Φιλί ζωής στο επιχειρείν εξήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Νέα επιχειρηματικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση κυρίως της νεανικής επιχειρηματικότητας αλλά και σημαντικά κίνητρα για την προώθηση νέων επενδυτικών σχεδίων ανακοίνωσε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. 

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι έως το τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί αναλυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες, με στόχο την προώθηση πρωτοποριακών επιχειρηματικών σχεδίων και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει, είπε, είναι ότι το σχετικό site (http://www.startupgreece.gov.gr) που λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα δέχτηκε ήδη περίπου 1.400 επισκέψεις. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε παράλληλα ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, “τα οποία θα αξιολογηθούν και θα εγκριθούν, προκειμένου να προχωρήσουν”. Εξήγγειλε επίσης περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, λέγοντας πως “όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα διεκπεραιώνονται μέσα από την υπηρεσία "μιας στάσης".

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο υπουργός δήλωσε πως “παρά τις προβλέψεις η Ελλάδα εκπλήσσει θετικά τους εταίρους της στην Ε.Ε., τις αγορές και όλο τον κόσμο”. Υπογράμμισε ότι “έπειτα από εννέα ολόκληρα τρίμηνα, σχεδόν μετά δυόμισι χρόνια, έχουμε θετικό πρόσημο 0,8% στο ΑΕΠ της χώρας. Έχουμε μία μικρή κάμψη κατά 0,6% στον πληθωρισμό και σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 35% στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και συνολικά 11% το 2010. Η αύξηση αυτή”, τόνισε, “είναι ένα μήνυμα ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις στη χώρα παλεύουν να ορθοποδήσουν, είναι ισχυρές, διαθέτουν ποιότητα, υψηλή πιστοποίηση, ανταγωνιστικότητα και απευθύνονται στις πιο δύσκολες αγορές”.

Δεν είμαστε απλοί διαχειριστές. Στην ομιλία του προς τα κομματικά στελέχη ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι μπορεί να γίνει πολλή συζήτηση για πτυχές του μνημονίου, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά πρέπει να συμφωνηθεί ότι αυτό είναι το εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
“Μπορεί να υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το περιεχόμενο του μνημονίου. Μπορεί να συζητήσει κανείς την επαναδιαπραγμάτευση, όμως, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, μόνο μέλημά μας ήταν να μην οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία και παύση πληρωμών. Αυτό που κάναμε ήταν το μόνο εθνικό σχέδιο”, τόνισε.

Απαντώντας στα σενάρια περί εκλογών ή και κυβερνήσεων συνεργασίας ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι “εμείς δεν είμαστε απλοί διαχειριστές ενός μνημονίου. Είμαστε οι πολιτικοί που αλλάζουμε τη χώρα στην πιο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή της. Θα ’ρθουν κι άλλες δυσκολίες, αλλά θα πετύχουμε. Δεν θα δειλιάσουμε. Αυτό είναι το χρέος μας. Η πολιτική δεν είναι ευθύνη μιας παρέας, μιας ομάδας. Κάποιοι θέλουν να το περάσουν αυτό ή προτείνουν άλλους δρόμους για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν θα ακούσουμε αυτούς που μιλούν για σχήματα ‘όλοι μαζί’. Όλοι αυτοί εξυπηρετούν σκοπιμότητες”, υπογράμμισε.

Επίθεση στη ΝΔ. Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για την οικονομία ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός, λέγοντας ότι “αυτοί που μας οδήγησαν κατευθείαν στη θύελλα σήμερα εμφανίζονται ως διασώστες”. Ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και απέναντι στον τέως πρωθυπουργό, λέγοντας πως “ο Καραμανλής εγκατέλειψε την ευθύνη που είχε ως πρωθυπουργός, ουσιαστικά παραιτήθηκε”. Τόνισε ότι, κάθε φορά που η συντηρητική παράταξη κυβερνά τη χώρα, την οδηγεί σε κρίση. “Έτσι έγινε και την περίοδο 2004-2009, όταν η ΝΔ εκτίναξε το χρέος από τα 150 στα 300 δισ. ευρώ και το έλλειμμα στο 15,5%. Πού πήγαν όλα αυτά χρήματα; Είδατε εσείς τον κ. Καραμανλή να κάνει κανένα έργο; Να κόβει έστω μία κορδέλα; Βεβαίως μετά μάθαμε όλοι πού πήγαν τα χρήματα…”.

Μην κάνετε τη ΔΕΘ… μετρό

Πριν από την εκδήλωση ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε συνάντηση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια, καθώς και με εκπροσώπους κρατικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος έθεσε το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ επισημαίνοντας πως πρέπει η κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα της Σίνδου. 

Ο υπουργός δεν το απέκλεισε, αλλά επέστησε την προσοχή λέγοντας στους συνομιλητές του “αποφασίστε τι θέλετε και προσέξτε μη γίνει στην Έκθεση ό,τι έγινε και με το μετρό”, υπονοώντας ότι εσωτερικές διαφωνίες οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου. Επιτάχυνση των αποφάσεων σχετικά με τη νέα εταιρική μορφή των ΔΕΘ και Helexpo ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Πάρις Μαυρίδης. Στη συζήτηση δεν έγινε καμία αναφορά για τον ορισμό νέας διοίκησης στη ΔΕΘ Α.Ε., ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι το θέμα θα λήξει λίαν συντόμως.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως τους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και μένουν άνεργοι και οι δήμαρχοι Συκεών-Νεάπολης Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος ζήτησαν καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Ενοποίηση των επιμελητηρίων, γεωγραφική αλλά και θεματική, ζήτησαν εκπρόσωποί τους (Θωμαΐδης, Σταμπολίδης, Εδιάρογλου κ.ά.).

Το opengov οδήγησε σε γελοιότητες

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι παρεισέφρησαν στο ΠΑΣΟΚ λόγω opengov εμφανίστηκε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου. Μιλώντας στην αρχή της εκδήλωσης είπε ότι “είναι λάθος να αποκλείεται το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ από τις διοικήσεις κρατικών οργανισμών”, υπογραμμίζοντας πως “ό,τι καλό πετύχαμε στους κρατικούς οργανισμούς το οφείλουμε στα δικά μας στελέχη, τα οποία πιστεύουν στο πρόγραμμά μας, και όχι στους ‘φυτευτούς’”. Ο κ. Παπαστεργίου κάλεσε την κυβέρνηση να ξαναδεί το opengov, το οποίο, όπως είπε, “οδήγησε σε αποτυχίες, αν όχι γελοιότητες”.

Καλώντας στο βήμα τον κ. Χρυσοχοΐδη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έθεσε πέντε ερωτήματα, τα οποία απασχολούν τη βάση του κόμματος, ζητώντας να απαντηθούν: “Ήταν ή όχι μονόδρομος το μνημόνιο;”, “υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης;”, “πότε θα βγούμε από το μνημόνιο;”, “ποια θα είναι τα οφέλη της χώρας μετά το μνημόνιο;” και “τι μας διασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστούμε και στο μέλλον νέο μνημόνιο;”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης και Σπύρος Βούγιας, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του είπε πως “το Ζάππειο 2 οδηγεί στην περήφανη Ελλάδα της δραχμής”, οι βουλευτές Βασίλης Γερανίδης και Γιώργος Αρβανιτίδης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κ.ά.

Πηγή: Εφημ. "Μακεδονία"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο