεανός» (2010).


Κρίσεως τάφος
Για όσα δεν αγαπήσαμε υπάρχει χρόνος

Αν βρέχει
Κι αν πλημμυρίζει
Ο τάφος μου πάντα ν’ ανθίζει
Τις ευωδιές σας
Διαρκώς
(Από τη συλλογή: «Ή σταγόνα ή ωκεανός»)







Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/5/11, 9:10 μ.μ.

    Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό συχνά δημοσιεύματα για εκδηλώσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Κυριώτισσας χωρίς να αναφέρεται ούτε ο χώρος που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, ούτε η ώρα, ούτε οποιαδήποτε πληροφορία. Επιπλέον παρατηρούμε ότι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις τα ίδια σχεδόν πρόσωπα. Και διερωτόμαι, λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν μερικές από τις εκδηλώσεις αυτές, δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτές το κοινό της πόλης? Είναι κλειστές για το ευρύ κοινό? Αν ναι τότε είναι κρίμα πραγματικά γιατί όντως θα συμμετείχα με ενδιαφέρον σε κάποιες από αυτές. Αν αντίθετα πρόκειται για κλειστές συναντήσεις ενός κλειστού «club» τότε ποιος ο λόγος της δημοσιοποίησης των εκδηλώσεων? Αν τις κάνουν μόνο για αυτούς ας τις γνωρίζουν και μόνοι τους. Τι μας νοιάζει να μαθαίνουμε κατόπιν εορτής για κάτι που γίνεται στον τόπο μας, στο οποίο όμως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή η παρατήρηση. Ας ελπίσουμε να λάβουμε κάποια απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο