Άρθρο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Αν. Μπαρτζώκα για τις φοιτητικές εκλογές

Γράφει ο  
Αναστάσιος Σ. Μπαρτζώκας *

Με αφορμή τις Φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου και από τη θέση του εκλεγμένου Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ  θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά τόσο στη σπουδαιότητα συμμετοχής των φοιτητών και σπουδαστών σ’ αυτές όσο και στο φοιτητικό συνδικαλισμό των νέων γενικότερα.

 Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε ως Χώρα και ως κοινωνία θα ήταν η χαριστική βολή για το μέλλον αυτού του τόπου η απουσία των νέων ανθρώπων από την πολιτική. Θα έλεγα ίσως πως αυτό θα ήταν ευχής έργο για το κατεστημένο που οδήγησε τη Χώρα μας ως εδώ. Οι νέοι τώρα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να κάνουν την ειρηνική τους επανάσταση. Να συμμετέχουν στην πολιτική και στα κοινά. Να παλέψουν για ένα Πανεπιστήμιο πραγματικά ανοιχτό, χωρίς εξαρτήσεις και αγκυλώσεις, που θα παρέχει μόρφωση και εφόδια πραγματικά. 

Θα πρέπει σήμερα να αποτελέσει ο καθένας τους συλλειτουργός στη δημιουργία μιας κοινωνίας με περισσότερη αξιοκρατία, λιγότερη ανεργία και διαφθορά, με στραμμένο το βλέμμα στον πολιτισμό και την ανάπτυξη. Αυτά όμως για να επιτευχθούν χρειάζονται αγώνες ειρηνικοί μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο. Χρειάζεται όραμα. Ένα όραμα στο οποίο οι νέοι θα πρέπει να πιστέψουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Να ορθώσουν το ανάστημα τους και να παλέψουν για ένα μέλλον καλύτερο.

Ως Ημαθιώτης θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι για τον τόπο μας νέοι από κάθε γωνιά της Ημαθίας να συμμετέχουν στο φοιτητικό συνδικαλισμό. Είναι πραγματική ανάγκη ένα σημαντικό και μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μας, που θα αποτελέσει σε λίγα χρόνια τον επιστημονικό και επαγγελματικό κόσμο του Νομού μας, να περάσει από τα ανώτερα ή ανώτατα όργανα των φοιτητικών νεολαιών, να λάβει εμπειρία πολιτική, να πρωτοστατήσει σε αγώνες φοιτητικούς και να συνδιαμορφώσει πολιτικές και προτάσεις για το Νέο Πανεπιστήμιο και μια καλύτερη Παιδεία.

Άλλωστε, στη σημερινή συγκυρία η αφύπνιση της κοινωνίας, όπως συνέβη πάντοτε στην ιστορία θα αρχίσει από τους νέους. Το δικό τους μέλλον διακυβεύεται και από αυτούς θα μπει ο σπόρος της αναγέννησης. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια θα αποτελέσουν το χώρο όπου θα μπουν τα θεμέλια, ιδεολογικά και παιδευτικά, για την έξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα, για την εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα διακρίνεται από αξιοσύνη και δικαιοσύνη, ισονομία και ισοπολιτεία.

Αυτά είναι και τα στοιχεία και ιδανικά που διαπνέουν τους νέους της ΟΝΝΕΔ και της φοιτητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αυτά είναι τα ιδανικά για τα οποία η Νέα ΟΝΝΕΔ θα παλέψει χωρίς συμβιβασμούς στα Πανεπιστήμια και την Κοινωνία. Καλώ όλους τους νέους να συμμετάσχουν στις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους φοιτητές που κατέρχονται ως υποψήφιοι.                     

* Δικηγόρος, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ

 

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/5/11, 2:47 π.μ.

    Δεν θα σχολιάσω όλα τα υπόλοιπα... απλά θα σταθώ στα στοιχεία και στα ιδανικά που διαπνέουν την ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ... για αρχή http://www.facebook.com/group.php?gid=40608997431&v=wall
    τα στοιχεία και τα ιδανικά της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ αποτελούν και οι ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις κάλπες με σκοπό να εμποδιστούν συμφοιτητές τους να ψηφίσουν στο ΤΕΙ Σίνδου... επίσης τα πάρτυ, οι χορεύτριες, οι μπράβοι... και όλα αυτά τα καλούδια... αν και οι εκλογές δεν άλλαξαν ποτέ τον κόσμο, ελπίζω τον εκλογικό σας ποστσό να ακολουθησει την πορεια του Ζαχόπουλου....

    μετά βδελυγμίας M. Gandhi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/5/11, 3:03 μ.μ.

    "Θα έλεγα ίσως πως αυτό θα ήταν ευχής έργο για το κατεστημένο που οδήγησε τη Χώρα μας ως εδώ" Μόνο που ξεχνάς πως το κατεστημένο είστε εσείς!!! Έλεος πια γι'αυτούς που από το '74 δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας στους νέους αυτού του τόπου.
    "Να παλέψουν για ένα Πανεπιστήμιο πραγματικά ανοιχτό, χωρίς εξαρτήσεις και αγκυλώσεις, που θα παρέχει μόρφωση και εφόδια πραγματικά" και πάλι ξεχνάς τις προτάσεις των ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΟΝΝΕΔ και ΝΔ για επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια.. Συγχαρητήρια για το ανοιχτό πανεπιστήμιο των πλουσίων και υπερχρεωμένων που οραματίζεστε..
    "Θα πρέπει σήμερα να αποτελέσει ο καθένας τους συλλειτουργός στη δημιουργία μιας κοινωνίας με περισσότερη αξιοκρατία, λιγότερη ανεργία και διαφθορά, με στραμμένο το βλέμμα στον πολιτισμό και την ανάπτυξη" Μπλα,Μπλα,Μπλα... 2004-2009 κυβέρνηση Ν.Δ., όποιος κατάλαβε κατάλαβε..
    "Άλλωστε, στη σημερινή συγκυρία η αφύπνιση της κοινωνίας, όπως συνέβη πάντοτε στην ιστορία θα αρχίσει από τους νέους" ποιους νέους; αυτούς που ονειρεύονται μια καρέκλα; αυτούς που αναλαμβάνουν υπουργικές θέσεις στα 40 με μόνη επαγγελματική εμπειρία, την γραμματεία της ΟΝΝΕΔ και την θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Ή μήπως αυτούς που σήμερα κάνουν αφισοκόλληση για να γίνουν ΒΟΛΕΥΤΕΣ (όχι Βουλευτές) σε 10 χρόνια; Κουράστηκα να μου λένε τα κόμματα και οι παρατάξεις τι να κάνω για να είμαι καλός πολίτης. Και νομίζω και οι περισσότεροι φοιτητές και νέοι το αισθάνονται αυτό, αν παρατηρήσουμε τα ποσοστά αποχής από τις εκλογές (φοιτητικές και βολευτηκές). Καλώ λοιπόν όλους τους συναδέλφους φοιτητές να μην πάνε στις εκλογές, ή αν πάνε, να ψηφίσουν "ΣΑΛΑΜΑΚΙ". Αρκετά με τους κύριους συνδικαλιστές που τα ξέρουν όλα και γι'αυτό είναι νομοτελειακά αποφασισμένο ότι θα τους χρωστάμε και χάρη που μας φτάσανε στον γκρεμό.
    Mour@t K@r@mour@t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/5/11, 7:46 μ.μ.

    Κύριε Μουράτ Καραμουράτ Αλαβ Κουβελ Τσιπρ Σιχτιρ,
    δεν ξέρω αν ποτέ έχεις ασχοληθεί με το συνδικαλισμό............................
    "Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται."
    B. Brecht

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/5/11, 6:59 μ.μ.

    Επειδή, ακριβώς, έχω ασχοληθεί με τον "συνδικαλισμό" κι από τους χαρακτηρισμούς σου μπορώ να καταλάβω πως κι εσύ ξέρεις ότι ασχολήθηκα με τον "συνδικαλισμό", κύριε Ανώνυμε, μπορώ να σου πω ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται ένα συνδικαλιστικό κίνημα, που σύσσωμο, εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εξουσίας και του κεφαλαίου στον λαό. Αλλά ούτε κι ένα κίνημα που θα σπέρνει τη διχόνοια για να αλωνίζουν τα αφεντικά και οι ηγεμόνες. Ο χαρακτηρισμός σου "Αλαβ Κουβελ Τσιπρ Σιχτιρ" προς το πρόσωπό μου, αποδεικνύει ότι χωρίς τις ταμπέλες, που μας έχουν μάθει να φοράμε ο ένας στον άλλο δεν μπορούμε να σκεφτούμε κι αυτό είναι ένα "σπουδαίο" κατόρθωμα του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα. Ασφαλώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις στον σκοτεινό κανόνα του συνδικαλισμού. Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν προσπαθούν με τις υπερηχητικές κορώνες τους για το "δίκιο του εργάτη-νέου-φοιτητή-συνταξιούχου-κλπ", να κατευθύνουν την κοινωνία προς το δικό τους συμφέρον. Όποιος παρακολουθεί της συνελεύσεις του φοιτητικού συλλόγου του ΤΜΧΑ και δεν έρχεται εκεί απλά για να παρουσιάζει τις προτάσεις της παράταξής του, θα ξέρει ότι δεν είμαι εναντίον της πολιτικής. Όσο για την πολιτική που μου επιβάλλεται, έτσι κι αλλιώς, θα ρωτήσω μόνο το εξής: Αν σήμερα ανήκεις σε μία συνδικαλιστική παράταξη των μεγάλων κομμάτων και δεν συμφωνείς προσωπικά με μια επιλογή της παράταξης και διαφωνήσεις ανοιχτά, αύριο θα ανήκεις σε αυτήν την παράταξη; Δεν ανήκω πουθενά και διαφωνώ με οποιοδήποτε κόμμα-κίνημα-παράταξη δεν αντέχει τους σκεπτόμενους πολίτες και ζητά αποκλειστικά οπαδούς-πρόβατα που θα κάνουν ότι τους πει η εξουσία. Και ξανά. Δεν είμαι εναντίον της πολιτικής. Είμαι εναντίον των κομμάτων και αποκομμάτων της κοινωνίας που ξέρουν πολύ καλά πως να χρησιμοποιούν το "Διαίρει και Βασίλευε". Ας είναι καλά όλοι αυτοί οι μεγάλοι πολιτικοί που 37 χρόνια τώρα μας επιβάλλουν την δημοκρατία τους.
    Mour@t K@r@mour@t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/5/11, 9:47 μ.μ.

    Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν προσπαθούν με τις υπερηχητικές κορώνες τους για το "δίκιο του εργάτη-νέου-φοιτητή-συνταξιούχου-κλπ"... μπορεί για σένα να είναι το δίκιο του Λάτση... σεβαστόν αλλά εμετικό.... και όσο για τις κορώνες "Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει"
    B. Brecht

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/5/11, 6:08 π.μ.

    Όποιος δεν πιστεύει στο αποδεδειγμένα σάπιο σύστημα, υπηρετεί συμφέροντα του Λάτση; Κοίτα να δεις κάτι πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/5/11, 9:02 μ.μ.

    Σάπιο σύστημα είναι αυτό που ζει από αίμα εργαζομένων.. γηγενών και μεταναστών.. αλλά μην κατηγορείς αυτόν που προσπαθει να το αλλαξει, και προτεινει κατι αλλο... η υπευθυνοτητα δεν ειναι μικροκομματικο παιχνιδι, ουτε η ανευθυνοτητα "εξυπναδα"....
    "ο καπιταλισμος δεν γινεται ανθρωπινος..."
    B. Brecht

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/5/11, 7:42 μ.μ.

    Είναι δυνατόν δύο σκεπτόμενοι άνθρωποι, να μαλώνουν κάτω από μία απαράδεκτη ανακοίνωση; Σε εσάς ελπίζουμε γ..ώ το..
    GongLee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24/5/11, 7:51 μ.μ.

    Για να τελειώνουμε εδώ τη συζήτηση. Μέσα στην πολιτική, έξω από τα κόμματα.. Νομίζω πως κι ο Brecht αν ζούσε στην ελληνική κοινωνία του σήμερα θα συμφωνούσε σε αυτό..
    Mour@t K@r@mour@t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/5/11, 3:34 π.μ.

    ωραίος..... να σου θυμίσω ένα έργο του B. Brecht;;; "Εγκώμιο στον Κομμουνισμό"... επίσης δήλωνε μαρξιστής-λενινιστής.... άρα αμέτοχος δεν θα έμενε... "Μέσα στην πολιτική, έξω από τα κόμματα"...όλα τα κόμματα ίδια είναι.... είναι πολύ της μόδας αυτό... βέβαια η μόδα έιναι σχεδιασμένη από κάποιους για κάποιους......... διάλεξε πλευρά Mour@t K@r@mour@t... η ταξικη πάλη είναι δεδομένη..
    Nâzım Hikmet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Opoios asxoleite me dap ndfk pasp onned kai oles aytes tis kseperasmenes mlk einai apla grafikos kanena komma apo ta 2 pou kuvernan toso xronia den ekane kalo sta panepistimia krima nea atoma pou teliosan tis spoudes tous apo ta panepistimiaka idrimata aytis tis xoras na synexizoun na pisteyoun stis politikes paratakseis sta panepistimia. tzampa spoudasan kai tzampa tous dosan apolytirio den morfothikan telika. amorfotoi vgikan

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο