Δημ. Συμβ. Βέροιας: Απορρίμματα, μεταφορά μαθητών, παραίτηση Χατζηαθανασίου στο επίκεντρο (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Η οριστική παραίτηση του Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου από την θέση του αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής, η μεταφορά και απόθεση των απορριμμάτων του Δήμου, η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η κατασκευή φράγματος για άρδευση στο Δάσκιο, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, που πραγματοποιήθηκε από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μέχρι μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στο δημοτικό κατάστημα Ριζωμάτων, στην Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος.

Παραίτηση με αιχμές και κριτική 

Μιλώντας για τους λόγους που τον ώθησαν στην οριστική υποβολή της παραίτησής του από τη θέση του αντιδημάρχου, ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου άφησε πολλές αιχμές για παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα των συγχωνεύσεων στα Πιέρια, ενώ εξήρε την αγωνιστικότητα των μαθητών και των γονέων τους απέναντι στα σχέδια του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε «εξαθέσιο – μαϊμού» το δημοτικό σχολείο. Στην ίδια κατεύθυνση, έφερε ως παράδειγμα των φάκελο με μελέτες που είχε υποβληθεί στο Υπουργείο για το σχολείο στα Γιοτζαλίκια, θέμα το οποίο καθυστέρησε, όπως σημείωσε, επειδή ο υπάλληλος που είχε αναλάβει το θέμα συνταξιοδοτήθηκε και δεν τον αντικατέστησε κανείς!
Δεύτερος σοβαρός λόγος που επικαλέστηκε, ήταν η αδυναμία ελέγχου των προνοιακών επιδομάτων. Όπως είπε, ζήτησε έλεγχο όλων των περιπτώσεων του Δήμου Βέροιας, ωστόσο η απάντηση από τους υπαλλήλους ήταν ότι δεν έχουν χρόνο. Για τον λόγο αυτό ζήτησε την απόσπαση ενός ακόμη ατόμου στην υπηρεσία, για το οποίο έλαβε – αρχικά – την υπόσχεση, ωστόσο μετά από παρεμβάσεις, όπως κατήγγειλε, δεν υλοποιήθηκε.
Τρίτος λόγος, ήταν η «ντροπή στο Εργοχώρι», όπως χαρακτήρισε την κατάσταση στον καταυλισμό των τσιγγάνων, καλώντας τους συναδέλφους του να ρωτήσουν τους περιοίκους, τους μαθητές και δασκάλους των σχολείων που βρίσκονται στην περιοχή, τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που καταπατούνται, αλλά και τους ίδιους τους τσιγγάνους για την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο. Όπως επίσης τόνισε, ο καταυλισμός είναι «εστία παραγωγής παραβατών», σημειώνοντας με διάθεση κριτικής και αυτοκριτικής, πως ο δήμος έκανε πολύ λίγα πράγματα για την επίλυση του ζητήματος.
Νωρίτερα, ο κ. Χατζηαθανασίου μιλώντας για την μονάδα του ΟΚΑΝΑ που θα λειτουργήσει στην Ημαθία, σημείωσε ότι ο λόγος που πρέπει να λειτουργεί στη Βέροια είναι για να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα χωριά του κάμπου του νομού και η Αλεξάνδρεια.
Επίσης, ο πρώην αντιδήμαρχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Δημοτικό Ιατρείο της Βέροιας, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης γραμματειακής υποστήριξης. Πάνω στο θέμα αυτό, η δήμαρχος απαντώντας αργότερα τόνισε πως το Δημοτικό Ιατρείο θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες κανονικά τη λειτουργία του.
Τον κ. Χατζηαθανασίου θα αντικαταστήσει η Βαρβάρα Σταυροπούλου, από την Δημοτική Ενότητα Απ. Παύλου.

Για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Έπειτα από σχετικές υποδείξεις της αρμόδιας Επιτρόπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ήρθε προς ψήφιση εκ νέου το θέμα της απόθεσης των απορριμμάτων του Δήμου στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης, καθώς – σύμφωνα με την γνώμη που εξέφρασε η Επίτροπος – η σύμβαση έπρεπε να υπογραφεί μεταξύ του υπάρχοντος φορέως διαχείρισης των απορριμμάτων της Βέροιας (και της Ημαθίας συνολικότερα) δηλαδή του ΕΣΔΑ και της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Έτσι, αποφασίστηκε η τριμερής σύναψη σύμβασης, μεταξύ ΕΣΔΑ, Δήμου Βέροιας και ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.
Επισημάνσεις εκ μέρους της Περιφέρειας υπήρξαν και στη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος για το έργο της μεταφοράς, την οποία υπέγραψε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βέροιας με την ανάδοχο εταιρία. Όπως σημείωσε η Επίτροπος, η σύμβαση έπρεπε να υπογραφεί κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι της Οικονομικής Επιτροπής. Και σε αυτή την περίπτωση, αποφασίστηκε η συμμόρφωση με τις υποδείξεις και το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία.

Πολύ κουβέντα για την μεταφορά των μαθητών

Στην σκιά των αντεγκλήσεων που ακόμα υπάρχουν μεταξύ του προηγούμενου φορέα που ανέθετε το έργο της μεταφοράς των μαθητών, της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και νυν Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας με τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ και τους τουριστικούς πράκτορες, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας το θέμα για την ανάθεση του έργου από τον Δήμο Βέροιας, που πλέον είναι αρμόδιος.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κώστα Τσιλογιάννη, εφόσον τα Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ έχουν υποβάλλει προσφορά που καλύπτει όλα τα σχολικά δρομολόγια, ο δήμος υποχρεούται να αναθέσει σε αυτά το έργο.
Έντονη ωστόσο ήταν η αντίδραση του προέδρου του Τ.Σ. Σφηκιάς Γιάννη Χειμώνα, ο οποίος εκτίμησε πως – όπως τα λεωφορεία της γραμμής δεν μπορούν στις χιονοπτώσεις να εκτελέσουν ανεμπόδιστα τα δρομολόγια – δεν θα μπορούν αντίστοιχα και τα σχολικά δρομολόγια να εκτελούνται κανονικά.
Ο πρόεδρος των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Τάσος Συμεωνίδης, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι όροι της σύμβασης, δηλαδή θα εκτελούνται κανονικά, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εκτελέσει στο παρελθόν τα ΚΤΕΛ ανάλογα δρομολόγια, ζητώντας παράλληλα, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα στην περιοχή, την συνεργασία του Δήμου για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό καθαρισμό των δρόμων σε περίπτωση χιονοπτώσεων.
Τελικά, αποφασίστηκε η ανάθεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών του Δήμου Βέροιας στα Υπερστικά και Αστικά ΚΤΕΛ, με προϋπολογισμό, για τα μεν Υπεραστικά 710.856 ευρώ περίπου, για τα δε Αστικά 1.100.000 ευρώ περίπου.

Συζήτηση για το φράγμα στο Δάσκιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η συζήτηση για το θέμα της κατασκευής ταμιευτήρα και υδατοδεξαμενής για άρδευση στο Δ.Δ. Δασκίου, έργο το οποίο είχε συντάξει τις σχετικές μελέτες ο πρώην Δήμος Μακεδονίδος και ενώ το έργο εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, πλέον κινδυνεύει να αποενταχθεί. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην Δήμαρχος Μακεδονίδος Γιάννης Δάλλας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη για την μη διόρθωση των όποιων λαθών ή απαιτούμενων προσθηκών στη μελέτη του έργου.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λαζαρίδης ισχυρίστηκε πως ο πρώην δήμος Μακεδονίδος αδιαφόρησε τις υποδείξεις που έγιναν από το Δασαρχείο, με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια.
Τελικά, μετά από μακροσκελή συζήτηση αποφασίστηκε, κατόπιν πρότασης του Άρη Λαζαρίδη, να αναβληθεί το θέμα και να συζητηθεί με την παρουσία του Δασάρχη και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων στην υπόθεση, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα πράγματα.

Πηγή: Εφημ. Λαός - συντάκτης: Νίκος Βουδούρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο