Ο βιασμός της οικονομικής επιστήμης, η τρομοκρατία του κόστους και το όνειρο Δημοκρατίας που ζούσαμε! (αρθρογραφία)

Του Βασίλη Σ. Λιότσιου*

«Αν μειώσουμε τους μισθούς, θα μειώσουμε τη ζήτηση, η οποία θα μειώσει τα εισοδήματα, τις εισφορές, άρα και τα έσοδα του κράτους «, έλεγαν σε διφωνία πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών πριν τις εκλογές του 2009. Όταν στη συνέχεια μείωσαν τους μισθούς ,τις συντάξεις και τη ζωή μας, περνούσαν με θράσος και στην αντεπίθεση,  λέγοντας δικαιολογούμενοι πως «…η κατάσταση της οικονομίας ήταν χειρότερη από αυτή που περιμέναμε…». Ε και; 

 Το ότι έγινε αυτό, σημαίνει ότι αναιρείται η προηγούμενη οικονομική  νομοτέλεια και πλέον μπορείς να μειώσεις μισθούς συντάξεις με άλλο πεδίο ορισμού; Υπάρχει κανένας άλλος νόμος Δημόσιων Οικονομικών που λέει ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο και δεν τον ξέρω; Υπάρχουν «νεότερα οικονομικά» που αποδεικνύουν την …αναστροφή και δεν τα διδάχτηκα; Άκουσα καθηγητή πανεπιστημίου να λέει σε εκπομπή ότι «οι οικονομολόγοι είμαστε σαν τους γιατρούς, ο ένας λέει το ένα και ο άλλος τον άλλο…». Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχουν νόμοι που είναι αδιαμφισβήτητα νομοτελειακοί και στην ιατρική και στην οικονομία. Δεν ξέρω γιατρούς που να διαφωνούν στο ότι ο άνθρωπος πεθαίνει ,όταν του καρφώνουν ένα τεράστιο μαχαίρι, στην καρδιά ,ούτε μη στρατευμένους οικονομολόγους ,που να ελπίζουν πως η χώρα είναι δυνατόν να διασωθεί μέσω του μνημονίου !
      Μόνο οι τόκοι των συσσωρευμένων κεφαλαιοποιημένων δανείων ,ξεπερνούν κατά το μισό το συνολικό ΑΕΠ της χώρας και δεν ξέρω να υπάρχει κάποιος οικονομικός νόμος, ή τύπος αποδοτικότητας ,που μπορεί να την διασώσει - και μάλιστα βραχυπρόθεσμα! Πως είναι δυνατόν να συντελείται τέτοιος βιασμός της Οικονομικής Επιστήμης και κανένας να μην μιλάει; Πως είναι δυνατόν καθηγητές πανεπιστημίου να ισχυρίζονται στα κατοχικά κανάλια ,ότι η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο ακολουθώντας πιστά και με αυστηρότητα το μνημόνιο και το ξεπούλημα του πλούτου μας ; Ποιοι οικονομική νόμοι αποδεικνύουν ότι όταν ξεπουλήσεις όλη την περιουσία σου για να ξεχρεώσεις (μόνο τα χρωστούμενα τοκοχρεολύσια) και μάλιστα σε καθεστώς ύφεσης (άρα σε εξευτελιστικές τιμές) και σαρκοφάγου καπιταλισμού ,την επόμενη μέρα θα είσαι πλούσιος ; Με ποιες πρώτες ύλες και ενεργειακές πηγές , μ’ αυτές που δεν θα έχεις ; Με ποια μεταποίηση ,μ’ αυτή που θα ανήκει σε άλλους ; Με ποιο εργατικό δυναμικό , μ’ αυτό που το μισό θα έχει φύγει και το άλλο θα είναι γερασμένο δημογραφικά ; Αυτό δεν είναι απλά βιασμός της οικονομικής επιστήμης , είναι βιασμός του αυτονόητου  ! Δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να το καταλάβει, αφορά απλή λογική !
     Από την άλλη, εμφανίστηκε η  «τρομοκρατία του κόστους» !  «Πρέπει να κοπούν μισθοί γιατί είναι …υπέρογκοι και κοστίζουν» ,»πρέπει να κοπούν συντάξεις γιατί κοστίζουν», «πρέπει να κόψουμε τον 13ο και 14ο μισθό, γιατί κοστίζουν στον προϋπολογισμό!» Το χρήμα αίφνης άλλαξε μορφή και μ’ αυτό και οι …μισθοί.  Υπάρχουν μόνο από τη μία πλευρά  απ’ τη πλευρά του κόστους. Ξαφνικά το χρήμα αποκόπηκε από τη ζήτηση. «Μεταλλάχτηκε»  η απλή οικονομική σκέψη που λέει ότι: «όταν αυξάνει η προσφοράς χρήματος , αυξάνει και η ζήτηση αγαθών». Ο «νέος νόμος» λοιπόν λέει : «Όταν αυξάνει (ή παραμένει ίδια) η ποσότητα του χρήματος ,τότε αυξάνει το …κόστος ,σκέτα (!?) «  Άρα ,περικόψτε μισθούς για να ….κινηθεί η αντιπαραγωγική οικονομία …(?) Ο 13ος μισθός ,πλέον, είναι μόνο κόστος .Το ότι με αυτόν αυξάνει η ζήτηση, κυκλοφορεί το χρήμα τις γιορτές και μπαίνουν λεφτά στα ταμεία άλλων που με τη σειρά τους  τα μεταβιβάζουν σε άλλους, ξεχνιέται. Εσκεμμένα κάθε μορφή δημόσιας δαπάνης ,αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα ως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και στρέφει  τους πολίτες τον ένα εναντίον του άλλου. Αυτά είναι εκπληκτικά πράγματα που όμως, δυστυχώς ,αποδεικνύουν και κάτι τραγικό: ότι οι υπάλληλοι των διεθνών τραπεζιτών, που παριστάνουν ότι  μας κυβερνούν και τα φερέφωνά τους ,είναι πεπεισμένοι ότι έχουν απέναντί τους  κάφρους.  Κάφρους, στους οποίους μπορούν να λένε ό,τι θέλουν και να το παίρνουν μετά πίσω χωρίς κόστος . Που μπορούν να δημιουργούν, με αλχημιστικό τρόπο, νέους κανόνες οικονομικών, να γίνονται πιστευτοί και να ψιλο-επιβραβεύονται κιόλας στις περιφερειακές εκλογές. Κάφρους, στους οποίους θα περάσουν τώρα την συγκυβέρνηση, ή τον «σωτήρα» της παράστασης  «Ζάππειο 2» ,αφού υπογράψουν όμως την πώληση της χώρας και  τη δέσμευσή μας να αποπληρώσουμε όλα τα δάνεια τα οποία έχουμε συνάψει μέχρι τώρα (από το 1880) και βέβαια …τη συνέχιση του μνημονίου – λάστιχο, με νέα δάνεια !
      Μπόρεσαν και φτιάξαν τέτοιους «κάφρους» που το μόνο που καταλαβαίνουν από το χωροχρόνο στον οποίο ζουν είναι ο φόβος ! Όλοι νομίζουν (και …»επιφανείς οικονομολόγοι» ακόμα ) ότι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οποίο υπάρχουμε και ζούμε ,όλοι οι μηχανισμοί ,το ΔΝΤ ,οι κεντρικές και ιδιωτικές τράπεζες ,οι οίκοι αξιολόγησης ,διέπονται από τους γνωστούς «νόμους της αγοράς» ,το νόμο «προσφοράς και ζήτησης» και μας πείθουν ότι τα σπρέτς εκτινάχτηκαν επειδή η Ελλάδα έφτασε σε τέλμα .Μα στην ίδια κατάσταση ήταν συνέχεια από το ’95 και μετά. Απλά της δάνειζαν, «οι αγορές» (οι ιδιώτες δηλαδή),  κανονικά. (Το «κανονικά» σχήμα λόγου )
       Ποιοι νόμοι αγοράς ,αυτοί δεν υπάρχουν σ’ αυτά τα υψίπεδα .Εδώ υπάρχουν δυο τρείς «άνθρωποι» που απλά παίζουν σκάκι  με τον …εαυτό τους .Βρίσκονται παντού : Οι κεντρικές τράπεζες των κρατών ,οι «οίκοι αξιολόγησης»,  οι «αγορές» ,είναι ελεγχόμενα από αυτούς, είναι δικά τους .Βρίσκονται πίσω από το ΔΝΤ ,πίσω από τη FED ,πίσω από την παγκόσμια τράπεζα ,και την ΕΚΤ, πίσω από  ανδρείκελα πολιτικών . Η «Lehman Brothers», η τράπεζα που «πτώχευσε» και ξεκίνησε την οικονομική κρίση ,δυο μέρες πριν πτωχεύσει είχε αξιολόγηση 3Α (την ανώτατη) ,από τους «οίκους αξιολόγησης». Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλός της, ενώ έπρεπε να απολυθεί ,αφέθηκε να βγει στη σύνταξη (άρα πήρε όλα τα εφάπαξ) και προσλήφθηκε ως διοικητής (ο αποτυχημένος υποτίθεται) στην Αμερικανική «Ομοσπονδιακή» Τράπεζα (FED) (!?). Ενώ η Ε.Ε αποφάσιζε τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης και άρα  εγγυείτω τα χρέη της Ελλάδας, τα επιτόκια των «αγορών» (σπρέτς) αυξανόταν (!?) (Δείτε με στοιχεία, ποιοι άνθρωποι και με ποιο τρόπο μας «κυβερνούν», στο http://www.greektube.org/content/view/143475/2/ και πείτε μου τι σχέση έχουν όλα αυτά με την πραγματική Οικονομία !!!)
      Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για νόμους προσφοράς και ζήτησης και ελεύθερο - ανόθευτο ανταγωνισμό κάτω από αυτές τις συνθήκες ακραιφνούς και παντοδύναμου μονοπωλίου τριών κατ’ ευφημισμόν ανθρώπων  του τραπεζικού «ανώτατου» λόμπι;
      Μπορούμε να μιλάμε όμως και για «δημοκρατία» και «ελεύθερη επιλογή» κάτω από αυτές τις συνθήκες , μέσα σε τόσα …εισαγωγικά ; Ζούμε σε δημοκρατία ,όταν όλα είναι προαποφασισμένα στο παρασκήνιο, ερήμην του λαού και επιβάλλονται με αντισυνταγματικό και εξόφθαλμα παράνομο τρόπο μέσω της απάτης της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» ; Ζούμε σε δημοκρατία όταν οι «αντιπρόσωποί μας», χωρίς να ενημερώνονται για τη δανειακή σύμβαση από τον υπουργό οικονομικών ,χωρίς καν να τη διαβάσουν, ως «κουκιά» ,ερήμην του λαού, να  ψηφίζουν (για παράδειγμα) το άρθρο 14 παρ 5, με το οποίο «η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει, ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά την ίδια, ή τα περιουσιακά της στοιχεία» ; Είναι δυνατόν να έχουν συντελεστεί τέτοια εθνικά εγκλήματα και να μην «ανοίγει ρουθούνι» ; Μόνο η αποδοχή αυτού του άρθρου στα κρυφά ,συνιστά ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !!! Το δε σημείο «…ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΣΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ…» το οποίο αναφέρεται προφανώς στην «ασυλία»  που ο Ι. Μεταξάς  το 1938 κέρδισε δικαστικά για τον ίδιο λόγο, αποδεικνύει - πέραν της παραδοχής του Στρός Καν -  ότι η δανειακή σύμβαση  όχι μόνο δεν ήταν προϊόν της «τελευταίας στιγμής» κάτω από το φόβο της χρεοκοπίας, όπως μας διαβεβαίωνε ο πράκτορας των τραπεζιτών Παπανδρέου, αλλά ήταν προσεκτικά διατυπωμένη και «φτιαγμένη» από πολύ πιο πριν!
       Η ίδια η δήθεν δημοκρατία τους ,όχι μόνο μας κατέστρεψε οικονομικά ,αλλά και ηθικά  ,κάνοντάς μας  (το 2011) να συζητάμε σε στατιστικό επίπεδο ,ότι το 2% του πληθυσμού του πλανήτη ελέγχει πάνω από το 40% των φυσικών πόρων και του πλούτου του και να πηγαίνουμε στο… επόμενο θέμα ,σα να διαβάσαμε κάτι απλό και οικονομικά… φυσιολογικό!
       Ζούσαμε σε ένα όνειρο δημοκρατίας φίλοι μου. Σε μια «δημοκρατία» που οι διεθνείς τραπεζίτες, σε συνεργασία με την εξαγορασμένη νομοθετική εξουσία των κρατών και  μέσα από έναν εκπληκτικά πολύπλοκο και αδιόρατο στον απλό πολίτη μηχανισμό (παιδεία – ΜΜΕ - επιχειρηματίες - τράπεζες - νόμοι), ανασκεύασαν και επέβαλλαν ως παγκόσμιο «πρότυπο»!  Ζούσαμε σε μια «δημοκρατία»  παρωδία  ,που σιγά – σιγά αποδιοργάνωνε  σαν σαράκι και με διττό τρόπο τις κοινωνίες: Από τη μια  τις αφόπλιζε ,κάνοντάς τες να πιστεύουν ότι κυβερνούν οι πολίτες τους δια μέσου των «αντιπροσώπων» τους και από την άλλη, αλλοίωνε τις βασικές έννοιες, τις δομές και τις αρχές που τις στηρίζουν και έτσι τις δυναμώνουν !
       Τώρα είναι η σειρά του λαού να μιλήσει ! Η ευθύνη για το μέλλον του ,είναι μόνο στα δικά του χέρια, καθώς και το δικαίωμα να …αυτοκτονήσει !
      Αυτό που με πειράζει και με εξοργίζει  όμως πιο πολύ σ’ αυτό το θέατρο της δημοκρατίας, είναι ότι αυτή τη στιγμή, το μέλλον  πολλών φωτισμένων ανθρώπων (από όλες τις πολιτικές πλευρές) που ,απαλλαγμένοι από στερεότυπα και προσωπικές αδυναμίες, κατάλαβαν τι γίνεται και αποτελούν ό,τι πιο πολύτιμο και χρήσιμο για το αύριο της χώρας μας, είναι στα χέρια άσχετων, υπερήλικων, κομπλεξικών και αγράμματων ψηφοφόρων που δεν έχουν ιδέα τι γίνεται και όμως, αποτελούν την …πλειοψηφία, στην αντιπροσωπευτική τρομοκρατία που ζούμε! Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και η παράμετρος που εξηγεί τη ραθυμία που υπάρχει στο λαό. Σ’ ένα λαό, που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και φαίνεται έτοιμος να πέσει πάλι στη φθηνή παγίδα της «αναγκαιότητας της συναίνεσης», ή του Ζάππειου 2 και του εναλλακτικού πράκτορα των τραπεζιτών, χωρίς να καταλαβαίνει ότι πλέον: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ,ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ  ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΜΕ  ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ «ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ» ΤΗΝ «ΚΡΙΣΗ» ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Αν αυτή η αλήθεια προσκρούει στο έρμα που κάποιοι χρειάζονται για να αυτοπροσδιοριστούν και να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους ως Πασοκσίδες, Νεοδημοκράτες ή Κομουνιστές, τότε δε χρειάζεται να ανησυχούν για τον αφανισμό τους. Είναι αναγκαίος!!!

* Ο Βασίλης Σ. Λιότσιος είναι καθηγητής Οικονομικών

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Χρ.Παπαθ.20/8/11, 5:56 μ.μ.

    Κύριε Λότσιο πολύ καλά τα γράφεται και τα αναλύεται όλα ,δεν θα χρειάζοντα ίσως όλα αυτά που γράφεται αν διαβάζατε την ανάρτησή μου στο ίδιο μπλοκ ης 6-5-2011 η οποία είχε γραφεί στις 6-5-2010 και ,απλά κατέληγε με το να ζητά από τους πολιτικούς όλους ανεξεραίτως να καταθέσουν την πολιτική ταυτότητα τους να σχίσουν τα καταστατικά των κομμάτων τους να αποσυρθούν για ένα ικανό διάστημα και εαν σκεφτούν κάτι καλίτερο από αυτό το δήθεν δημοκρατικό σύστημα ας επανέλθουν να μας πουν ,η να προτείνουν ενα νέο πολίτευμα που δεν θα έχει πασόκους νεοδημοκράτες κομμουνιστάς αριστερούς και δεξιούς αλλά γνήσιους πολιτικούς άνδρες και γυμαλικες που θα υπηρετούν την πατρίδα τους και όχι το πορτοφόλι τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο