Σαν Σήμερα: 27 Οκτωβρίου

27 Οκτωβρίου…
 
Γιορτή της Ελληνικής Σημαίας.

Σαν σήμερα…(αφιέρωμα)

1971: Ιδρύεται η Δημοκρατία του Ζαΐρ   

Η Δημοκρατία του Ζαΐρ ή Ζαΐρ ήταν το όνομα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό από τις 27 Οκτωβρίου 1971 έως και τις 17 Μαΐου 1997. Η χώρα ονομαζόταν αρχικά Βελγικό Κονγκό. Έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1960 και ενεπλάκη αμέσως σε εμφύλιο. Ο πρόεδρος Μομπούτου ανέλαβε την εξουσία το 1965, μετονόμασε τη χώρα σε Ζαΐρ και εγκαθίδρυσε ένα διεφθαρμένο και αντιλαϊκό καθεστώς.  


Η απροθυμία του να δεχθεί την πολυκομματική δημοκρατία, που εγκαθιδρύθηκε το 1990, άφησε το Ζαΐρ με δύο κυβερνήσεις και μία διαλυμένη οικονομία. Το 1997 έγινε η μετονομασία του Ζαΐρ σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από τον ηγέτη των ανταρτών που ανέτρεψαν το Μομπούτου, Λοράν - Ντεζιρέ Καμπιλά.

1922: «Πορεία προς τη Ρώμη»

Αυτή ήταν η ονομασία του πραξικοπήματος του Μπενίτο Μουσολίνι για την κατάληψη της εξουσίας. Στις 24 Οκτωβρίου ενώπιον 60.000 φασιστών στη Νάπολη διακήρυξε: «Θέλουμε να γίνουμε το κράτος». Χιλιάδες μέλη του Φασιστικού Κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από την ιταλική πρωτεύουσα. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Λουίτζι Φάκτα, που τελούσε υπό παραίτηση, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση ανάγκης στις 27 Οκτωβρίου. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ όχι μόνο δεν επικύρωσε το διάταγμα, αλλά μετά δύο ημέρες θα ορίσει κυβερνήτη τον Μουσολίνι, την ώρα που 25.000 μελανοχίτωνες παρήλαυναν στους δρόμους της Ρώμης.

Ο βασιλιάς φοβήθηκε την πρόκληση εμφυλίου πολέμου, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι οπαδοί του Μουσολίνι δεν αποτελούσαν υπολογίσιμο κίνδυνο. Στην αρχή ο Μουσολίνι πολιτεύθηκε δημοκρατικά και μάλιστα κέρδισε μια εκλογική αναμέτρηση τον Απρίλιο του 1924. Σταδιακά, όμως, οδηγούνταν προς τον αυταρχισμό. Στις 31 Οκτωβρίου 1926, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, κατάργησε και την τελευταία πολιτική ελευθερία και επέβαλε το στυγνό φασιστικό του καθεστώς.

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα…

1775:  Ιδρύεται το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.   
1811: Γεννιέται ο Ισαάκ Σίνγκερ, ο άνθρωπος, που ανακάλυψε τη ραπτομηχανή.   
1960: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη.
1962: Τερματίζεται η Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα.   
1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντάται στο Βατικανό με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο