Ηλίας Τσιαμήτρος: "Ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να αλλάξει ο τρόπος εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών - Τοπικών Συμβούλων"

Γράφει ο Ηλίας Τσιαμήτρος*

Συμμετέχοντας στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας τους τελευταίους επτά μήνες ανελλιπώς και αδιαλείπτως, επιτρέψτε μου να καταθέσω μια πρώτη εντύπωση και μερικές παρατηρήσεις:

Παρ' όλες τις εν πολλοίς αντίθετες απόψεις διαφόρων (κυρίως του τοπικού τύπου), έχω την άποψη πως το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έχει αρκετά θετικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν δυνητικά να το οδηγήσουν σε μια λειτουργία παραγωγική και πολιτικά ουσιαστική προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.

Δύο ισχυρά "ατού" του οργάνου κατά τη γνώμη μου είναι:

1. Η παρουσία στη θέση του Προέδρου του Σώματος ενός ανθρώπου εξαιρετικά μειλίχιου και πράου, με μεγάλη εμπειρία, δημοκρατικές ευαισθησίες, γνώση του Κανονισμού, άνεση στο χειρισμό της γλώσσας, διπλωματικότητα, ευρύτητα σκεψης και κυρίως ευήκοον ους στις παρατηρήσεις και γενναιοδωρία στις αντίθετες απόψεις και θέσεις, του Νίκου του Μαυροκεφαλίδη.

2. Η ποιότητα και διαφορετικότητα του έμψυχου δυναμικού που απαρτίζει το Σώμα. Είναι γεγονός πως τόσο οι Αντιδήμαρχοι, όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων κατά ευτυχή συγκυρία, απαρτίζουν ένα δυναμικό και δυνάμει παραγωγικό σύνολο που τιμά το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα καλύτερα στελεχομένα Δημοτικά Συμβούλια που έχουν υπηρετήσει το Δήμο μας τις τελευταίες δεκαετίες και είναι βέβαιο πως όταν συντονιστούν και μπουν σε ρυθμούς τακτικής λειτουργίας, πράγμα αναμενόμενο μετά τις πρώτες αναταράξεις που συνόδευσαν τη συγχώνευση πέντε (!) Καποδιστριακών Δήμων σε έναν μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο, θα έχει πολλά να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και τους συνδημότες μας.

Όσον αφορά τη μέχρι τώρα λειτουργία του Οργάνου, επιτρέψτε μου μερικές σκέψεις που αυθόρμητα έρχονται στο νου μου κάθε φορά που συμμετέχω στις συνεδριάσεις του. Νομίζω πως ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες ώστε να αλλάξει ο τρόπος εκλογής τόσο των Δημάρχων, όσο και των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων. Όλα δείχνουν, πως πολιτικά θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, αν εγκαταλείπαμε το σχήμα των Παρατάξεων και προχωρούσαμε στην εκλογή των Δημοτικών μας Αρχόντων μέσω κοινής λίστας υποψηφίων από όλους τους χώρους. Χωριστή λίστα για τους υποηφίους Δημάρχους και χωριστή για τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Τοπικούς Συμβούλους. Μέσα από τέτοιες λίστες θα επιτυγχάνονταν δύο κατά προτεραιότητα στόχοι: αφενός η απεμπλοκή των τοπικών Αρχόντων από το σφιχτό και πολλές φορές θανατηφόρο εναγκαλισμό των κομμάτων και κατ' επέκταση η μεγαλύτερη ελευθερία των πολιτών στην εκλογή των καταλληλότερων υποψηφίων και αφετέρου η λειτουργία των Δήμων σε κατεύθυνση σύνθεσης απόψεων και δημιουργίας κατά περίπτωση πλειοψηφιών για καθε σοβαρό θέμα που αφορά τους πολίτες και την πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, εκμηδενίζεται σχεδόν η πιθανότητα του "παραταξιακού" λάθους και εμβαθύνεται η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού πράγμα αυτονόητο, ζητούμενο και εκ των ουκ άνευ για την εύρυθμη λειτουργία μικρών κατά βάση Κοινοτήτων όπως είναι οι Δήμοι.

Τέλος και σε πείσμα κάποιων συναδέλφων που ξιφούλκησαν κατά καιρούς στον τοπικό τύπο και στο Νετ, εγώ αισθάνομαι περήφανος που συμμετέχω σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και πιστεύω πως στο τέλος της θητείας του, ο απολογισμός του έργου του θα έχει για όλους μας θετικό πρόσημο...

* Ο Ηλίας Τσιαμήτρος είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/7/11, 12:21 μ.μ.

    Αγαπητέ ΗΛΙΑ μπράβο σε σένα και στους συνεργάτες σου,η πόλη θέλει έργα και όχι παχιά λόγια.Όλοι μαζί ανεξαρτήτος κόμματος πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα προβλήματα της πόλης μας,και να πορεύτουμε μαζί για το καλό.Καλή συνέχεια στο έργο σου και στην καλή θέληση που έχεις γενικώς για την ΒΕΡΟΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρ.Παπαθ.29/7/11, 1:45 μ.μ.

    Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω τον Κο Τσιαμήτρο αλλά συμφωνώ απόλυτα με τον τρόπο εκλογής του Δημοτικού συμβουλίου ,ο οποίος , θα πρέπει να επεκταθεί και στην πολιτική ,τουτέστιν να απαλλαγούμε από τα κόμματα που μόνο συμφορές έχουν φέρει στον τόπο .Εύχομαι να ζήσω και να καμαρώσω μία μέρα όπου όλοι θα ενδιαφέρονται για το κοινό συμφέρον και όχι για το κομματικό ,όπως γίνεται σήμερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΚΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ29/7/11, 4:01 μ.μ.

    ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΕΓΑ ΠΡΙΝ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΟΠΩΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΣΤΙΣ 29.06.2010

    «Καλλικράτης» και ο…Κάλπη-κος λήθαργος συνεχίζεται...

    Το πρώτο βήμα για τον Καλλικράτη ολοκληρώθηκε, δείχνοντας για ακόμη μια φορά γιατί έφτασε ο τόπος αυτός να χρεοκοπήσει. Η πολιτική των κομμάτων όπου εκφράζεται μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο και των ενεργειών τους, αναμφίβολα υπήρξε ο καταλύτης σε αυτή τη χρεοκοπία. Δυστυχώς η πολιτική ανοησία έγινε προσπάθεια να κυριαρχήσει και στην περίπτωση του Καλλικράτη, διακρίνοντας παιχνίδια από όλους τους εμπλεκόμενους.
    Στον «Καλλικράτη» δεν έγινε απολύτως τίποτα στο θέμα εκλογής των αιρετών. Απομακρύνθηκε θα λέγαμε από το στόχο της πραγματικής δημοκρατίας και αξιοκρατίας αλλά και της λαϊκής συμμετοχής άξιων και ικανών πολιτών. Και ο λήθαργος των «αξιών» συνεχίζεται.
    Το σύστημα υποχρεώνει κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση είτε ως δήμαρχος είτε ως δημοτικός σύμβουλος, να είναι υπό την σκέπη κάποιου κόμματος ή κάποιου υποψηφίου δημάρχου αντιστοίχως. Πράγμα το λιγότερο δυσάρεστο γιατί αναγκάζεσαι να συνυπάρχεις με άτομα (είτε συμβούλους είτε δημάρχους) που το λιγότερο θεωρείς άσχετους με τα πιστεύω σου, τον τρόπο σκέψης σου και ίσως και την ηθική σου.
    Υπάρχουν πολλοί σοβαροί και ικανοί πολίτες, στον επαγγελματικό τους χώρο, που δεν ασχολούνται με τα κοινά, φοβούμενοι τον εξευτελισμό που θα υποστούν από τους φελλούς που θα επιπλεύσουν. Ποια λαϊκή συμμετοχή, όταν το κόστος της υποψηφιότητας έγινε σχεδόν απαγορευτικό για το λαό και μπορούν να ασχοληθούν, με πιθανότητα εκλογής, μόνο κάποιοι που έχουν και θα ρίξουν χρήμα.
    Πώς να υπάρχει λοιπόν συμμετοχή;
    Είναι σχεδόν βέβαιο πως για ακόμη μια φορά θα επικρατήσουν «πολιτικά λαμόγια» προσβλέποντας μόνο στο προσωπικό μικρορουσφέτι. Όλα αυτά περί έντιμων πολιτικών που σέβονται το δημόσιο χρήμα είναι δυστυχώς μόνο λόγια. Αν ο λαός κουράστηκε με τα μεγάλα και κούφια λόγια των πολιτικών, όλων των κομματικών αποχρώσεων και παρατάξεων, ευκαιρία είναι αυτή τη φορά να μην στηρίξει αυτούς που τα λένε και να διαψευστώ.

    Με τον Καλλικράτη δόθηκε η ευκαιρία να λυθούν τέτοια προβλήματα, αλλά δυστυχώς δεν έγινε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση όπως για παράδειγμα, η ύπαρξη ξεχωριστού ενιαίου ψηφοδελτίου όλων των δημοτικών συμβούλων και ενός άλλου με τους δημάρχους.

    Ο Καλλικράτης δεν είναι αυτόματος πιλότος που λύνει όλα τα προβλήματα. Το αντίθετο δημιουργούνται συνθήκες για πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Μόνο μια πολύ ικανή και σοβαρή δημοτική αρχή μπορεί να αξιοποιήσει κάποιες δυνατότητες για ανάπτυξη που δίνει ο Καλλικράτης.
    Το μέλλον των παιδιών μας αν δεν δράσουμε όλοι μας θα είναι ζοφερό. Ας ψηφίσει επιτέλους ο «κυρίαρχος λαός» λαμβάνοντας υπόψη το πώς έχει λειτουργήσει ο κάθε υποψήφιος όταν είχε εξουσία.
    Δεν ψηφίζουμε τους «κολλητούς», τους φίλους, του ωραίους και αυτούς που θα μας κάνουν την χάρη στην υπηρεσία που πιθανόν εργάζονται. Ας επικρατήσουν οι έντιμοι, οι ικανοί και ταπεινοί υποψήφιοι. Θα μπορούσε στις επερχόμενες «Καλλικράτειες» εκλογές να γίνει μια νέα αρχή, ένα ξύπνημα από τον «κάλπη-κο» λήθαργο που μας πιάνει στις εκλογές.
    Δεν έχουμε χρόνο αλλά ούτε άλλες ευκαιρίες ως λαός.
    Ας ξυπνήσουμε επιτέλους !!!

    Κάκαρης Γιώργος
    Δημ.Σύμβουλος Δήμου Βέροιας

    Υ.Γ
    ....ΚΑΙ ΝΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΗΛΙΑ ΝΤΡΑΠΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ. (ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΕΝΩ ΕΣΥ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Γεώργιε, με το άρθρο σου που παραθέτεις αυτούσιο και το οποίο δεν είχα υπόψη μου όταν έγραφα το σημείωμά μου, συμφωνώ σχεδόν απολύτως, κυρίως εκεί που αναφέρεσαι σε θεσμικά ζητήματα και ζητήματα αξιών. Πουθενά δεν είπα πως είναι το καλύτερο, αλλά "ένα από τα καλύτερα στελεχομένα Δημοτικά Συμβούλια". Αυτό το πιστεύω και αν και δεν μπορώ όπως είπες να το αποδείξω, θα δείξει ο χρόνος αν έχω δίκιο τελικά. Θεωρώ όμως οτι είναι πολύ νωρίς για κρίσεις και κυρίως για επικρίσεις και οριστικά συμπεράσματα απαξίωσης. Κατά τα άλλα σου εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολουθώ δημοτικά συμβούλια από το 1998. Κάθε τετραετία που περνά, τα δημοτικά συμβούλια γίνονται όλο και χειρότερα ποιοτικά. Το σημερινό, έχει πάρα πολλές αδυναμίες, αν καθήσουμε να τις αναφέρουμε μια μια θα περάσει το καλοκαίρι, και κατατάσσεται σε πολύ χαμηλή θέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ.ΤΑΡΑΤΣΙΔΗΣ29/7/11, 6:54 μ.μ.

    ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ?ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ?ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ.ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΑΝ ΣΕΒΑΣΜΟ,ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΥΡΟΣ,ΠΟΥ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣΑΝ,ΔΕΝ ΦΩΝΑΣΚΟΥΣΑΝ ΑΣΚΟΠΑ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ.ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΗΤΑΝ Η ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΠΟΥ Η ΒΕΡΟΙΑ ΕΙΧΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΣΙΩΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.ΙΣΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΕΒΑΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΗΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με αφορμή το επώνυμο άρθρο του κ. Τσιαμήτρου, ακολούθησαν επώνυμα σχόλια, που δίνουν ενδιαφέρον και αναπτύσσουν έναν υγιή διάλογο.

    Τουλάχιστον στην συγκεκριμένη ανάρτηση, δεν θα θέλαμε να δούμε κανένα ανώνυμο σχόλιο, ας σεβαστούμε τους παραπάνω που μιλάνε επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/7/11, 9:30 π.μ.

    Καλώς κύριοι επώνυμοι αλλά σεβαστήτε και τους ανώνυμους.Μπράβο σας κυρ Τσαμήτρο ας το καταλάβουν μερικοί συμφεροντολόγοι,σημασία έχει η δύναμη των πολλών και όχι η πολιτική για το κοινό καλό..ΚΥΡ.ΕΥΛΑΜΠΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρ.παπαθ30/7/11, 1:51 μ.μ.

    Θα επανέλθω για να πώ στον Κο Τσιαμήτρο ότι έκει που τον έχει τάξει ο λαός έχει κάποια αποστολή και πρέπει να την φέρει σε πέρας .Δεν χρειάζεται μόνο να πέρνουν απφάσεις ,οι αποφάσεις που πέρνουνπρέπει και να εφαρμόζονται .Αναφέρομαι στην αποφασή τους να απομακρυνθούν τα κλειστά περίπτερα (σε πρώτη φάση) ,αυτή η απόφαση χαιρετίσκηκε από όλους μας χρειάζεται όμως και εφαρμογή ,ας μας ενημερώσουν λοιπόν σε πιά μέτρα προχώρησαν για την υπολοίησή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος31/7/11, 12:55 π.μ.

    "....αφενός η απεμπλοκή των τοπικών Αρχόντων από το σφιχτό και πολλές φορές θανατηφόρο εναγκαλισμό των κομμάτων...".
    Αφού λοιπόν Αγαπητέ Ηλία η εκλογή όλων αναξαιρέτως έγινε υπό την σπάθη των κομμάτων, άστο. Όταν θα απεμπλακούμε, τότε τα ξαναλέμε. Η πολιτική σε όλες της τις μορφές σήμερα, είναι θανατηφόρα δόση τοξινών, για οτιδήποτε απαρτίζει την δήθεν Δημοκρατία μας. Το λές και μόνος σου και συμφωνώ. Όταν θα... λοιπόν, τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε, δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε θετικό. Είμαι κάθε άλλο απο μοιρολάτρης. Απλά, βλέπω την καθαρή εικόνα, που είναι πολύ βρώμικη. Δυστυχώς Ηλία.

    ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο